Ideaalis peaks jõuluaeg olema lõõgastumiseks. Tegelikkus on tihtipeale teistsugune ja pühade ajal kipub sellelt pööraselt kingiralli ja kodu kaunistamise rattalt mahasaamine veel keerulisem olema. Abi oleks jõule veidi kergemalt võtta. Kodul on selles märgiline tähtsus. Näiteks saad oma kodus teha väikeseid, kuid mõjuvaid muudatusi, mis aitavad kiirel ajal iseendaks jääda ja pühadeaega nautida.

Elav tuli on pimedal ajal asendamatu. www.ediths.at

Kui otsid uut hingamist, proovi sel korral jõulumöllu suhtuda stoilise rahuga. Loo puhkamiseks sobilikud eeldused. Enne ehtimist tee kodu korda. Loobu asjadest, mille väljaviskamist oled edasi lükanud. Ka vanarahvas tegutses põhimõttel, et jõuluõhtuks olgu toad puhtad ja töised toimetused unustatud. Vabane müratekitajatest ja kuula vaikust. Võib-olla tunned siis, et ei peagi kodus suuremat ehtimist ette võtma. Ehk tahaksid sel korral hooajaliste dekoratsioonide asemel panustada aasta läbi kasutatavatesse esemetesse? Jõua selgusele, kes teenib enim kasu poest ostetud kingitustest. Kui paljud meist suudavad meenutada, mida eelmisel aastal kuuse alt leidsid?

Pane advendikalendrisse head soovid. www.designletters.dk

Üllata sõpru mõnel argiõhtul isevalmistatud õhtusöögiga või saada käsitsi kirjutatud postkaarte. Kui oled ammu unistanud uutest lauanõudest, siis nüüd võib olla just see aeg. Söömine saab nii hoopis pidulikuma ilme. Võta eeskuju lastest ja tekita koju advendikalender. Võid seda täita lõbusate lausete, fotode või millegi magusaga. See sobib ka kontorisse mõnusat ärevust looma. Teada-tuntud lahendus on ka päkapikusussid. Lastega pered ei kujutagi ilmselt oma elu nendeta ette. Sel aastal võiks avastamisrõõmu olla ka emal ja isal. Neile pistab päkapikk sussi sisse ehk mõne ilusa soovi?

Imeilusad lauanõud, millelt lausa lust jõulurooga pakkuda. Kiidame hõrku värvivalikut.www.fermliving.dk

Kindlasti ära unusta killukest loodust tuppa tuua. Nii saad pärast pikka tööpäeva oma meeli pisut rahustada. Kui leiad, et päris puu võtab liialt ruumi või on tülikas, siis saab vaasi panna kuuseoksa. Võimalusel otsi oksale hoopis huvitavam koht. Näiteks riputa see lakke või ukse kohale — saad toale ajutiselt uutmoodi väljanägemise. Igal juhul on nüüd õige aeg taimeomanikuks saada. Jõulutäht või alpikann sobiks klassikutele, kuid hüatsint pakub teistmoodi uudsust ja värskust. See ehib igat pidulauda ja seltsis on neil segasem. Kui õnnestub, saab taime ilu nautida hiljemgi.

Juttu oli aasta läbi kasutatavatest kaunitustest. Kaunis sisustuselement toimib nii küünlajala kui ka lillevaasina. Hea idee! www.klong.se

Kui sead sammud jõuluosakonna poole, proovi langetada valik niisuguste kodukaupade kasuks, mida saab terve talve kasutada. Lihtsa ja ajatu disainiga esemed on suurepärane valik. Need säästavad aega, närve ja tõenäoliselt ka raha. Märkimisväärne hulk tarbijaid on oma valikutes teadlikumaks muutunud. Nad panevad üha enam rõhku kestvatele lahendustele ja annavad nii panuse keskkonna heaks. Disainimaailmgi peegeldab seda muutust ilmekalt. Kas enam on täpne rääkida ainult moevooludest ja uusimatest trendidest? Meile omaseim põhjamaine disain esindab loomulikkust, vaoshoitust ja suunab läbimõeldumalt tegutsema. Seda kõike võiks jätkata ka jõulupühade ajal, kui suur osa maailmast kulutab mõttetult palju aega ja vahendeid materiaalsele.

Veel üks suurepärane näide soomlaste raamatust. Tee endale jõulukink ja korrasta riiulid! Kaunid nõud on sisustusaksessuaaride asemel pilgupüüdjaks. www.kristakeltanen.fi, www.mrsjones.fi

Snitti võib võtta näiteks meie põhjanaabritelt. Krista Keltanen on fotograaf ning Jonna Kivilahti ajakirjanik ja sisekujundaja — üks pildistab kauneid kodusid ja teine kirjutab-kujundab. Koos andsid nad välja toreda ingliskeelse raamatu ”Happy Homes”, mis on Soomes juba müügil. Kuna Krista on eestlane, siis loodetavasti leiab raamat tee ka meie sisustuspoodidesse.

Üks imeliselt jõuluhõnguline kodu. www.kristakeltanen.fi, www.mrsjones.fi

Õdusat pühadeaega kõigile — säilitame jõuluootuse virvarris kaine meele ja naudime ka argiste hetkede võlu.

LOE VEEL: