Mõnel vanemal majal on suletud netopind isegi 300 ruutmeetrit ja enam, kuid sellest poole moodustavad tihtipeale maja-alune täiskelder, ebaratsionaalselt suured trepihallid ning suur hulk esikud ja muu ebaoluline. Ehk siis palju suurema pinnaga majas võib tegelikku, elamiseks kasutatavat pinda olla vähem kui mõnes „väiksemas” eramus.

Kui soovitakse mõnevõrra väiksemat pinda, aga mitte korterit, siis on rahaliselt mõttekam vaadata 100-130 ruutmeetrist ridaelamu- või paarismajaboksi.

Ideaalne eramu peab olema mugava planeeringuga. Peale elutoa, köögi, vannitoa ning pesuruumi võiks olla vähemalt 3 magamistuba, saun ja panipaik. Majasisene garaaž pole nii oluline, tihti on hoone külge või juurde ehitatud autovarjualune. Uuematel moodulmajadel on see võimalik ka hiljem juurde tellida. Oma tähtsuse on kaotanud kelder, sest selle rajamine on kulukas.

Väga tähtsal kohal on ökonoomne ja mugavalt kasutatav küttesüsteem. Väiksemate ja keskmise suurusega majade puhul on hinnatuimad pelletküte ja õhk-vesi soojuspumbad.

Krundi suurus sõltub piirkonnast. Tallinnas on need väiksemad, lähivaldades aga suuremad. Ideaaliks peetakse aga vahemikku 1000-2000 ruutmeetrit, sest ruumi on siis piisavalt, kuid mitte liiga palju, et hooldamisega kimpu jääda. Kuigi haljastus on oluline, võiks krundil olla ka kuigipalju lagedust, et tagada piisavalt valgust. Lagedale krundile on ka parem paigaldada maakütet (kui pinnas seda võimaldab).

Loomulikult on ka palju erandeid ja soovid võivad olla vägagi varieeruvad, kuid eramute müüjatel tasub pakkumishinda määrates ülaltoodud, keskmistest vajadustest siiski lähtuda.