Vajavad soojust, valgust ja toitaineterikast mulda. Järsu temperatuurimuutuse puhul võivad õied maha visata.

Paprika sordid on risttolmlevad — kui vürtspaprika tolmeldab magusat paprikat või vastupidi, saad särtsaka maguspaprika või hoopis maheda jalapeno… Kasvata erineva kangusega sorte eraldi!

Vürtspaprika seemnete külvamisel eelista külvikassetti või turbatabletti, kuna taime habras juurestik ei armasta pikeerimist. Niisuta kasvuturvas või tablett ning külva ühte pesasse paar-kolm seemet, surudes need tikuga 0,5 cm sügavusele mulda. Hoia kile või kaanega kaetud külvid külvid niiskena, pihustades neid paar korda päevas pihustipudelist toasooja veega.

Foto Peter Zagar / Unsplash

Vali tärganud taimedest välja tugevaim, teised näpista ära. Kui kasutad tärkamisest alates nelja nädala jooksul (märtsi lõpuni) ka taimelampi, kasvavad taimed tugevaks ja harunevad hästi. Tšillid peaks saama valgust 12-14 tundi päevas.

Esimeste pärislehtede ilmudes istuta taimed 5 cm läbimõõduga potti. Aprilli lõpus või mai alguses istuta veel kord ümber. Seekord 10-12 cm potti, milles taimed tulevad toime kuni kasvuhoonesse või terrassile istutamiseni.

Kas teadsid, et..

1912. aastal koostas Wilbur Scoville skaala tšillipipardes leiduva kapsitsiini hulga ja sellest sõltuva tulisuse mõõtmiseks (mõõtühikuks SHU). Kapsitsiin on tõhus gripi- ja muude pisikute hävitaja meie organismis ning tšillisid peetakse kõige vitamiinirikkamateks köögiviljadeks maailmas. Talveks kuivata ja lisa peenestatuna erinevatele roogadele.

Allikas: Hortes

LOE VEEL: