Köögiaknast tööpinna kohal avaneb vaade võimsale kiviktaimlale ja uhketele okaspuudele nende taustal. Varastel hommikutundidel võib aknast pilgu metsa poole suunates näha puude vahel jalutamas ka metskitsi.

Kui Anet ja Maiko uude koju kööki valima asusid, võeti appi kahest eelmisest kodust saadud kogemused. Väljaulatuvaid käepidemeid mööblile enam ei soovitud, sest kintsumüksudest oli enam kui küll. Ka valge ukseviimistluse ja tumedaks õlitatud tööpinna kooslus meeldis mõlemale. Kööki planeeriti juba enne, kui vundamentki valatud, sest üks suur soov vajas läbimõtlemist juba ehituse varajase staadiumis: õhupuhastajat köögisaare kohale pererahvas ei soovinud, sest see oleks piiranud avarust. Nii sai õhupuhastaja köögisaare sisse projekteeritud — selleks viidi väljatõmme põranda alt otse välisseina.

Valamu kõrval kapireas on nõudepesumasin ja käepärased sahtlid. Ka külmik on integreeritud kapiritta. Suvisel ajal süüakse rohkelt salateid, mis segatakse kokku oma aia rohelisest. Ka tomatid — rivistatuna pottidesse sooja majaseina äärde — andsid esimesel katsetusel suurt saaki.


Õhupuhastaja (Faber) on paigaldatud köögisaare sisse, see kerkib kerge puudutuse järel tööpinna seest välja ja teeb hoolikalt oma tööd. Äratõmme toimub põranda alt.

Köögi ehitas valmis meister Innar (www.pintsel.ee). MDF-plaadist valmistatud ning käepärase servaprofiiliga uksed said mattvalge viimistluse, tamme-liimpuidust tööpind õlitati mustaks
(www.mass.ee, Junckers Rustic Oil Black). Tööpinna all on koht nii nõudepesumasinale kui veinikülmikule (seal on hea ka šokolaadi hoida!), rohked sahtlid mahutavad kõik vajaliku ning laeni ulatuvatesse kappidesse saab paigutada need asjad, mida harvem vaja läheb. Ahi valiti De Dietrichi (www.elmaks.ee) tootevaliku hulgast, sest seal leidus sobiva hinnaga mudel, millel on spetsiaalne programm liha madalal kuumusel küpsetamiseks (küpsetusaeg neli tundi). Seda kasutatakse üsna sageli, sest haudepotis pikalt haudunud liha on eriti hõrk. Lisaks küpsetab perenaine Anet ahjus tihti ka leiba — poeleiba ei ole pere juba aastaid koju toonud…

Täismahus lugu loe ajakirja Kodu & Aed oktoobrinumbris, suures köögi-eris! Osta värske number poest ja vaata www.telli24.ee.