Ükskõik, kus sinu rõdu või terrass ka ei asetseks, linna südames või äärelinnas, selle võib muuta roheliseks õuetoaks! Potiaiandus on suurepärane lahendus nendele, kellele meeldiks lilledega tegeleda, kuid puudub vajalik maatükk.

Mida siis valida, et sinu roheline nurgake peegeldaks su isikupära? Kas eelistad minimalismi, hooletut segadust või midagi eksperimentaalset? Milleks vajad oma unistuste ruumi? On sul eesmärgiks privaatsus või eksponeerimine, kodulaiendus hommikukohvi nautimiseks, lugemiseks või lihtsalt vaate imetlemiseks? Ja kas on peres üldse igapäevaseid konteinerikastjaid? Kodu peab vastama sinu elustiilile. Valikuid on mustmiljon.

Taimed on loomulikult aianduse kõige põnevam osa, aga algul ei peaks neist veel mõtlemagi. Kogu kokku erineva kuju, materjali ja suurusega potid. Kasuta ära tarbetult seisma jäänud mahukad õõnsad anumad. Vaata üle ka aianduskauplused ja taaskasutuskeskused, et leida meelepärased istutusanumad.

Rippuvad taimed kerkivad esile lihtsamas potis või korvis, uhkesse potti sobib panna tagasihoidlikumad taimed.

Väiksemaid potte saad kergesti ümber paigutada, kuid need kuivavad päikese käes kiiremini ja tahavad tihedamat kastmist. Suured potid varjus vajavad aga kastmist vaid paar korda nädalas.

Nüüd vali välja taimed nii, et õnnehetki jätkuks kogu suveks. Kui ostad kõike, mis meeldib, on tulemuseks paras segapudru. Mõtle läbi taimede kasvuvajadused, suurus, õitsemise kestus ning õite ja lehtede värv. Ja kõige tähtsam — kuidas neid omavahel kokku sobitada.

Õigete värvilahendustega saab muuta kodu soojaks, kui päike piisavalt ei hellita. Külmad sinakad toonid rahustavad närve ja soodustavad head uinumist. Soojad kollakad-punakad toonid aitavad seevastu virguda.

Kuldkollased lilled vähendavad arvutifriikide silmade väsimust. Roosade õitega lilledel arvatakse olevat nukrust ja melanhooliat peletavad omadused.

Suvelilled pakuvad vähese vaevaga rõõmu kogu suveks, toovad sinu ellu ihaldatud värve ja pidulikkust. Lilleamplite kokkusobitamisel tasuks teada, et kontrastsed taimed kõrvuti mõjuvad efektsemalt.

Jaanipäevani säilitavad oma õiteilu võõrasemad ja kirikakrad. Kui lisada juurde söödavaid taimi, saavad ka maitsemeeled rahuldatud. Suvelillede kõrval võid katsetada dekoratiivsete lehtedega püsililli, värviliste lehtedega hostasid ja silmapaistva välimusega uhkeid kõrrelisi. Kombineeri kõrgeid, madalaid ja lopsaka kasvuga puhmjaid taimi.

Levinud amplitaimed on petuuniad, lobeeliad ja bakopad. Aga proovi ka kaksikkannuseid, raudürti, nolaanat või näiteks rippuvat Mauretaania kassitappu. Rõdukastide lemmikud on samuti petuuniad, kivikilbikud, lemmaltsad.

Praegu, kui kevadpäike pilve tagant välja piilub, tekib kiusatus istutada välja mistahes lilli kohe. Kuid on veel liiga vara, öökülmi on tulekul ja ainsad lilled, mis kindlalt ellu jäävad, on võõrasemad. Praegu on aianduskauplustes saadaval juba petuuniaampleid, aga need tuleks külmadel öödel ajutiselt tuppa tõsta. Tuleb endale selgeks teha, millised taimed on külmakindlad, millised armastavad päikest ja millised taluvad varju. Enamik suvelilli armastavad päikest. Kui aga sinu rõdu või terrass jääb suure osa päevast varju, tuleb valida varjuga leppivaid lilli: sinilobeelia, suvilevkoi, värdkirinõges, värdfuksia, feerulalehine ruse, sultan-lemmalts, balsamiin-lemmalts, heliotroop, kivikilbik, harilik saialill, hall salvei, vilt-ristirohi, suureõieline nemeesia, alatiõitsev
begoonia, pelargooni hübriidid…

Varjutaimi võib leida ka püsikute seast. Tunne rõõmu aiakese igast meetrist rõdul, terrassil ja kasvõi aknalaual! Võtmesõnaks on hoolikas planeerimine.

EE Kodu aprill 2013