Kultuurikatlas sai näha disainer Katrin Kuldma eksklusiivse ning luksusliku kaubamärgi Amanjeda talviste ülerõivaste kollektsiooni, mis esitles erakordselt kvaliteetseid kangad laitmatu disain kütkes. Ivo Nikkolo väljapeetud urbanism ning ajatu täiendus garderoobile väljendus eksklusiivmudelites - vähem, aga väärtuslikum. Väga veenvad olid ka Woolishi põhjamaiselt villased rõivad meestele, mis oma praktilisuse ja naturaalse materjali poolest siinse kliimaga hästi kohanevad ning garderoobi klassikuks võiks pürgida. Mitmed meestele mõeldud kudumid pälvisid publikult spontaanse aplausi.
"Nähtud rõivakvaliteet oli viimasepeal, stilistka on point ehk silmad puhkasid või õigemini ei puhanud midagi, hoopis punnis olid. Ka lavaline liikumine oli siiani üks parimaid, mis tähendab, et kõike sai rahulikult ja nautides jälgida ning otseloomulikult rapsimata pildistada," kirjutab Mari-Liis Suvi oma blogis.

“Rõivas, see kehale kõikse lähemal olev argine tarbeese, on määrava rolliga inimese tervisliku seisundi, liikumisvabaduse, turvalisuse, üldise meeleolu ning füüsilise võimekuse vallas. Sealjuures aga olles vahetumad objektid inimese sise- ja välismaailma vahel, rõivad ning aksessuaarid räägivad inimese kohta oma sõnadeta loo, on sillaks sisemaailma ja välise vahel,” tõdeb etenduse produtsent Piret Mägi. “Riietus on ühelt poolt funktsionaalne vahend, teisalt aga personaalne täiendus tervikule. Disainitud rõivas on ese, mis on olukorda täiendav, väärtust loov ja keskkonda sobituv. Olgu selleks kas töine päev või väljapeetud tähistamine. Riided on mängulisteks vahenditeks isiksuse esiletoomiseks ja sealjuures väärt kaaslasteks elulistel hetkedel. Need on rõivad, mis kestavad, mida on väärt parandada ja pärandada. Need on rõivad, mis otsivad parimaid võimalusi tehnoloogias, valmimise protsessis ning taotlevad kvaliteeti igas oma detailis.”

Mägi, kes korraldas Disainiöö etendust juba neljandat korda, võitleb rõivaste ja nende autorite väärtustamise eest ja soovitab end võimalusel kiirmoest lahti raputada. Suurepärase kontseptsiooni aitasid tervikuks muuta lavastajad Jaanika Tammaru ning Birgit Landberg Must Kastist.

Etenduse keskmes oli sõnum, et rõivas on mõeldud nii iluks kui ka praktiliseks eluks.

Vaata galeriid etendusest ja ettevalmistusest siit.

Jaga
Kommentaarid