Kas oled ust avades mõelnud aga sajanditevanusele tehnoloogilisele arengule, mis on meile andnud vaikselt sulguvad, heli- ja ka tulekindlad uksed? Uste valik on läinud aasta-aastalt üha kirjumaks, mistõttu uurisime soovitusi kodu ehitajale või renoveerijale, kes seisab siseuste valiku lävel.

1. Ukse tüüp ja ülesanne kodus

Kas soovid ust, mis avaneks ja sulguks vaikselt, või on sul sellele veel nõudmisi? Ust valides tuleks tähelepanu pöörata keskkonnale, kuhu selle paigaldame, ja ukse ülesandele, mida ta täidab. Vannituba vajab kindlasti niiskuskindlat ust ja teismelise magamistoa puhul peaks ehk kaaluma helikindlamat, kuid kerget ust, mida ei oleks suur vaev kinni ja lahti tõmmata. Samuti võiks lapse toa ukse pind olla kergesti puhastatav. Nutikas on lastetuppa või kööki valida näiteks kriiditahvliga uks, mis on ühtaegu nii lõbus kui ka asjalik. Laste joonistus, menüü, poenimekiri, kõnekäänd või sõnum pereliikmele — seda kõike saab ukse pinnal jäädvustada.

Köögi puhul tuleks arvestada samuti sellega, kas uks on rohkem kinni või lahti — väga massiivne, kuid kinnisena tuba kenasti piiritlev uks võib lahtisena liialt suure toapinna hõivata. Siseukse peamiseks ülesandeks on siduda kodu stiili ühtseks tervikuks. Näiteks kui sisekujunduses kasutatakse erinevaid kujundeid, võiksid ka uksed olla mitte siledad, vaid profiiliga — kas raamuksed või tahveluksed.

Klaasuste kasuks räägib nende kaunis ja peen välimus, mistõttu nad sobivad ka siseustena majapidamist kaunistama. Miks mitte kaaluda elutoa või köögi ukseks klaasinguga ust — nii saab päevavalgust maksimaalselt ära kasutada. Tänapäeval on võimalik valida ka nutikas uks! Näiteks mugava sulguri ja magnetluku lahendusega siseuks sisaldab mehhanismi, mis sulgeb ukse sujuvalt ja vaikselt.

2. Ukse disain ja välisviimistlus

kse disainil on interjööris väga oluline osa. Kuidas valida siseust, mis sobituks meelepärase stiili ja kodu arhitektuuriga? Modernne või klassikaline stiil? Prantsuse stiilis uks või rustikaalsemad talumaja stiilis uksed, mis on praegu väga trendikad? Õnneks on olemas mugavaid mobiilirakendusi, mille abil on võimalik valida sobiv ja stiilne uks ilma kodust lahkumata. Üheks selliseks on näiteks JELD-WEN Door Designeri rakendus, mida kasutades on võimalik leida oma kodule sobiv uks viie lihtsa sammuga. Pildista tulevase ukse kohta oma mobiiltelefoniga ja sobita rakenduse abiga sinna sobiv uksemudel. Inspiratsiooniks tasub vaadata ka teisi disainiäppe, mis pakub sadu variante ja viise, kuidas ukse valikuga ruumi sisekujundust värvikamaks muuta.

3. Furnituur ja detailid — kas oled valmis lõpptulemuse nimel meeletult vaeva nägema?

Ehituses on sageli nii, et kõige lihtsamad tooted ja elemendid on ühtlasi ka kõige keerulisemad. Sileuks võib jätta väga lihtsa mulje, kuid sellise minimalistliku ukse puhul tuleks soetada juurde hulga erinevaid detaile, mis peavad laitmatult kokku töötama nii ukse olemuse kui ka ruumi disainiga. Näiteks käepidemete disain ja värvus ning piirdeliistude laius ja profiil, mis tuleb üldiselt lisaks siseuksele, lengile ja lävepakule eraldi soetada.

4. Massiivne või kerge uks — räägime materjalidest

Kerged siseuksed sobivad ideaalselt eluruumides kasutamiseks, nende materjalide valik on lai ja mitmekesine. Enamasti on siseukse valmistamisel kasutatud konstruktsioonimaterjalina liimpuitu ning täitematerjalina kärgpappi või puitlaastplaati ja MDF-i. Täispuidust männiuksed on harilikult meelepärased neile, kes hindavad traditsioonilist kodudisaini. Puit on kindel valik, kui soovitakse naturaalset ja sooja interjööri.

Kerged kärgpapist täitematerjaliga uksed on aga hea ja praktiline lahendus neile, kes vajavad kiiret ning soodsat lahendust. Massiivsed uksed aga rõhutavad ruumi soliidsust ja on pikaajaliseks investeeringuks koju või kontorisse. Trendikatest materjalidest tasub välja tuua metalli ja klaasi. Mõlema populaarsus on aasta-aastalt kasvanud, kuna kõrgema kvaliteedi ja hinnaklassiga materjalid võimaldavad väga stiilseid ja isikupäraseid lahendusi.

5. Värv

Viimane, kuid üldse mitte vähem tähtis aspekt ukse valikul on värv. Valge või klassikaliselt tumedates toonides uks on turvaline, sest sobib kõigega. Kuid miks mitte teha hoopis julgem, stiilsem, rõõmsam ja silmatorkavam valik? Värviline uks muudab kogu ruumi väljanägemist ja lisab sellele huvitava aktsendi.

Fotod: JELD-WEN