Laud — ümmargune või ristkülikukujuline?

Kui söögitoa pindala on suhteliselt piiratud, näiteks stuudio tüüpi korteri või avatud köögi puhul, soovitame valida ümmarguse laua, mis ei tekita raskepärast muljet juba niigi väikestel ruutmeetritel. Väikemööbli kategooriasse võiks lisada ka lauad, mida saab kruvidega seina külge kinnitada ning mille pind on tõstetav ja langetatav. Sellisel moel säästame peaaegu sada protsenti ruumi arvelt ajal, kui me lauda ei kasuta. Väikestes ruumides täidab oma ülesannet ka baarimööbel, millega saab kasutada ära ruumi kõrgust, sisustades söögiala, mis võtab köögis vähe ruumi. Kui ruumi säästmine on oluline, kuid lauapinda kasutab korraga palju inimesi, vali kokkupandav söögilaud. Suuremas pere- või sõprade ringis saab lauda kasutada lahtitõmmatuna või lisada täiendava osa.

Ruumi, mille keskel on vaba pinda, sobib hästi ristkülikukujuline laud. Kui olete perega, kuid ruumi suurus on osaliselt piiratud, otsi võimalikult peenikeste jalgadega laud. See jätab vähem täidetud mulje, tagades samal ajal piisava ruumi laua ääres. Kui oled suure köögi omanik, ära karda valida massiivsemat mudelit, näiteks naturaalsest puidust. See loob ruumis elavama õhkkonna ja lisades laua äärde nahast või kunstnahast toolid, kujundad tõeliselt elegantse söögitoa interjööri. Selline kombinatsioon avab uued võimalused selle laua kasutamiseks ka söögikordade vahelisel ajal — suure laua taga on mugav teha istuvaid töid dokumentidega või käsitööd või isegi lauamänge mängida.

Praktiline aspekt toolide valimisel

Ka söögitoolid peavad olema praktilised sõltuvalt einestamisharjumustest. Kui pärast sööki lähed tavaliselt otse teise ruumiossa, näiteks diivanile, vali kergesti liigutatavad plastist või kangaga kaetud toolid mille disain vastab suurel määral juba olemasolevale söögitoa sisustusele. Lastega peredel soovitame vaadata üleni plastist või puidust toolivalikut. Neid on lihtsam puhastada ja hoida värskena isegi pärast suuremaid pahandusi.

Need, kes on harjunud laua ääres sööma regulaarselt ja kaua, võiksid mõelda pehmete söögitoolide valimisele. Sametist iste elegantsete peenikeste jalgadega sobib minimalistliku stiili austajatele, eriti kui valida tumedates toonides tool. Kangaga kaetud heledad pehmed toolid tekitavad ruumis heledama ja hubasema meeleolu ning sellised sobivad kõige paremini keskmise suurusega söögitubadesse. Samuti on olemas pehme istmega plasttoolid või vajadusel on võimalus toolidele lisada pehmed toolikatted, mida saab kasutada ka dekoratiivsel eesmärgil.

Hoiustamise funktsioon

Jäta meelde, et söögituba ei ole ainult laud ruumi keskel, mille ümber on asetatud toolid. Kasuta söögilaua ümbrust, lisades kujundusega sobiva puhveti või vitriinkapi nõude ja muude esemete hoiustamiseks. Asjade varjamiseks vali kinniste riiulite ja ustega puhvet ning selle peale pane vaid kõige olulisem või dekoratiivsem ese. Puhveti disain vali vastavalt söögilauale, et mõlemad mööblitükid seoksid ruumi kokku. Puiduvärvi elementidega valged puhvetid loovad ruumis visuaalse avaruse ja esindavad ka skandinaavialikku minimalismi.

Väiksemates ruumides, sealhulgas köökides, täidab tõhusamat hoiustamisfunktsiooni klaasist ustega vitriinkapp. See on piisavalt kitsas, et mitte võtta seina ääres liiga palju ruumi, kuid piisavalt mahukas tänu selle kõrgusele. Kõrgemate jalgadega vitriinkapid muudavad ruumi visuaalselt kõrgemaks, mis hõlbustab ka koristamist — vaba juurdepääs mööbli alla ja tänu nende kergusele ka mööbli taha. Ära unusta vitriinkapi riiuleid täiendada erksama dekoratiivse elemendiga, näiteks toataime või värviliste hoiukarpidega. Ka vitriinkapi peal näeb hea välja läbimõeldud dekoratsioon, näiteks seinale toetatud väike maal.

Olulised nüansid ka väikeste muudatuste sisseviimiseks


Ka vähesega on võimalik toas täiesti teistsugune meeleolu luua. Kui soovid esialgu proovida teha muudatusi söögitoa interjööris väikeste esemete abil, alusta tekstiilaksessuaaridest, näiteks vaibast, toolipatjadest ja dekoratiivpatjadest. Vali need sarnastes toonides, et hoida ühtset sisekujundusstiili. Kui on soov ruumi ilmet lihtsalt elavdada, proovi samade tekstiiltoodega kombineerida erinevaid värve ja tekstuure.

Valgustus, pildiraamid, maalid ja muud dekoratiivesemed annavad võimaluse läheneda igale ruumile loominguliselt, sealhulgas köögis või söögitoas. Näiteks mitme erineval kõrgusel rippuva laelambi abil tood söögialasse ruumilisust ja originaalsust. Maitseka efekti saab luua ka väikeste klaasnõude, küünlajalgade ja isegi kunsttaimeseadete asetamisega söögilauale.

Nagu näha, on võimalik igasse söögitoa ja köögi nurgakesse leida oma sisustuselemendid ning muudatuste ulatusest olenemata oled sa ruumi toonud juba midagi uut, mis muudab sinu igapäevased einestamised erilisemaks. Jätka interjööri muutmiseks inspiratsiooni ammutamist veebipoes JYSK.ee ja kujunda oma kodu kohaks, kuhu on alati rõõm naasta!

Jaga
Kommentaarid