Kohalikud Taani tootjad esitlesid põnevaid uudistooteid, mille seas leidus rohkelt just valgusteid, mis jagunesid suuresti kaheks — näha sai täiesti uusi tooteid ja ka olemasolevate valgustitesarjade edasiarendusi.

Päris uutest valgustitest esitles &tradition Jaime Hayoni loodud Setago meeleoluvalgustit. Setago sobib tänu väikestele mõõtudele (kõrguseks on vaid 18cm) valgust andma lauale, riiulisse, aknalauale, kummutile jne. Kuju poolest seent meenutav ja heas mõttes pisut veidra disainiga valgusti on laetav ja seetõttu juhtmevaba, mis teeb selle ringitõstmise väga mugavaks.

Foto: Juhtmevaba Setago valgusti. Tootja: &tradition


Uusi valgusteid leidus ka HAY valikust. Volditud tekstiilist kupliga Matin laualampide suureks eeliseks on erksate värvide valik, millega saab hallides ja must-valgetes toonides interjööre elavdada ilma üldmuljet segamata. Täielikult käsitööna valmivad Bonbon laevalgustid on samuti tekstiilist — kuplid koosnevad käsitsi raami külge põimitud puuvillaniidist, mistõttu ei ole ükski lamp teineteisega päris identne.

Foto: Bonbon laevalgustid. Tootja: HAY


Foto: Matin laualambid. Tootja: HAY


Tinglikult võib uuteks valgustiteks pidada ka HAY PC lae- ja laualampe. Tinglikult seetõttu, et PC sari oli ka varem olemas, kuid algupäraselt esindatud liigendvarrega lauavalgustitega. Pierre Charpini loodud valgustipere ühiseks jooneks on sama disainiga metallist kuppel, mis sobitub väga erinevatesse interjööridesse. Laualambid muudab eriliseks lülitit ja nuppe asendav „vars“ — seda patsutades saab lampi sisse ja välja lülitada ning valgustugevust reguleerida.

Foto: Uus PC laualamp, millel puuduvad nupud — välja ja sisse saab lampi lülitada, patsutades selle vart, mis peidab endas ka dimmerit. Tootja: HAY


Foto: PC rippvalgustid on valikus kolmes suuruses ja kolmes värvis. Tootja: HAY


Foto: PC valgustid sobituvad ka klassikalisesse interjööri. Tootja: HAY


Foto: PC laualamp on heaks valikuks kodukontorisse. Tootja: HAY


Uute toodete kõrval esitleti Kopenhaagenis rohkelt ka juba ennast tõestanud valgustitesarjade edasiarendusi — seda nii uute mudelite, suuruste kui ka värvivaliku tähenduses. Näiteks täiendas Muuto populaarset Ambit laevalgustitesarja uus Ambit Wall seinalamp. Tegu on hästi paindliku valgustiga — tänu liikuvale varrele ja muudetavale kupli asendile saab valgust suunata just sinna, kuhu seda kõige enam vaja on.

Foto: Ambit seinavalgusti suureks plussiks on selle liikumine — liigutada saab nii vart ja ka kupli nurka. Tootja: Muuto


Uue mudeliga täienes ka Menu JWDA sari — eelnevalt meeleolu- ja laevalgustina funktsioneerinud lamp on nüüdsest disainitud ümber ka põrandavalgustiks. Kui varem on iseloomulik kuppel olnud vertikaalne, siis põrandalambi puhul on see paremateks proportsioonideks asetatud jalale horisontaalselt.

Foto: Uued JWDA põrandavalgustid lisavad interjööri esinduslikkust. Tootja Menu


Gubi on liikunud Menuga sarnases suunas ja loonud liikuvate lambivarjudega Multi-Lite rippvalgustite kõrvale väiksema kupliga laualambi versiooni. Peatselt lisandub valikusse sama kuplisuurusega laelamp.

Foto: Uued väikese kupliga Multi-Lite laualamp ja laelamp. Tootja: Gub

Väiksematest muudatustest saab esile tuua neljas uues toonis Arne Jacobseni ikoonilisi 90 aastat tagasi loodud Bellevue põrandalampe ja kahes uues värvis ning uues keskmises suuruses Verner Pantoni Flowerpoti laevalgusteid, mis tähistasid eelmisel aastal 50ndat sünnipäeva.

Foto: Flowerpot ja Bellevue valgustid saavad iga mõne aasta järel uued värvid, nii ka tänavu. Tootja: &tradition