“Meie kogemus on, et kui klient tuleb büroosse mõne tüüpprojektiga, paludes teha paar muudatust, siis protsessi jooksul saab tihtipeale selgeks, et ootused ja vajadused on sootuks midagi muud ning projekteerimise lõpuks ei pruugi esialgsest projektist palju alles olla,” ütles Urmet.

See on selline arhitekti seljaaju tunnetus, millega suudad siseneda täiesti võõra inimese või pere mõttemaailma ning muuta nende unistused ruumiliseks. Samal ajal pead muidugi arvestama kohaliku omavalitsuse reeglite ja mõtetega ning hoidma pilku ja vastutustunnet kogu ümbruskonnal, kuhu uue hoonega sekkud.

“Arhitekti jaoks ei ole erinevust, kas projekteerida n-ö platsimaja või tehasemaja,“ kinnitas arhitekt Urmet. Keerulisemate hoonete puhul töötatakse tihedas koostöös majatehasega ja otsitakse üheskoos tootmise, transportimise ning paigaldamise lahendusi. “Kõige suurem erinevus arhitektide jaoks on süsteemne kontroll kvaliteedi üle,” ütles Urmet. “Platsidel toimetav meeskond vajab pidevalt meie külastusi ja sellele kulub hulk aega, majatehased jäädvustavad ise erinevad etapid ja saadavad need näiteks fotodena.”

Kuna tehasemaja valmistamine ja paigaldamine säästab palju aega, siis soovitab arhitekt Urmet seda lisaaega kasutada ära pikemaks ja põhjalikumaks eeltööks. Elu eeldatavasti ühe suurima investeeringu jaoks tuleks koostada korralik projekt, arvutada läbi ülalpidamiskulud, kasutusmugavus, aga ka hilisem turuväärtus.

“Arhitekti valik oleneb natuke tehnoloogiast — palkmajade projekteerimine nõuab ühte tüüpi kogemust, samas element- või moodulmaja aga jällegi teist,” ütles Urmet. “Eelistada tuleks võimalusel arhitektuuribürood, kes usub puitu ja kel on tehasemaja projekteerimise kogemus,” soovitab Urmet. “Protsess on paindlik ja et jõuda parema võimaliku lahenduseni, on oluline leida omale professionaal, kes on sinuga ühel lainel.”

Arhitektiga tuleb ka raha jutuks. Kui tellija ei palka eraldi konsultanti eelarvega tegelemiseks, siis on üks võimalus paluda selle tegelemist arhitektilt — tehes koostööd majatehastega saab väga mugavalt jälgida ka jooksvalt eelarvet ning üllatusi tekib protsessis vähem. “Vähem üllatusi ja probleeme, parem närvikava ning mugavam kogemus,” lubas Urmet.

Pildil olev Timbeco Woodhouse OÜ ehitatud maja sai Aasta tehasemaja 2016 võistlusel moodnekodu.ee lugejate lemmiku hääletamisel teise koha, vaata kõiki finaliste SIIT.