Kui tahad kööki pisut värvi, aga kardad liiga intensivseid toone, on üheks vaoshoituimaks värviks sinine. Lisaks sellele, et sinine mõjub puhtalt ja stiilselt, on värvipsühholoogid veendunud, et sinine on kõige rahustavam värv. Sinine aitab väidetavalt ka söögiisu kontrolli all hoida.

Värvide domineerivat mõju aitab maandada valge. Kui valid puidule ja valgele seltsiks vaid ühe jõulise tooni, on tulemus silmale ilus. Mitut värvi kombineerides on suurem risk harmoonilist kompositsiooni lõhkuda.

Rahulikult mõjuvad ka pastelsed rohelised toonid. Siin on julgeks aktsendiks lisatud roosa uks.

Foto: Alcro.se

Rohelise särtsakamaid varjundeid kasuta väiksemas koguses ja jälgi proportsioone. Siin on üksikud ülemised köögikapid pandud valgel tasustal harmoneeruma lõbusate loodusest inspireeritud köögikardinatega.

Foto: IKEA

Köök on kodu süda, mis võiks olla rõõmus ja sotsiaalne paik. Kollane lisab kööki särtsu ja mõjub värvipsühholoogide sõnul ergutavalt ja tuju tõstvalt. Kollases köögis maitsevad ka road paremini, sest see toon tõstab söögiisu.

Kui armastad kollast, aga kardad sellest väsida, siis selle asemel, et tellida üleni kollane köögimööbel, kasuta üksikuid kollaseid detaile — toole, üksikut kappi, kollaseid nõusid või kardinaid. Nii on lihtne meelemuutuse korral köögi koloriiti vahetada.

Foto: IKEA

Sama roosaga — kui intensiivset roosat köögimööblit on küllaltki raske ette kujutada, siis üksikud detailid mõjuvad neutraalsetes toonides söögitoas väga värskendavalt.

Foto: Shutterstock

Punane köök on ainult julgetele. Kui hall või valge köök mõjuvad tagasihoidliku taustana, siis punane on intensiivne ja domineeriv toon, mis nõuab tähelepanu. Samas on punane toon köögis suurepärane hommikune ärataja ja süstib päeva algusesse rõõmsat meelt.

Foto: IKEA

Vähem riskantsem viis kööki punast värvi tuua, on mitte köögikappide, vaid hoopis tagaseina näol. Seina saab küllaltki hõlpsasti tüdimuse korral halliks võõbata või plaatidega katta.

Foto: Shutterstock

LOE LISAKS: