Need muudatused ei pea ilmtingimata palju aega ega raha nõudma. Jah, loomulikult saab asja ka suuremalt ette võtta ja näiteks päikesepaneelidesse investeerida, kuid alustada võib ka väikestest asjadest. Siin on mõned väiksed sammud, mis täna, homme või sel nädalavahetusel oma kodu keskkonnasõbralikumaks muutmiseks teha saad.

Vaheta hõõglambid LED-pirnide vastu


Kas teadsid, et umbes neljandik hoone energiakulust läheb valgustusele? Jah, lihtne on jääda sisseharjunud hõõglampide juurde, kuid LED-pirnide eluiga on mõõtmatult pikem. Tänapäeva LED-pirnide eluiga on kuni 50 000 töötundi, mis tähendab, et kui üks valgusti töötab päevas kaheksa tundi, siis LED-pirni kasutades tuleks seda vahetada vaid iga 17 aasta tagant.

Kasuta rohkem riidest lappe, vähem majapidamispaberit


Majapidamispaberist ei pea täielikult loobuma – see nõuab juba tõsisemat pühendumist. Kasuta seda vähem! Lõika vanad särgid kaltsudeks (just nagu vanaema seda tegi) ja kui üks ports saab otsa, võta pesust teine. Või osta kauni mustriga köögilapid, kui sulle nõndaviisi kenam tundub.

Investeeri nutitermostaati


Nutitermostaat langetab automaatselt soovitud temperatuuri, kui sind kodus pole, hoides nõnda päris palju elektrit kokku.

Eelista vintage-kaupa


Järgmine kord, kui plaanid koju mõne uue mööblitüki soetada, heida esmalt pilk vanakraami- või taaskasutuspoodidesse. Ostes mööblitüki sealt, satub prügimäele üks ese vähem. Ja tarbides vähem n-ö esimese ringi kaupu, annad oma panuse ka väiksema nõudluse järele, vähendades massilist ületootmist.

Unusta lift


Kui elad kortermajas, siis kasuta lifti asemel treppi. Säästad elektrit ja tugevdad tervist!

Sorteeri ja anna ära


Kõik need toredad aarded vanakraamipoes on tulnud kellegi kodust, kes otsustas lõpuks ometi ühe korraliku suurpuhastuse ja sorteerimise ette võtta ning seisma jäänud asjadele uue eluringi anda. Pikkadel ja pimedatel sügisõhtutel on see igal juhul hea ajaviide.

Keera boileril kuumust maha


Tihtipeale hoitakse boilerit liiga kuuma peal. Tegelikult puudub igasugune vajadus selle järele, et kraanist tuleks põletavalt kuuma vett. Pista käsi kraani alla ja testi, kuidas on lood sinu koduses majapidamises. Vajadusel keera boiler madalama temperatuuri peale.

Põrandakütte sisse-välja lülitamine ei säästa


Kui oled põrandakütte kord juba sisse lülitanud, siis on säästlikum seda pidavalt madalal temperatuuril töös hoida kui see iga natukese aja tagant välja ja vajadusel uuesti sisse lülitada (nagu inimesed tihtipeale vannitoas tegema kipuvad). Kõige rohkem energiat võtab põrandaküte just soojenemise faasis.

Vaheta dušiotsikud veesäästlike vastu


Veesäästlike dušiotsikute veekulu on keskmiselt kaks kuni kolm korda väiksem kui tavalistel segistitel. Eelistada võiks aeraatoriga segisteid, sest need segavad veevoolu õhuga ja nii ei tundu veevool harjumatult nõrk.

Lase kõik natukenegi lekkivad segistid korda teha


Põhjus on vast siililegi selge.

Too tuppa mõni kasulik toataim


Paku kodu kummipuule või draakonipuule (ja hoolitse ta eest hästi), nii muudad osa CO2-st O2-ks.

Kasta taime kasutatud veega


Kasuta näiteks vett, milles loputasid juurikaid või keetsid kartuleid, või õues ämbrisse kogunenud vihmavett. Pole mingit mõtet värskelt kraanist lastud vett või veefiltrit taimede kastmisele raisata.

Pakendijäätmete jaoks sea sisse eraldi kogumiskast


Kui sul on kindel koht, kuhu pakendid panna, on palju tõenäolisem, et sa nad tõesti eraldi kokku kogud. Ja telli äravedu, see on kõigile tasuta. Nii säästad loodust ja hoiad ühtlasi prügiveo pealt raha kokku.

Kompostikast


Unusta kujutlus vana kooli haisvast ja inetust kompostihunnikust – kompostimine võib olla viks ja viisakas ning täielikult lõhnavaba ja seda ka korteris elades. Korteritingimustesse sobib hästi nii vihmaussikompostimine kui ka spetsiaalsed väikesed kompostikastid. Säästad prügikastiruumilt ja lisaväärtusena on sul lilleväetis omast käest võtta! Loomulikult võid kasutada ka kortermajade juures paiknevaid biojäätmete konteinerid. Kui elad majas, siis on kompostimine lausa kohustuslik!

Kohandatud portaalist: Architectural Digest