Fossa: toit on õnneallikas


Toit on õnneallikas
Toit on õnneallikasFoto: erakogu, Disainiöö

15. septembril toimub Disainiöö rahvusvaheline seminar „Redefining Design“, mille üks keskseid esinejaid itaallanna Veronica Fossa, kes kõnelebn toidust kui elamusdisainist ja õnneallikast.

Firma WE Factory asutaja Veronica Fossa on eksperimentaaldisainer ja strateeg, külalislektor ja nõutud disainiekspert. Ta tegeleb ka toiduteemaliste projektide kureerimisega, abistades ettevõtetel ellu viia oma visioone. Teinud koostööd Aalto Ülikooliga, disainikooliga Scuola Politecnica di Design, Roskilde Festivali ja Tallinna Kultuurikatlaga.

„Toit on viimasel viiel aastal väga oluliseks teemaks kujunenud. Mõneti võib seda näha vastureaktsioonina digitaliseerimisele: me liigume taas koos söömise poole, ostame toidu otse talupidajatelt, jälgime, et see oleks mahedalt kasvatatud. Toidudisain on selle suurema liikumise osa ning hõlmab planeerimist, toiduvalmistamist ja serveerimist,“ ütleb Fossa ajalehes Sirp avaldatud intervjuus Kerttu Raiele. „Toidudisaini alused on üldjuhul samasugused nagu muu disaini puhul. Alustuseks tuleb välja selgitada ülesanne, mis võib olla seotud nii toidujääkide vähendamise kui ka inimeste lähendamise-ühendamisega. Kogemusdisainis räägitakse inimeste kaasamisest ja kogemuse sõltumisest tujust ning muudest inimlikest teguritest, mis pole kontrollitavad. Kogemuse ettevalmistamine algab varakult. Juba see moment, kui osalejad ees ootavast üritusest teada saavad, peab olema osa tervikust. Algimpulss peab olema nii tugev, et inimesed tahaksid teha midagi sellist, mida nad harilikult ei tee, muuta oma harjumusi ning toiduvalmistamise ja söömise viisi, sest see rikastab nende ja nende lähedaste elu.“

Seotud lood:

Fossal on magistrikraad majanduses ning ta alustas oma karjääri disainijuhtimisega. Soomes õppides sai ta 2012. aastal toiduettevõtluse elavdamise projekti tehes aru, et see valdkond huvitab teda väga: „Eks mind mõjutas ka see, et elasin tol hetkel kultuuris, mis on itaalia omast nii erinev. Inimeste käitumine toidulauas, ühiste söömaaegade puudumine ja alkoholi tarbimine pani mind imestama. Ma igatsesin nii väga taga seda, kui Itaalias kõik ühe laua taga koos söövad.“

Foto: erakogu, Disainiöö

Praegu korraldab Fossa mitmesuguseid elamuslikke üritusi ning töötubasid, aga konsulteerib ka toiduga seotud firmasid, kuidas edasi liikuda.

Kuhu liigub disain edasi. „Me liigume aina enam strateegilise ja sotsiaalse heaoludisaini poole. Paljud disainerid on tootedisainist jõudnud kontseptuaalsesse disaini. Kuid endiselt on paljudele vaja selgitada, et ka disain võib olla kontseptuaalne,“ mõtiskleb Fossa. „Tulevikus suhestub disain veelgi enam teiste selliste valdkondadega nagu ettevõtlus, teadus ja tehnoloogia. Toit ja tehnoloogia põimuvad näiteks 3D-printimises. Päevakorras on ka nn otse põllult lauale liikumine ja tagasipöördumine juurte juurde.. Ma näen ka, et oluliseks muutub lähedus: inimesed hakkavad üksteise seltskonda rohkem hindama ja veedavad rohkem aega koos. Sellega tuleb protsessi kavandamisel arvestada.“

Lisaks põnevale loengule on soovijatel võimalik osaleda Kultuurikatlas Veronica Fossa toidutöötoas „Kujunda endale isikupärane Eesti toit“, mis toimub reedel 16. septembril kell 10:00-13:00. Selle eksperimentaalse toidutöötoa idee tekkis provokatiivse brändikontseptsiooni “ESTonishing” toel. „Mõtestame lahti toidu identiteedi mõiste ja loome Eesti toidu identiteedi kohalikke ikoonilisi toiduaineid kasutades. Disainmõtlemise abiga kaardistame ideed, motivatsiooni ja väärtused ning „küpsetame“ uued võimalused,“ kutsub Fossa üles nii kodukokkasid kui proffe.

Seminari maksumus 55€ (Ealry bird) / 65€, eelregistreerumisega programm@disainioo.ee
Töötoa maksumus 25€ (Early bird) / 35€; eelregistreerumisega programm@disainioo.ee