Esimene samm köögimööbli uuendamisel võiks alati olla puhastus õlist/rasvast/toiduplekkidest. Kasutada näiteks Special Clean'i või lakibensiini. Teha järelpuhastus puhta vee ja lapiga. Tavapäraselt kodumajapidamises kasutatavate puhastusvahenditega tasub olla ettevaatlik, sest need võivad pinnale jätta kihi, millele ei saa värv hästi nakkuda. Puhas soe seebivesi ja svamm ajab ka asja ära.

Kui pind on puhas alusta järgnevalt: Karesta ja matista kogu värvitav pind liivapaberiga, nii lood värvile “hammast” nakkumiseks ja kinnitumiseks (karestamine avab pinnal pealmised poorid). Puhasta märja lapiga lihvtolm pindadelt.

Keerulised pinnad nagu klaas, metall, plastik, laminaat jm tugevalt kõrgläikelised pinnad krundi päev enne Ultra Gripiga (piimjas akrüülibaasil emulsioon nakkumise parandamiseks). Suurtel pindadel kanna peale mikrofiiberrulliga, väikesematel lapiku sünteetilise karvaga pintsliga. Lase 12 tundi kuivada.

Värvimine

Kui soovid pinnale siledat ja satiinset värvkatet, siis kasuta sünteetilise karvaga pintslit. Cling On! sarja pintslid liuglevad värvitavatel pindadel ja nendega on väga lihtne triipudeta viimistlust saavutada. Mineraalvärviga värvimisel väldi edasi-tagasi pintseldamist ja viimased tõmbed olgu ühtlased ühest otsast teise. Tööta kiiresti, sest sul on kuskil 2 minutit aega, et värvitööd parandada, enne kui see kuivama hakkab. Värvil lase kihtide vahel 2-4 tundi kuivada. Mida keerulisem on värvitav pind, seda pikema ooteaja võiks kihtide vahele jätta. Nii jääb tulemus oluliselt parem. Videos kasutatud tooniks on Soapstone Penney & Co kollektsioonist.

Soovides esemele aktsenti ja ilmekust juurde lisada, saad seda teha läbi šabloonide mustreid luues. Ära unusta, et šabloonimine on kuiva pintsli tehnika. Enne šablooni kohale pintsli asetamist pintselda salvrätikul või paberil kogu üleliige värv maha. Sirgete piirjoontega töö nõuab pisut kannatust. Vaata ka videost, kuidas kahe värviga hajutatud, n-ö “ombree” efekti ja varjutamist teha. Jäta meelde šabloonimise põhireegel: vähem on parem. Toonidena on kasutatud Azure’i ja metallikvaske.

Viimistlemine

Suurt kasutust leidvad pinnad nagu söögilauad, kirjutuslauad ja köögimööblil kapiuksed on soovituslik lisaks viimistleda Tough Coatiga (läbipaistev matt viimistlusvahend, mis annab pinnale veel ekstra tugevust juurde). Tough Coati kanna peale kas kergelt niisutatud mikrofiibrist lapiga või lapiku sünteetilise karvaga pintsliga. Vali töövahend alati viimistletava või värvitava pinna suuruse järgi. Näiteks värvides suurt kapiust väikese pintsliga (1-2 cm lai), tekitad oluliselt rohkem triipe pinnale kui 3-5 cm laiuse pintsliga. Viimistlemisel Tough Coatiga ole kiire ja alusta vahendit peale kandes kohe sirgete ühesuunaliste tõmmetega, olgu siis töövahendiks lapp või pintsel.

Lisaks näed videos, kuidas parem pool plaadist sai viimistletud naturaalse mesilasvahaga. Mesilasvaha võiks sinu valikuks langeda siis, kui soovid tumedale pinnale natuke sära ja sügavust juurde lisada (samuti vältida näpujälgede teket).

Tavalised kapid, kummutid mineraalvärvidega värvides viimistlusvahendit eraldi kinnitamiseks ei vaja.

Värvitud ja viimistletud laminaat:

Ole kolme nädala jooksul eset kasutades ettevaatlikum, sest värv vajab lõplikuks kuivamiseks aega! Mineraalvärvide kohta leiad lisainfot ja näpunäiteid Retro Stuudio kodulehelt.

LOE LISAKS: