Lisaks kaasnevad eluaseme ülalpidamisega paratamatult kõikvõimalikud kulud, mis võivad üpriski suured olla. Kui õhksoojuspump ühel heal päeval töötamast keeldub, siis tuleb need paarsada eurot selle parandamise eest sinul endal välja käia. Uus ja korralik maksab veidi üle tuhande euro. Katus vajab remonti? Jne.

Samuti võib sõltuvalt elukohast juba ainuüksi kodu otsimine üsna kallis olla. Sul tuleb aastaid hoolikalt raha kõrvale panna (ise sel ajal endiselt üüri makstes), et sul jaguks vahendeid laenu sissemakseks ning kõikvõimalikeks ostu-müügitehingu lõpule viimisega kaasnevateks kuludeks. Needki kulud on kokku arvutades suured.

Kuid siiski saavad iga päev mitmetest üürnikest uhked koduomanikud. Nad on sissemakseks hoolikalt raha kogunud ja loobivad nüüd raha tuulde, tasudes makse ja intresse. Kõike seda seetõttu, et nad usuvad, et eluaseme omamine on suurepärane investeering. Kinnisvarahindade tõustes nende varandus muudkui kasvab!

Tegelikult on üürnikel hoopis paremad võimalused heale järjele jõudmiseks, kui nad vaid oskavad oma kaarte õigesti mängida.

Kuidas üürnikud kinnisvararallil võidule jõuavad

Ameerikas kolme ülikooli korraldatud uuringus selgus, et parem on kodusse investeerimise asemel paigutada raha aktsiatesse. Miks nii? Sest eluasemeturg järgib tavaliselt aktsiaturu trende. Kui kinnisvaraturg on tõusuteel, siis tavaliselt on tõusuteel ka aktsiaturg.

Ainus probleem peitub selles, et paljud üürnikud ei investeeri raha ja kulutavad selle lihtsalt mõtlematult ära: elamiseks, meelelahutuseks jne. See aga pole kindlasti tee rikastumiseni.

Lühidalt on asja uba järgmine — kui eluaegne üürnik suudab kõrvale panna kogu raha, mis ta muidu kulutaks eluaseme omandamise peale (remont, katuse ja fassaadi hooldus, aed jne) ning selle hoopis investeerida, siis on ta igal juhul võidumees.

Kindlasti on kogu teemal veel mitu tahku, kuid küsimus on pigem selles, kas üürikodus elades on elu lahedam ja pingevabam? Ja ideaalis elaks ju laenuvabas oma kodus, aga paljudel pole see võimalik.

Allikas: Apartment Therapy

LOE VEEL: