Puitpõrand

Puitpõrand on kodus üks ihaldatumaid põrandakatteid, kuid ei pruugi olla parim valik lemmikloomade puhul. Lemmikloomade pisikesed “õnnetused” võivad puitu jäädavalt kahjustada jättes sellele püsivaid plekke ja ebameeldiva lõhna. Isegi kui põrand kiiresti koristatakse, võivad tekkida püsivad kahjustused, mille eemaldamiseks võib olla vajalik põranda uuesti viimistlemine. Probleemi võib tekitada juba üksik plekk, kuid mitme puhul võib põrandavahetus olla möödapääsmatu. Puitpõrand ei talu ka pidevat veega kokkupuudet. Seetõttu tuleb looma jooginõu all kindlasti kasutada matti, et kaitsta põrandat üle kausi ääre sattuva vee eest. Kui vesi ikkagi põrandale satub, tuleb see kiiresti kuivatada. Samuti tasuks lemmiku küüsi võimalikult tihti lõigata, et vältida nende pikaks kasvamist. Pikad küüned kriimustavad puitpõrandat, seda eriti suurte loomade puhul.

Laminaatpõrand

Laminaatkate on alternatiiv puitpõrandale just tänu tugevale pealispinnale. Laminaadi puhul on probleemiks selle libedus, millel loom libastuda ja end vigastada võib. Libastumisohtu saab vähendada valides spetsiaalse pinnatöötlusega või reljeefse laminaatkatte. Laminaat on suhteliselt kriimustuskindel, kuid külm ja kõva, mistõttu soovitame lemmiku küljealust pehmendada näiteks vaibaga.

Vinüülpõrand

Sageli ei mõelda vinüülkattele kui väga inim- ja loomasõbralikule põrandakattele. Samas on tänapäevane LVT (luxury vinyl tiles) suurepärane valik nii lemmikloomade kui väikelaste puhul. Põrand on kriipimis- ja plekikindel, ei põhjusta allergiat, lihtne puhastada ja hooldada ning summutab müra kõndides. Eeliseks on ka hea välimus ja mittelibe pind võrreldes laminaatkatte ja lakitud puitpõrandaga.

Linoleumpõrand

Linoleum on lemmikloomade olemasolul väga hea põrandavalik ja seda mitmel põhjusel. Linoleum on tugeva pinnaga kriipimiskindel materjal, samuti ei kahjusta seda maha sattuv vesi. Kuna tegemist on ökoloogilise lahendusega, on see hea valik inimestele, kes hindavad naturaalseid materjale. Kui siiski õnnestub põrandat kuidagi vigastada, saab seda taasviimistledes parandada. Linoleum on ka hea alternatiiv inimestele, kes valivad näiteks PVC ja puitpõranda vahel.

Kivi ja keraamiline plaat

Kulumis- ja kriimustuskindel lahendus, mis talub hästi vedelikke. Talub hästi ka suuri lemmikloomi. Samas on põrand külm, libe ja kõva. Seetõttu tuleks kaaluda põrandakütte kasutamist ning lemmiku küljealuse pehmendamist.

Korkpõrand

Kork on sõbralik ja mõnus materjal nii inimeste kui lemmikloomade jaoks. See on antibakteriaalne lahendus, mis sobib ka allergikutele. Kork on ka üsna kriipimiskindel. Korkpõrandat tuleb regulaarselt puhastada, et vältida materjali kulumist liiva jm abrasiivse mustuse tuppa sattumisel. Korgil on head helisummutavad omadused, mistõttu looma liikumist kodus on vähem kuulda. Päikesevalguse käes pikema aja jooksul kork pleekub.

Allikas: Floorin.ee