Ventilatsiooniprojektis oli toodud ventilatsiooni katuse läbiviik otse peaukse peale ning ise pöörasime sellele tähelepanu alles siis, kui „torn“ oli katusel püsti. Paljud ei osanud seda märgata, kuid meid ennast väga häiris. Asukoha muutmisega kaasnes ootamatu lisakulu, kuid pidasime selle vajalikuks ümber muuta. Ühtlasi pidime selle üsna ruttu ära otsustama, sest puistevill oli juba tellitud ja villa sees oleks selle ümbertõstmine tülikam ja aeganõudvam olnud.

Puistevillaks valisime mineraalvilla. Kaalusime ka kivivilla, kuid kuna villade soojusjuhtivustegurid on üsna sarnased, siis võtsime soodsama. Miinuseks on see, et vill tekitab tolmu, põhjustades hingates kihelust. Kuna me aga katuse all muud peale materjalide ei hoiusta, siis ei pea seda ka niivõrd oluliseks. Katuse soojustasime 600 mm villaga ja see puistati sinna umbes nelja tunniga. Kohale tuli spetsiaalne auto, millel oli puistemasin peal. Üks mees puistas villa ja teine „söötis“ selle masinale ette. Peale paigaldust panid ehitajad laeluugi ette. Lisaks ehitati luugi peale lisasoojustusega eraldi kate, kuna luugi enda soojustus on kõigest 30 mm. Nii hoiab see külma levimise paremini ära.

Pärast puistevilla paigaldamist rentisime üsna lihtsa ja algelise kütteseadme, et saaks majja sooja sisse. Torumehed ühendasid seadme põrandaküttega ja mõne päeva pärast oligi majas juba mõnusalt soe. Alguses tuli betooni seest palju niiskust, mis muutis maja seestpoolt märjaks. Ruume tuulutades läks asi palju paremaks ja juba praegu on niiskust oluliselt vähem. Sel aastal on küll väga soe talv, kuid ajutise kütteseadme otsustasime panna just niiskuse välja saamiseks ja osaliselt selleks, et elektrikutel ja sisetööde meestel oleks parem tööd teha.

Veel alustati aurutõkkekile, roovide ja kipsi paigaldamisega. Kile saadi paika paari päevaga ning roovidega läks samuti üsna kiirelt. Kipsitööd on veel pooleli, kuid mõni ruum on juba täiesti valmis. Eelnevalt sai ka töömeestega kokku lepitud, et osasse ruumidesse läheb topeltkips ja mõnda kohta OSB-plaat kipsplaadi alla. Topeltkipsi oleme kasutanud magamis- ja vannitubade vahel, et summutada helisid ja tagada, et magamistubades oleks tulevikus vaikne. Samuti tulevad topeltkipsiga kõik laed. OSB-plaadid paneme köögimööbli ja televiisori taha ning dušinurkadesse, sest nii on kindlam asju seina kinnitada.

Elektritööd on samuti hästi edenenud ja praeguse seisuga on põhikaabeldus tehtud, jäänud on vaid mõned mõtlemist vajavad kohad. Praeguseks on maja peale kulunud ca 1,5 kilomeetrit kaableid, millele lisanduvad nõrkvoolukaablid. Nõrkvoolu kaabeldusega on kohe samuti ühele poole saadud. Nagu E-riigile kohane, siis saab majja ka Wifi enne kipsi olema. Elektri– ja nõrkvoolu kaabeldustöödele aitas palju kaasa korralik projekt, kuhu oli kaks osa kokku pandud. Nii ei hakanud ka töö tegemisel need teineteist segama. Oleme teinud pisemaid muudatusi lülitite ja valgustite asukohal, kuid laias laastud on kõik samaks jäänud.

Tehniline ruum on meil peaaegu täiesti valmis. Mõned viimased värvitööd, aknalaud ja aknakate on veel vaja paigaldada. Selle ruumi pidime viimistlema, kuna nädala alguses toodi ja paigaldati meile maasoojuspump. See oli kindlasti üks suuremaid investeeringuid, kuid kohe algusest peale olime otsustanud, et see pole kokkuhoiu koht. Pumba võimsus sai valitud vastavalt arvutustele ning nii bränd kui ka mudel on turul olevatest üks paremaid. Maasoojuspump sai paika ühe päevaga ja praegu toimib kõik ilusti ning maja on soe. Lisaks ühendati kõik vee- ja põrandaküttetorud. Tehnilise ruumi puhul saimegi teha oma esimese katsetuse siseviimistlusega, valides seinavärvi ja põrandaplaadid.

Praegu tegutsevad maja peal ehitajad, kes varsti lõpetavad kipsitöödega, ning torumehed, kes panevad paika trapid, veetorud, wc-pottide raamid jne. Elektrik puurib juba valmis saanud tubadesse valgustiavasid ja paneb paika pistiku- ning lülitittoose. Vaikselt hakkab juba aimu saama ka koduautomaatikast. Hetkel pole küll vajadust, kuid põhimõtteliselt on varsti võimalik hakata kontrollima kütte ja valve toimimist.

Üldises plaanis on asjad sujunud ning suuri üllatusi pole tulnud. Küll aga on palju mõtlemist kogu sisekujunduse seiskohast — valgustid, värvid, parkett ja mööbel. Eelmisel nädalal käis maja peal ka köögimööbli tootja, kes kontrollis üle kõik mõõdud ning loodetavasti saame veebruari lõpus juba valmis kööki näha. Praegu on veel lahtine, kes hakkab tegema maalri- ja plaatimistöid, kuid loodetavasti saame ka sellele järgmisel nädalal lahenduse.

  • OMA PESA kõiki moodnekodu.ee lehel ilmunud lugusid näed SIIT.
  • Laura teistele tegemistele saad pilgu peale heita tema blogis nautigehetke.com.
Jaga
Kommentaarid