Kuidas torude ummistust vältida?

Kõige parem strateegia ummistuste vältimiseks on kontrollida, et oma tegudega ise ummistust ei tekita ning hoolitseda järjepidevalt torude puhastamise eest.

  • Väldi praadimisrasva ja õli kraanikausist alla valamist — hangunud rasv on suurim ummistusetekitaja.

  • Kohvipaksu ei tohi kraanikausist alla loputada, see koguneb aegamööda torudesse ja tekitab ummistuse — kohvipaksu koht on biojäätmete prügikastis või kompostis.

  • Sama lugu on jahuga — see hakkab märjaks saades torudes paisuma.

  • Kammi enne vanni või dušši alla minekut oma juukseid — nii saad vältida kogunevaid juukseklompe.

  • Põrandapesuvesi vala alla WC potist, mitte kraanikausist.

  • Torupuhastusvahendeid kasuta jooksvalt. Kui tekkinud on ummistus, siis hapet torudesse valada ei tohi — nii teed enda või kohale kutsutud torumehe töö keerulisemaks.

Kui ummistus on juba tekkinud

Ummistuse likvideerimist tuleb alustada kraanikausi all paikneva haisuluku ülevaatamisest. Haisulukul on kanalisatsioonisüsteemis täita väga oluline roll, sest sinna kogunenud vesi takistab torustikus tekkival haisul tuppa tungimast. Sellest ka tema nimetus. Peale selle aitab haisulukk tänu oma konstruktsioonile kinni püüda suurema osa sellest soovimatust kraamist, mis pererahva hooletuse või teadmatuse tõttu kraanikausist alla lastakse, lootuses, et kui see minu kraanikausist alla läheb, siis on see kellegi teise probleem.

Paiguta haisuluku alla mõni tühi kauss või ämber ning keera haisuluku põhjakork lahti. Tõenäoliselt langeb haisulukku kogunenud sodi kaussi või ämbrisse, mille võib sõltuvalt konsistentsist kas WC-potist alla lasta või prügisse kallata.

Haisuluku põhjakork tuleks seejärel puhastada, oma kohale tagasi keerata ning valamu kasutamist võib rahulikult jätkata.

Et vesi ka tulevikus kraanikausist hoogsalt alla läheks ning ummistunud torudega tegelemist vältida, võiks kraanikausi äravooluava ette soetada väikese sõela. See on väike ja tõhus abimees, mis takistab suurematel jäätmetükkidel torustikku sattumast. Samuti on selle puhastamine oluliselt lihtsam kui haisulukku kogunenud ummistuse likvideerimine. Profülaktika mõttes võiks aga ka haisulukku kuni paar korda kuus puhastada, et ennetada sinna kogunenud prügi torustikku sattumist.

Appi tuleb vana hea valamupump

Kui see siiski juhtuma peaks ja haisuluku puhastamisest ei piisa, siis võiks appi võtta valamupumba, mida vahel ka kummimusiks kutsutakse. Valamupumba kasutamist tuleb alustada valamu, vanni või dušinurga äravoolu ava veega katmisest. Seejärel tuleb valamupump avale asetada ning hakata pumpa jõuliselt üles-alla liigutama. Valamupumba poolt tekitatud surve suunab tekkinud ummistust suurema läbimõõduga kanalisatsioonitoru suunas ning kui pumpa piisava järjekindlusega kasutada, õnnestub ummistunud torustik taas puhtaks saada. Vaakumpumba poolt ummistunud torus liikuma pandud veel on suur jõud.

Kui haisulukk on puhastatud ja valamupumbast käed rakkus ning vesi ikka alla ei lähe, võite proovida veel viimast ja kahtlemata kõige tõhusamat ummistuse likvideerimise nõuannet, milleks on santehniku kutsumine.

Eelnevad näpunäited on mõeldud inimesele, kes on harjunud tekkinud probleemidega ise tegelema. Kui kanalisatsioon on ummistunud ja endal pole vähimatki kavatsust torustiku hingeeluga lähemat tutvust teha, võib rahuliku südamega eelnevad näpunäited tähelepanuta jätta ning helistada otsekohe torumehele. Sarnaselt tuleks käituda ka siis, kui omal käel torude puhastamine pole soovitud tulemust toonud ja vesi ei taha ikka veel kuidagi alla minna.

Allikas: santehnik.ee, Moodsa Kodu arhiiv