Sõprade kaudu saadi kontakt Janaga ja sealt see lumepall veerema hakkas — üks väike värvimine laienes teistessegi tubadesse ja otsustati teha suurem värskendus. Kindlasti polnud plaanis teha teist korrust, kuid kui Jana magamistoast läbi astus, jäi talle silma, et peegliga kapiuksed vaatega otse voodisse ei ole just kõige parem lahendus. Nii leidsid Jana ja Zane üheskoos — ka magamistuba vajab muudatust.

Tagantjärele meenutavad Zane ja Indrek, et see oli õige otsus. Kodu sai tõeliselt mõnusa ja uue hingamise. Zane ütleb, et enne oli see nagu lihtsalt maja, nüüd on tegemist mõnusa ja hubase koduga. Kui küsida Zanelt, mille poolest erineb eestlase ja lätlase kodu, siis vastas ta naerdes, et kui siin ringi vaadata, siis tegelikult mitte millegi. Kõige aluseks sai Zane lemmikvärv hall, mis on nii eestlase kui ka lätlase üks lemmiktoonidest kodu kujundamisel. Lätiski armastatakse heledat Skandinaavia stiilis interjööri. Turvaline, rahulik ja aegumatu. Värvi saab kergelt anda näiteks lilledega ja sellest piisab.

Kõik sai alguse köögist. Zane tahtis heledat kööki, mis oleks moodne, tubane ja hubane ning kus oleks perel mõnus istuda ja koos aega veeta. Aknanišš andis selleks hea võimaluse. Indrek värvi valimisel suurt kaasa ei rääkinud, sest tema pilgu läbi on hall nagunii hall ning usaldas sobiva tooni valiku oma naise ja sisekujundaja hoolde. Soe hall sai kõige aluseks.

Köögimööbel valmis eritellimusel firmas Pintsel. Kena valge köögimööbel inspireeris ka tumedat tehnikat valge vastu vahetama. Seina valiti tagasihoidliku mustriga tapeet, mis loob hubasema tunde. Söögilaud käib lahti ja selle taha mahub vajadusel istuma kümme inimest — ruumi jagub lahedalt kõigile. Laua kohale leidis sisekujundaja Caravaggio valgustid, mis on justkui täpp „i”-l, et köök saaks täiuslik. Võibki öelda, et köök on selle kodu süda.

Hall toon domineerib ka elutoas, kuid siin on lahedaks aktsendiks kirju „raamaturiiul” ja looduski paistab kõrgetest akendest tuppa. Teisele korrusele viiv vana trepp sai kaetud uue parketiga. Parketti pole siin aga kasutatud ainult põrandal — elutoas on see ühtlase joonena pandud ka seinale. Valitud sai ilusa puusüüga saareparkett, mis oli läbiv joon kogu elamises. Kõik eritellimusel valminud mööbel on saarepuidust: esikukapp, valamualune riiul, saunapink, voodi. Kõik sai tehtud lihtsa joonega, kuid oluliseks peeti omavahel seotust.

Kõrgete akende ette on pandud kardin, millel on üleval heledam ja läbipaistvam osa — nii paistab tuppa rohkem päikesevalgust, kuid samas on alumine osa varjatud.

Magamistoas on põnevad nii voodipeatsis olev sein kui ka garderoob. Viimane sai ehitatud eraldi seina taha, kuhu on mugav sisse astuda. Kõige rohkem on rõhku pandud seinale voodipeatsis — omanäoline tapeet ja valgustid on siin pilgupüüdjaks. Siin on mahe ja mõnus atmosfäär.


Lastetoas sai tapeet pandud ka lakke ja et oleks õhulisem, siis garderoobikapi asemel on kardinad. Lindudega tapeet oli kindel soov ja selle juurde leiti ka sobiv lamp.

Läbimõeldult stiilse ja ikka hallist inspireeritud uue sisu sai ka koduspaa. Varem oli siin seintel ajale jalgu jäänud eri kõrgustel olevate portedega plaat, laes oli kõige lihtsam ja odavam kontoritesse mõeldud plaat. Nüüd on mõnusas saunakompleksis saun, istumisruum, bassein ja vaade avaneb otse terrassile.

Et kodus oleks ka kaasaegset mugavust ja soov oli jätta siia maailma endast võimalikult väike jalajälg looduse säästmise mõttes, siis paigaldasid noored oma koju targa maja lahenduse. Kuna Indrek ise tegeleb just selle valdkonnaga, siis oli see ka asjade loomulik kulg. Ta võttis appi kolleegid firmast Indome ning üheskoos arutati läbi ja pandi paika täpsem plaan, milline lahendus 230-ruutmeetrises elamises kõige optimaalsem oleks. Nii on siin majas nutika kodu mugavust täpselt selle pere vajaduste ja soovide järgi. Majja sai tellitud ka uus küttesüsteem ja katusele pandi päikesepaneelid. Need koos ventilatsiooni ja basseiniküttega on ühendatud nutika kodu süsteemi, mis tagab kogu maja toimimise murevabalt ja võimalikult efektiivselt.

Zane ja Indrek ütlevad kogu protsessile tagasi mõeldes justkui ühest suust, et sisekujundaja kaasamine oli ainuõige otsus. Janaga oli see niivõrd mugav. Näiteks kui oli vaja minna poodi näidiseid vaatama ja Jana ei saanud kaasa tulla, siis oli ta neile juba näidised poes valmis pannud. Väga meeldis ka mõistlikkuse põhimõte. See tähendab, et alati oli kokku pandud kolm valikut: odav, keskmine ja kallim. Odav ei tähenda alati kehva kvaliteeti ja kallis ei tähenda sugugi, et saad parima, aga kui on valik ees ning saab ise katsuda ja üle vaadata, siis on lihtsam ühe või teise kasuks otsustada.

LOE VEEL: