Kinnistut on võimalik soetada kas vanematesse elamupiirkondadesse, kinnistutena realiseeritavatesse uusarendustesse või siis päris eraldiseisvana, asustusest eemal. Kõikidel juhtudel võib esineda probleeme, sest vanemates elamurajoonides on võimalik krunte sageli osta soodsalt, kuid samas võivad puududa liitumisvõimalused kommunikatsioonidega või on trassid amortiseerunud ja nõuavad lisakulutusi.

Isegi tänasel päeval võib leida Tallinnas või Tallinna lähiümbruse asulate keskustes krunte, kuhu vee- ja kanalisatsiooniühenduse saamine on väga kulukas ettevõtmine. Jällegi võib uurida kohalikust, piirkonda varustavast vee ettevõttest, kas ja millal on plaanis antud piirkonda või koguni kinnistu juurde vee- ja kanalisatsiooniühendus saada.
Vee-ettevõtted saavad kasutada Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi kaasrahastust, et piirkondades trasse uuendada ja välja ehitada. Seega on mõistlik uurida, kas välja valitud kinnistu ala kuulub arengukavasse või mitte.

Uusarenduste kruntide juures esineb jällegi palju selliseid tagasilööke, mis on seotud kasutuslubadega või on mõni tee- ning trassijupp valesti, mistõttu võib ostja saada maatüki, kuhu ehitada üldse ei saagi või tekib hiljem probleeme majale kasutusloa saamisega.

Kontrollige kasutuslubade olemasolu

Kui soetada krunt uusarenduse piirkonda, siis tuleks kindlasti välja selgitada, kas olemasolevatele teedele ja trassidele on väljastatud kasutusluba. Seda võib igaüks kohalikust omavalitsusest uurida ja mitte leppida arendaja suusõnalise kinnitusega, et kõik on vee ja elektriga ühendamiseks valmis.
Vajaduse võib ka arendaja käest vastavat dokumentatsiooni paluda näidata. Samuti on võimalus kasutusloa olemasolu kontrollida ehitisregistrist.

Kui trassidele, teedele, valgustusele pole kasutusluba väljastatud, võib see hiljem olla takistuseks majale ehitusloa või kasutusloa saamiseks. Sama protsess tuleks läbida ka üksiku krundi ostmisel. Küsige kohalikust vee-ettevõttest, kas liitumine on võimalik ja mis tasu eest.

Kuidas on lood elektriühendusega?

Samuti ei maksa jääda lootma elektriühenduse peale uskudes juttu, et elektripost on lähedal. Elektrilevist saab kiirelt kindla vastuse selle kohta kui palju läheb elektriühenduse loomine maksma.
Näiteks, kui kinnistu jääb 400 m piirkonda lähimast alajaamast, siis on üldjuhul võimalik liituda ampritasu põhiselt, mis hetkel on 156 eurot ampri kohta. Kui kinnistu jääb kaugemale, siis peaks kinnistu omanik tellima projekteerimistingimused ja seejärel saab selgeks kui palju elektriühenduse saamine maksma läheb.
Kui kinnistul on olemas jaotuskilp, siis on elektriühenduse saamine võimalik.

Samuti võib tunduda, et üksik krunt on soodsam, aga tegelikkus võib osutuda hoopis kallimaks. Kui krundil on vanad lagunenud hooned, siis nende lammutamine ja äravedu maksab korraliku summa, samuti võib kommunikatsioonidega ühendamine väga kalliks osutuda. Kõrghaljastusega kinnistu ostmisel peaks selgeks tegema, kui palju puid võib maha võtta, et aastaringselt piisavalt päikesevalgust krundile pääseks. Lisaks kinnistu kujule ja ilmakaartele, tuleb tähelepanu pöörata ka erinevatele piirangutele, mis võib kinnistu hoonestamise võimaluse üldse küsimärgi alla seada. Näiteks lisandub looduskaitse all olevatele piirkondadele päris mitmed piirangud.

Kui soovite osta krundi juba olemasoleva detailplaneeringuga alale, siis soovitame ka sellega eelnevalt tutvuda. Selgita välja, kas detailplaneering on veel kehtiv ja mis ehitusmahud on lubatud. Antud info saamiseks soovitan pöörduda Arco Vara spetsialistide poole.

Krundi jaoks on laenu raskem saada

Võrreldes möödunud kinnisvarabuumi aastatega on tänasel päeval laenu saamine maja ehitamiseks raskem. Kui varasemalt anti laenu ainult krundi ostmiseks, siis üldjuhul tänasel päeval seda ei praktiseerita. Inimesel peab olema vähemalt nii palju omafinantseeringut, et saab krundi osta ja kinnise karbi peale ehitada oma rahaliste vahenditega. Alles seejärel hakkab pank laenu väljastama.

Samas on erisused võimalikud, näiteks valmisprojektide puhul, kus hinnakalkulatsioon tehakse koos kinnistu maksumusega.
Allikas: Arco Vara
Maja ehitamiseks vajaminevat näidiskalkulatsiooni saad vaadata siit.
Mida teha, et kodulaenu saamise otsus oleks positiivne, saad teada siit.