Kui majade puhul on saun elementaarne ja ning selle puudumine võib isegi tehingu toimumisele tekistuseks saada, siis korterite puhul ei peeta sauna olemasolu nii oluliseks ja hinda see ei mõjuta. Üldiselt peavad eestlased siiski saunakultuurist lugu ning saun lisab korterile likviidsust. “Kui on valida kahe ühesuguse korteri vahel ning ühel on saun ja teisel pole, siis saunaga korter ostetakse üldjuhul enne ära,” lisab Sooman. “Alati on muidugi erandeid — on ka ostjaid, kes saunas ei käi. Aga ka skeptikud saavad aru et saun on lisandväärtus.”

Kui remont on käsil ja tulevikus plaan korter maha müüa, kas siis tasuks sinna ka igaks juhuks saun ehitada? Sooman arvab, et saunal ja saunal on vahe. “Kui ühetoalisesse paneelmaja korterisse teha ruutmeetrine saun, kus pole eesruumi, hakkab saun kui lisandväärtus kahanema. Ainuüksi fakt, et korteris on leiliruum ja keris, ei päästa — ka ruumi ja avarust on vaja, mitte ainult kohta, kuhu üks inimene vaevu sisse mahub.” On inimesi, kellel on saunatraditsioon veres ja kes väga hindavad mugavat koduspaad — Soomani sõnul leidub ka uusarenduste puhul ostjaid, kes lasevad uued saunad ümber ehitada ja seal lisatöid teha.

Rohkem on aga märgata vastupidist tendentsi, kus saunad muutuvad lihtsalt kolikambriks ja asjade hoiustamise kohaks. “Saunast kui lisandväärtusest peetakse lugu, kuid sauna kui toodet tarbitakse vähem, kui seda lisandväärtusena peetakse”. Sooman selgitab, et paralleeli võib tõmmata rõduga — lisandväärtusena hinnatakse rõdusid väga, kuid reaalsuses kasutab enamus neid suhteliselt harva.

Eramute puhul on sauna kasutamine Soomani sõnul aktiivsem, sest eramajades elab suurem leibkond ja keegi perest tõenäoliselt ikka sauna vastu huvi tunneb. “Ka suveõhtu kontekstis on saun seltsielu osa, korteri puhul aga on see vaid pere kasutuses — tundub ju pisut pentsik, kui sünnipäevale tuleb kümme inimest, kes rätikud ümber märgade jalgadega parketil seisavad ja sinna vett tilgutavad.”

Seega — kui ise saunast ei hooli, pole seda ka mõtet niisama ehitada. Kui aga on plaan korterisse saun rajada, tasuks teada, et saunaehitus tähendab ümberehitustöid ja ümberehitustööd tuleb kooskõlastavada vastavate instantsidega. Omavoliliselt ja ebaseaduslikult ümberehitatud pind võib hoopis korteri müügil takistuseks saada, sest pank ei anna ostjale laenu. “Kui objektile ei anta laenu, tuleb arvestada vähemalt 10-15% müügihinna kaoga”.