Itaalias Bolognas sügisel toimunud Cersaie messi olid kõik oodanud, sest see on traditsiooniline koht, kus kohtuvad kõik suured ja väiksemad keraamiliste plaatide ning sanitaarkeraamika ja -tehnika tootjad ning nende materjalide edasimüüjad ja teised disainihuvilised.

Mida uut tõi Cersaie?

Põhiline uudistoode, mida seni oli valikus vaid üksikutel tootjatel, on tapeedi imitatsioon. Enamiku tootjate valikust võis leida vähemalt ühe uue kollektsiooni või mõne varasema kollektsiooni, mida oli nüüd täiustatud dekoratiivsete elementidega. Enamik tapeedi imitatsioone on suurtes ja õhukestes slab’i mõõtudes, mille mõõduvalik on hetkel päris lai. Kes pakub n-ö vana mõõtu ehk 120 x 240, kes uuemat mõõtu 120 x 280 selle mõttega, et alati on lihtsam plaati natuke lühemaks lõigata kui puuduolevat juppi lisada (aluseks on võetud n-ö ruumide keskmine laekõrgus).

Marca Corone Multiforme Still

Aga oli ka rikkalik valik paljudele sobilikumat mõõtu, nagu 40 x 120, 60 x 120 või 120 x 120, millega annab mugavalt juba väga palju erinevaid väiksemaid ruume teha. Kui varem oli tapeedi imitatsioon sisuliselt vaid seinaplaatide pärusmaa, siis nüüd leiab juba paljusid kollektsioone, kus seda imelist dekoratiivset plaati võib hoopis põrandal kasutada, näiteks ABK kollektsioon Wide & Style Mini või Marazzi kollektsioon Cementum.

ABK Wide & Style Mini


Uued, vaid seina mõeldud imitatsioonid on samuti saanud värske lähenemise. Nimelt on kasutusele võetud uus tehnoloogia, kus plaadi pinnal on saavutatud printi jälgiv kolmemõõtmeline struktuur, mis loob täiesti uued dimensioonid, näiteks Marazzi kollektsioon White Deco.

Marazzi White Deco


Kui viimase paari aastaga on tulnud valik erinevaid uusi marmori imitatsioone klassikaliste Statuario, Nero Marquina jms kõrvale, siis selle aastaga on see valik veelgi laienenud. Võib julgelt öelda, et eestlane on hakanud armastama marmorit, millega annab tuua igasse ruumi killukese luksust ja seda küllaltki lihtsate vahenditega, kui ei pea kasutama päris ehtsat marmorit. Nii on sel aastal lisandunud väga palju julgeid uusi marmoreid, näiteks Ariostea Ultra Marmi juba varem olemas olnud 30 erinevale marmorile lisandus 8 uut valikut, sh üks disainerite poolt üha enam kasutust leidnud — Calacatta Viola oma tugevate, sügavpunaste ja halliseguste veenidega.

Ariostea Ultra Calacatta Viola

Aina rohkem on näha keraamiliste plaatide tootjate huvi arendada keraamiliste plaatide imiteerimisel võimalikku sarnasust originaalmaterjaliga. Nii on juba mitmel tootjal kasutusele võetud uued prinditehnikad, mis annavad võimaluse luua illusiooni ehedusest. Näiteks Ariana kollektsioon Epoque 21, kus valikus on pinnaviimistlus Antique 3D. Plaadi pinnale on tekitatud käegakatsutavad veenid, mille sisse on suudetud printida veeni värv nii, et tekib illusioon ehedast lihvitud marmorist oma looduskivi defektidega. Samuti on taolist tehnikat hakatud kasutama uute puidu imitatsioonide puhul, kus on võimalik eristada keraamikat päris puidust vaid seda käega katsudes — keraamika jääb käe all siiski külmaks. Juba arendatakse täismattprinti, mille tulemusena ei ole valguse käes näha pealispinna peegeldusi nii nagu päris puidu puhulgi.

Veel näitasid mitmed tehased n-ö multikollektsioone ehk seda, et mitmest eri tüüpi kollektsioonist on võimalik luua lõpmatu arv uusi lahendusi. Näiteks Marca Corona Multiforme, mis on täiuslikult kokku pandud põrandaplaatide kollektsioonist, mida saab kombineerida vastava seinaplaatide kollektsiooniga ja mida omakorda saab täiendada väikseformaadiliste käsitööplaatide imitatsiooniga.

Marca Corona Multiforme


Samuti on Italgraniti loonud võimaluse, kus mitme kollektsiooni toonid on omavahel täielikus harmoonias, andes nii väga suure mänguruumi sisearhitektile, kes saab omavahel kombineerida uusi trendikaid marmoreid, kõrvutades need ruumis ühevärviliste täismattplaatidega. Sellised kollektsioonid on näiteks Charm Experience ja Nuances.

Rõõm on tõdeda, et lõpuks ometi on värvid tagasi!

Seda nii suurtes kui ka väiksemates mõõtudes. Samuti on inspiratsiooniks kergelt retrolik, 70ndatest ja ka Aafrika teematikast pärit värvitoonid ning mustrid, mida leiab erinevatel efektsetel dekoorplaatidel. Näiteks Ape kollektsioon Dahlia. Värvidest ei jää puutumata ka sanitaarkeraamika. Kui enne olid popid just matid viimistlused, siis nüüd on nende kõrvale tulnud imelised värvilised läikivad viimistlused, näiteks Nic Design Glossy Shades.

Ape Dahlia


Kindlasti jätkub võidukäik ka väikseformaadiliste plaatide valikus, kus pannakse üha enam rõhku käsitööplaadi imiteerimise ehedusele, seda just plaadi tahumatute servatöötluste ja ka glasuuri ebatäpsuste näol. Siia valikusse on nüüd lisandumas erinevad uued formaadid, samuti uued pinnastrukutuurid, näiteks Marazzi kollektsioon Crogiolo Rice.

Marazzi Crogiolo Rice


Üldisest loodusest, samuti wabi-sabi stiili silmas pidades, on paljude tootjate valikusse lisandunud mõni uus kollektsioon, mille inspiratsiooniks on savi, muld või klassikaline terrakota. Küll aga on see klassikaline terrakota saanud uue ja moodsa lähenemise, kus toonid on puhtamad, vähem määrdunud, formaadid on suured ja toonide variatsioon terve kollektsiooni lõikes on läinud palju laiemaks. Nii saab palavalt armastatud ja viimaste aastatega üha enam populaarsust kogunud terrakota toone kasutada ka oma moodsate vannitubade jms lahenduste juures. Sellist võimalust pakub näiteks Italgraniti kollektsioon Terre.

Italgraniti Terre

Lisaks kõigele eelnevale, mis puudutas keraamika visuaalset poolt, on pidevas arengus tehnoloogia ja selle võimalused. Nii on nii mõnegi tootja uued kollektsioonid saanud uue pinnaviimistluse töötluse, mis tagab plaatide vajaliku kareduse näitajad, jättes need samal ajal lihtsasti hooldatatavateks. Küll on igal tootjal sellele tehnoloogiale erinev nimetus, näiteks Marazzil on see StepWise®, Italgranitil StrideUp® jne. Samuti on väga oluline materjalide taasakasutus, nii suunatakse looduse säästmiseks tootmisülejäägid teisele ringile. Ka ei puudu COVIDist tulenev areng ehk nii mõnigi kollektsioon on saanud hõbedaioonidega pinnakatte, mis muudab plaadi pinna antibakteriaalseks.

Põnevaid lahendusi ja plaate saad uudistada Balti Plaadikaubanduse kaupluses aadressil Pärnu mnt 107, Tallinn. Külasta nende kodulehte bpk.ee või FB lehekülge www.facebook.com/bpksalong.