Tegelikult oleme päris hea koha peal. Näiteks lõuna eurooplased ei saa kasvatada nii mahlased salateid ja rediseid kui meie, sest nende suvi on liiga kuuma ja kuiv. Nemad pigem varjutavad taimi oma kasvuhoonetes ning kaitseva liigse kuivamise eest. Meil on aga võimalik kasvatada kasvuhoones nii mahlaseid rohelisi taimi kui ka lõuna eurooplaste troopilisemaid vilju ilma suurema vaevata.

Kasvuhoone taimede pingerida

Kui panna taimed pingeritta tuntuse poolest, siis on kasvuhoone kultuuridena esireas ilmselt tomat, kurk ja paprika. Ilmselt oled neid isegi hoolsalt kasvatanud? On huvitav fakt, et praeguseks väga levinud paprika tegi Eestis tiigrihüppe oma kasutuselt alles 1980-ndatel aastatel. Enne seda oli ta meil pikka aega peaaegu tundmatu kasvuhoonekultuur.

Praegu on tomatite ja paprikate sorte saadaval meeletult suures valikus ja katsetamist jagub. Hea on panna mitu eri sorti paprikaid ja tomateid ühte kasvuhoonesse kasvama ning tekitada võimalikult lai sortiment lisaks maitseomadustele ja välisele põnevale kujule ka valmimise aja järgi. Nii ei ole kasvuhoone küpsetest viljadest kunagi päris tühi. Tomateid on nii suureviljalisi kui ka pisikesi ja väga magusaid, kõrgeid ja madalaid. Tee oma valik kindlasti põnevamaks!

Kes kellega koos?

Muidugi peab arvestama ka sellega, et mitte kõik taimed ei armasta üksteise seltsis kasvada. Kurkidest me pole veel rääkinud, aga kurgid tahaks parema meelega eraldi kasvuhoonet ja tomatite-paprikatega nad head paarilised ei ole. Viimased tahavad sooja, aga ka värsket õhku. Kurgid tunnevad jällegi ennast ka niiskes leilisauna kilekasvuhoones hästi, aga tuult nad ei talu.

Lisaks sellele, et erinevatele taimedele sobivad erinevad kasvutingimused, tuleb mõelda ka kahjuritele. Mõned taimed nimelt meelitavad koos kasvades ligi lehetäisid ja teisi kutsumata tegelasi. See on eraldi pikem ja põnevam teema, aga üldiselt on märgatud, et niiske suve korral kipuvad näiteks baklažaanid, kabatšokid ja suvikõrvitsad kasvuhoones tomatite kõrval kasvades lehetäisid kohale meelitama.

Kahjuritest vabaks looduslike vahenditega

Mida suurem kasvuhoone, seda lihtsam on korraldada eri liiki taimegruppidele oma alad ja korralik ventilatsioon. Umbses õhus võimenduvad kasvuhoones kahjurite mured oluliselt. Kui juba õhu liikumise peale jutt läks, siis väga hea on vabaneda paljudest kahjuritest looduslike vahenditega. Kui on juhtunud, et kahjurid on ilmunud, siis hoidke uksed rohkem lahti kui tavaliselt ja seda nii, et sisse pääseksid lendama ka putukad, kes looduses kahjuritest toituvad. Näiteks lehetäidega saavad suurepäraselt hakkama nii lepatriinud kui väikese herilase moodi sirelased. Oled kindlasti suvel näinud kuidas nad lillede kohale ühe koha peal paigal lendavad, nagu helikopterid. Selleks, et neil oleks motivatsioon kasvuhoonesse minna puhastustööd tegema, külva või istuta sinna ka mõni õitsev taim. Väga hästi töötab tavaline kurgirohi. Kurgirohtu saad ka ise salatis ja toidu sees kasutada.

Foto: Shutterstock

Keda veel kasvuhoonesse elama panna?

Viinamarjad

Väga tänuväärne kasvuhoone taim on muidugi ka viinapuu ehk teisisõnu viinamari. On olemas spetsiaalseid avamaa jaoks mõeldud viinamarjasorte, mis meil hästi kannavad. Kes on aga korra proovinud neid viinamarju, mis on kasvuhoones kasvanud, unustavad avamaa sordid kohe ära. Kasvuhoone on viinamarjadele just suve pikendamise jaoks vajalik ning kõige magusamad ja hõrgumad sordid saavad just seal küpseks.

Ideaalis sobiks viinamarjadele eraldi kõrge laega kasvuhoone, kuid tegelikult saab hea tulemuse ka väiksemas kasvuhoones teiste taimedega koos kasvatades. Kuigi viinamarjad kasvavad suureks, on neid on kerge pügamisega kujundada. Ka on variant lasta kaks tagumisse kasvuhoone nurka istutatud viinamarjataime mööda kasvuhoone seina laiali kasvada nii, et eespool jääb veel ruumi tomatitele, paprikatele ja teistele kasvuhoone taimedele. Kui viinamarjad huvi äratasid, siis loe lähemalt Viinapuu kasvuhoones kasvatamise kohta SIIT.

Arbuusid ja melonid

Loomulikul ei saa kõiki soovitatud taimi korraga ühte väikesess kasvuhoonesse kokku panna, aga valikut peaks see ikka lihtsustama kui tead, mis just sulle kõige rohkem meeldib. Korralikult küpsenud arbuus ja melon on tegelikult väga-väga head maiuspalad. Anna arbuusitaimele vett ja sooja ning ta tasub selle rikkalikult.

Foto: Pixabay

Suvikõrvits ehk tsukiini, baklažaan, kabatšokk

Need on kõik kasvuhoonesse hästi sobivad taimed. Miinuseks on see, et eriti suvikõrvitsa taimed on väga suure kasvuga ja nad võivad kergesti kogu väikese kasvuhoone enda alla matta. Sama kehtib muidugi ka eelpool mainitud meloni ja arbuusi taimede kohta. Need on lihtsalt taimed, millede puhul pead tegema valiku — kas ainult nemad või hangid suurema kasvuhoone või kasvatad neid avamaal. Arbuus ja melon saab avamaal enam vähem küpseks ainult päris Lõuna-Eestis, seega maitseelamuse mõttes pole avamaal kasvatamisel suurt mõtet. Suvikõrvits aga küpseb küll avamaal ära, lihtsalt jääb väiksemaks kui kasvuhoones.

Varajane kartul

Kasvuhoones võib ka päris tavalisi taimi kasvatada, mida soovitakse varem tarbima hakata, kui need avamaal valmiks. Heaks näiteks on tavaline kartul. Kaval variant on panna paar ämbrit kartulitega kasvuhoonesse kasvama. Mitte maasse, aga kanakakagraanulite ja turbamullaga täidetud plastikämbrisse, kus augud põhjas. Ämbris on kartulit tore kasvatada — kui saak valmis, tõstad terve taime ämbrist välja ja kerge turbamulla korral pudeneb muld ümbert ära ning puhtad kartulid ongi kimbus olemas.

Kuumaasikad

Samuti saad päris vara kätte esimese kuumaasikate saagi, kui paned maasikad konteineriga kasvuhoonesse. Juunikuus võid nad jälle välja tagasi tõsta ning nad kannavad korralikult saaki kuni külmade saabumiseni välja.

Artišokk

Kasvuhoones tasub veel proovida artišoki kasvatamist. Artišokk on lisaks väärtuslikule toidulisale ka väga ilus õitseja. Artišokk on samuti üks neid taimi, mis kasvavad heades tingimustes suureks. Samas meelitavad nad tänu oma suurtele õitele väga palju kasulikke putukaid kasvuhoonesse, kes tolmeldavad tomateid ja teisi taimi.

Ei maininud veel sibulat, murulauku, salatit, redist, tilli ja teisi rohelisi salati lisasid, mis kasvuhoones kasvatamise puhul annavad saaki palju varem, kui peenralt. Eraldi võiks katsetada ürtidega — basiiliku, rosmariini ja teiste soojamaa maitsetaimedega.

  • Loe iga taime kasvatamise kohta lähemalt Rodoaed.ee blogist!