1. Hoia küttekollete ümbrus vaba

Kui tahad, et soojus pääseks toas ringi liikuma, siis jälgi, et küttekollete vahetusse lähedusse ei satuks esemeid, mis sooja õhuvoolu blokeeriksid. Ära paiguta radiaatori vastu suurt diivanit ega tõmba neile ette paksusid kardinaid. Hea nipp on paigutada radiaatori taha tükk fooliumit, mis oleks pisut suurem, kui radiaator ise. Nii võid temperatuuri toas tõsta lausa 2-3 kraadi võrra. Kui kütad eluruume ahjuga, veendu enne igat küttehooaega, et see oleks töökorras ja et siiber sulguks korralikult.

2. Vaata üle uksed ja aknad

Kuni 30 protsenti soojusest haihtub toast just akende ja uste kaudu. Enne käredamaid pakaseid tasuks veenduda, et akende ja uste tihendid ei oleks kulunud. Kuuma ja külma temperatuuri vaheldudes muutuvad need aja jooksul rabedaks, mistõttu võivad mõned materjalid vajada vahetamist lausa iga paari aasta järel. Kui tegu on väga vanade akendega, mida veel mingil põhjusel vahetada ei saa, ära unusta aknavahesid polsterdada ja teipida. Klaasi ja raami vahele võid panna pisut silikooni. Kui külm õhk tungib tuppa ukse alt, võib ukse polsterdamisse suhtuda loovalt ja ühendada dekoratiivsed elemendid praktilistega.

3. Võta päikesest maksimum

Kuigi aastasest päikesevalgusest jagub kõikide talvekuude peale vaid 30%, tasub ka päikselisi päevi ära kasutada. Tõmba lõunapoolsetel akendel päevaks kardinad eest ära ning õhtul võid paksud kardinad just ette tõmmata, et soe akna kaudu välja ei pääseks.

4. Kata põrandad vaipadega

Kui suvekuudel on vaip pigem tülikaks aksessuaariks, siis talvel aitab vaip toatemperatuuri keskmiselt ühe kraadi võrra tõsta. Pehme ja paks vaip aitab ka varvaste külmetamise vastu.

Vaata üle ventilatsiooniavad

Ventilatsioon on hädavajalik ja selle sulgemine võib tekitada eluruumides mitmeid teisi probleeme (näiteks hallitust). Kui aga tunned, et ventilatsiooniavadest puhub tuppa külma õhku, otsi sinna pisut paksem filter.

5. Sulge augud

Välisseintes olevad elektripistikud ning muud süvised (nt gaasi- ja veetorude omad) võivad olla korralikult tihendamata, mistõttu tuleb nende kaudu tuppa külma õhku. Lekete vältimiseks tuleks avaused täita kas ehitusvahu või silikooniga. Lisaks sellele kaitseb tühimike täitmine ka hiirte ja putukate majja pääsemise eest.

6. Ära küta üle

Kui elad korteris, kus on kasutusel küttekulujaoturid, hoia ruumis mõõdukat temperatuuri. Inimeste eelistused ruumide soojuse osas on erinevad — kes soovib magada jahedamas, kes soojemas toas. Leia enda jaoks mugav temperatuur ja ära küta tube üle. Kui pead pidevalt akent lahti hoidma, annab see märku, et tõenäoliselt on ruum üleköetud. Samuti on kaasaegsetes küttesüsteemides võimalik luua sobiv kütterežiim, et tuba oleks soe kui seda tegelikult kasutatakse. Palju võib säästa ka vannitoa põrandaküttelt, mis ei pea kindlasti 24/7 täisvõimsusel huugama. Vaid ühe kraadi võrra temperatuuri alandamine annab umbes 5 protsenti kokkuhoidu.

Allikad: manonamai.lt, kasulik.ee