Lisaks ei tohi unustada, et lapse kasvades muutuvad ka tema eelistused ja huvid, mistõttu tuleks tuba kujundades arvestada neutraalsete lahendustega või olla valmis vajalikeks muudatusteks. Selleks, et väljakutseid oleks kergem ellu viia ja planeerida lastetuba praktiliselt, oleme valinud mõned näpunäited ruumi kujundamiseks.

Lastetoa sisustusest

- Lastetoa tapeedid. Kuigi lapsed seostuvad rõõmsate värvide ja meeleolukate piltidega, soovitavad sisustuseksperdid siiski valida neutraalsete toonide ja mustritega tapeete. Vaatamata sellele, et praegu võib teie poeg või tütar olla suur autode või printsesside austaja, võivad mõne aasta möödudes olla neil hoopis teised huvid. Selleks, et vältida seinte üle värvimist või tapeetide vahetamist, on soovitatav valida õrnu valgetes või hallides toonides värve ja muuta seinad värvilisemaks ning lõbusamaks lemmiktegelaste piltidega.

- Lastetoa kardinad. Kardinate värvi sobitamine seinte või põranda värviga on hea idee, sest nii põranda- kui seina värv jäävad pikaks ajaks muutumatuks. Päevakardinad võivad olla täiesti neutraalsed, st valged või kergelt kollakad, öökardinad aga valige valgust mitteläbilaskvad. Nii on võimalik soovi korral piisavalt valgust tuppa lasta või vajadusel öökardinatega muuta tuba pimedaks, et tagada lapse sügav uni ka ereda päikesega.

- Lastetoa dekoratsioonid. Kõige sagedasemad dekoratsioonid lastetoas on vaibad ja peeglid. Kui lastetoa disain (seinad, põrand, mööbel) on kahvatutes värvitoonides, saate tuba elustada soetades värvilise või mustrilise vaiba. Kui laps kasvab või lihtsalt tekib soov tuba uuendada, on vaipa lihtne vahetada uue vastu. Mida suurem on vaip, seda rohkem täiendab see interjööri. Peeglite kasutamine on soovitatav väiksemates tubades, sest nii saate tekitada mulje avaramast ning valgusküllasemast toast, kuid samas on tegemist väga praktilise sisustuselemendiga.

- Lastetoa valgustus. Peamine soovitus lastetoa valgustuse planeerimisel — hoolitseda selle eest, et valgust piisaks erinevate tegevuste jaoks. Lapsed tahavad tihti, et nende magamise ajal põleks kasvõi tuhm lamp, samas oleks lapsevanemana mugav planeerida valgustus unejuttude lugemiseks. Kui laps saab vanemaks, läheb lisavalgustust vaja ka kodutööde tegemiseks. Seega on soovitav, et valgustid võimaldaksid lapsel tegeleda oma lemmiktegevustega ning tagaksid piisava valguse ka õppimiseks.

Sobilikud sisustuselemendid vastavalt lapse vanusele

Lapse kasvades tekivad vajadused erinevate sisustuselementide järele. Näiteks esialgu toa sisustust planeerides ei ole kirjutuslauda või suurt riidekappi vaja, kuid lapse kasvades tuleb ka muutuvate vajadustega arvestada. Siin on mõned ideed ning soovitused, kuidas sisustada tuba vastavalt lapse vanusele:

- Beebitoa disain. Selles toas läheb teil vaja vaid paari mööblieset — beebivoodit, kummutit või riidekappi ja mugavat diivanit või tugitooli, millel saaksite vajadusel veeta aega enda beebiga. Lapse esimesele voodile on lai valik erinevaid disaine, seega saab iga lapsevanem leida lastetuppa sobiva voodi. Beebivoodeid on erineva värvi ja suurusega ning valikus on suur valik materjale, millest voodi on valmistatud. Voodit on võimalik kaunistada kardinate, patjade või spetsiaalsete voodikaitsetega. Kummutit on soovitatav sobitada voodiga või osta universaalne, mis sobib lapse tulevase mööbliga. Beebitoa võite kaunistada ka hubase laualambi või helendavate, seinale riputatavate tähtedega. Lisaks sobivad beebitoa sisustamiseks pehmed vaibad, kus saate mugavalt oma lapsega mängida. Samuti kulub ära ka kast või kapp mänguasjade hoidmiseks.



- Väikelapse toa disain.
Veidi suuremaks kasvanud laps hakkab tundma huvi joonistamise, lauamängude, autode, nukkude ja muude mänguasjade vastu, mida hakkab lapse tuppa just selles vanuses kõige rohkem tekkima. Selleks, et tuba muutuks mugavaks mängu- ja puhkeruumiks, läheb vaja rohkem mööblit asjade hoiustamiseks. Seda silmas pidades soovitame väiksemasse tuppa soetada kahekorruselise voodi, mille esimesele korrusel on mänguruum ja kastid asjade hoidmiseks või kirjutuslaud ning teisel korrusel voodi. Suuremasse ruumi saate panna kappe ja kummuteid, milles hoida lapse mänguasju ja riideid. Lapsel läheb loomulikult vaja ka voodit — siin on vanematel mitu valikut. Esimene võimalus on soetada keskmise suurusega voodi, mille pikkus on umbes 1,5 meetrit. See võib olla hariliku disainiga või auto või lossi kujuga voodi, mis meeldib kindlasti Teie lastele. Neile, kes otsivad pikaajalist lahendust, soovitame voodit, mis sobib nii väikelapsele kui noorukile. Lisaks on ka palju teisi lastetuppa mõeldud aksessuaare — telke, majakesi, väikeseid laudasid toolidega ning ronimisseinasid. Samas ei tohiks tuba liigsete esemetega täita, et võimaldada lapsele liikumis- ja mängimisruumi.

- Noorukitoa disain. Suure tõenäosusega soovivad selles vanuses lapsed ise oma toa kujundamisel osaleda. Peamised sisustuselemendid on voodi, kirjutuslaud koos tooliga ja riidekapp. Samuti on väga tähtis kindlustada piisav valgustus õppimiseks — kui arvate, et peavalgustist ei piisa, soetage lauavalgusti või põrandavalgusti. Lisaks praktilisusele on see ka suurepärane sisustuselement. Noorukitoa sisustamiseks võivad sobida mitmed erinevad variandid: tüdrukutele võib meeldida suur raamitud peegel, raamaturiiul või meigilaud. Poisid hindavad mugavaid kott-toole ja riiuleid sporditarvikute, muusikariistade või muude hobidega seotud esemete hoiustamiseks.

Loodame, et peale ideede saamist muutub lastetoa interjöör ja selle sisustamine lihtsamaks ülesandeks. Kasutage neid soovitusi ja looge hubane ruum, mis meeldib teie lapsele.

Allikas: K-Rauta

  • Kui sul on inspireeriv lastetuba, mida tahad meiega jagada, siis osale Maakodu ja moodnekodu.ee ühisel konkursil “MEIE KODU 2018” lastetoa kategoorias.

LOE LISAKS: