Üldise seaduspärasuse järgi haakuvad sarnased materjalid paremini sarnasega ehk naturaalne seina- ja põrandamaterjal eeldab kaitsekihina looduslikku värvi. Tuntumatest naturaalsetest interjööri (nii seintele kui ka lagedele) sobivatest värvidest nimetagem näiteks kohupiima- ehk kaseiinvärvi, liim- ehk kriitvärvi, lubivärvi, savivärvi, muna-õlitemperat ning linaõlivärvi. Puitpõrandate katmiseks on sobiv vaid linaõlivärv.

Kaseiinvärv katab puitu laitmatult


Savivärv jätab pinnale teralise mulje

Kuidas valida tuppa sobivaid värve ja vältida remondituhinas vigu, mis lõpptulemuses pettuma panevad? Konsultandid Reesi Sild, Kati Männik (Hea Maja Pood, Maalermeister OÜ), Andrus Needo (Roffi OÜ) annavad nõu.

SEITSE ÜLDTÕDE

  • Kõik naturaalsed värvid on looduslike mullapigmentidega toonitavad. Kaseiin-, liim-, lubi- ja savivärvi puhul ei tohiks pigment moodustada üle 10% värvi mahust, vastasel korral selle omadused halvenevad. Muna-õlitemperale ja linaõlivärvile võib pigmente lisada ka rohkem. Värvi kokku segades hõõru pigmendid kõigepealt väikese koguse veega ühtlaseks pastaks ja lisa seejärel värvile, kokkusegamiseks kasuta visplit.
  • Enamik värve on märjalt tumedamad ning kuivavad pinnal mitme tooni võrra heledamaks, vaid muna õlitempera ja linaõlivärv kuivavad tumedamaks.
  • Värvide pealekandmiseks ja kruntimiseks on sobivaim vahend pintsel. Värvitud pinna vastupidavus on seda suurem, mida enam kihte pinnale kantakse ja mida vedelamad on värvikihid. Kihte peab olema vähemalt kaks.
  • Värvide aluspindadeks sobivad kõige paremini imavad krohvitud pinnad, millega värvid hästi nakkuvad. Kips-, kipskiud- ja puitlaastplaadist, betoonist, Fibo plokist ning tellistest aluspinna puhul on tarvilik lauspahteldus või tuleb katsetada, kas vuugikohad jäävad läbi kumama või mitte.
  • Looduslikud värvid ei haaku plekkidega, seepärast isoleeri pinnale tekkinud plekid (nt tahm, rooste, rasv) šellak-isoleerkrundiga.
  • Sisetingimustes töötades peaks ruumi temperatuur olema püsivalt üle 15 °C, seda eeskätt töötamise mugavuse ja värvidele sobivate kuivamistingimuste loomise tõttu.
  • Kõik looduslikud värvid on üldjuhul vaid kuivpuhastatavad: mustus eemaldatakse svammi või kustutuskummiga. Mõned vastupidavamad värvid on puhastatavad ka niiske lapiga.

Edasi loe ökomaterjalidest ja nende kasutamisest jaanuari Kodust & Aiast, mis on pühendatud loodussõbralikele kodudele! Osta ajakiri poest või telli www.telli24.ee