„Kodukülastuste põhjal võib öelda, et Eesti elanike kodusisustamise teadmised on väga suured. Korterid ja majad on Eestis väga esteetilised, kaasaegsed, funktsionaalsed ning üldpildis väga sarnased Skandinaavia kodudega. Veel üks positiivne trend, mida märkasime – Eesti elanikel on kodus vähem asju kui teiste Balti riikide elanikel, mis aitab neil kodu paremini organiseerida. Kuid siiski on veel arenguruumi, alustades õigesti valitud hoiulahendusega mööblist kuni selleni, kuidas selle sisu on organiseeritud,” ütles IKEA Baltikumi sisekujundusjuht Eglė Čyvė. Tema sõnul muutuvad mugavad ja funktsionaalsed kodud järjest olulisemaks, kuna pandeemia tõttu veedame kodus palju rohkem aega kui varem.

„Erinevaid hoiustamislahendusi võib proovida ja kavandada isegi kodust lahkumata. IKEA pakub digitaalseid planeerijaid, mis on tasuta ja võimaldavad kontrollida, millised lahendused on parimad terve kodu või konkreetse toa jaoks. Väiksemad kodusisustusprojektid saavad kliendid ise teha ja suuremate projektide puhul saavad eelbroneeritud kohtumisel aidata ka IKEA kujundajad,” selgitas Čyvė, soovitades nippe täiuslike koduste hoiustamislahenduste loomiseks.

Näpunäiteid garderoobi ja teiste hoiustamislahenduste kavandamiseks:

  • Mõõda tuba. Kogu planeerimisprotsess algab mõõtmistest, et selgitada välja ruumi suurus, kuhu planeeritud garderoob või riiulisüsteem läheb. Ole siin eriti täpne, sest vahepeal oleneb ka poolest sentimeetrist palju. Samuti saad tellida professionaalse mõõtmisteenuse.
  • Vali toa jaoks mõeldud mööblisüsteem. IKEA on loonud erinevad mööblisüsteemid erinevate tubade jaoks. Näiteks on BESTÅ mööblisüsteem loodud elutuppa. See on kergesti kohandatav vastavalt inimeste vajadustele ja erinevatele ruumilahendusetele, mistõttu on selle kasutamiseks palju erinevaid variante – lisada saab riiuleid, vahetada uksi jpm. Hoiustamiseks on loodud süsteem IVAR, mis sobib olenevalt kliendi valitud projektist nii kodukontorisse, elutuppa kui ka panipaika. Mööblisüsteemide kasutamine tagab parima võimaliku funktsionaalsuse ja vastupidavuse.
  • Kujunda ise oma garderoob ja hoiustamislahendus. IKEA-l on 12 erinevat planeerimisprogrammi, mille leiab www.IKEA.ee lehelt. Iga planeerija esindab erinevat tootesarja ja võimaldab luua tuhandeid erinevaid kujundusi. Saad planeerijaga luua enda unistuste garderoobi või elutoamööbli lahenduse – kodust lahkumata. Samuti saad sirvida valmis kombinatsioone ja valida sealt soovi korral sobiva lahenduse. Teisi võimalusi avastades mõtle ka, kas eelistad sahtleid või riiuleid, kui palju riidepuid soovid kappi riputada, kas sul on vaja eraldi kohta jalanõude jaoks, kui palju asju soovid kastides hoiustada jne. Kõiki neid lahendusi saad proovida planeerimisprogrammis ja näha, kuidas need tegelikult toas välja näeksid.
  • Pane paika eelarve. Virtuaalsete planeerijatega saad proovida erinevaid võimalusi: lisada erinevaid fassaade, avatud või kinniseid riiuleid või sahtleid ning proovida neid virtuaalselt avada-sulgeda, veendumaks, et üks või teine lahendus ei tekita kahtlusi ja näeb mugav välja. Seda tehes saad põhjaliku nimekirja kõigist disainis sisalduvatest esemetest koos hindadega ja kohandada lõplikku eelarvet vastavalt oma vajadustele. Samuti võid enda suuremaid väljaminekuid osadeks jagada, alustades baaslahendustega ja lisades hiljem tarvikuid.
  • Konsulteeri spetsialistidega. IKEA avab novembri lõpus uue kontseptsiooniga Tartu planeerimis- ja tellimispunkti. See on täielikult pühendatud mööblisüsteemide planeerimisele. Uude planeerimis- ja tellimispunkti on oodatud külastajaid, kes soovivad mööblisüsteemi ise planeerida või vajavad selleks IKEA spetsialistide abi. Ainus, mille klient peab kaasa võtma, on ruumi mõõtmed.



Hoiustamislahendus ei ole ilma lisadeta täielik

IKEA sisekujundusjuht märkis, et erinevad aksessuaarid ja organiseerimislahendused aitavad muuta olemasolevad hoiustamislahendused kindlasti funktsionaalsemaks ja mahukamaks.

„Mida organiseeritum on riidekapp, seda rohkem see mahutab ja on ka rohkem korras. Näiteks võib lisada riiuleid, korve, ehtekarpe või liigutatavaid kärusid väiksemate aksessuaaride hoiustamiseks. See maksab vaid mõne euro, kuid muudab palju. Mida vähem on asju silma all, seda korrapärasem näeb kodu välja,” ütles sisekujundusjuht. Tema sõnul ei ole garderoobid, riidekapid, kummutid ja teised hoiustamislahendused täielikud, kui neil puuduvad organiseerimiseks vajalikud lisatarvikud ja aksessuaarid.

IKEA avab Tartus planeerimis- ja tellimispunkti

Erinevaid hoiustamislahendusi võib proovida ja kavandada isegi kodust lahkumata. Kui ise planeerimine ei ole valik, siis on kogenud IKEA töötajad valmis Tartu planeerimis- ja tellimispunktis kõiki abistama. Individuaalsed planeerimiskonsultatsioonid on inimestele täiesti tasuta ja broneerimiseks avatud alates 25. novembrist.

Lisaks planeerimisele saab IKEA Tartu planeerimis- ja tellimispunktist kätte ka e-poest tehtud tellimusi, et need kodule lähemalt peale võtta või lasta need endale koju toimetada. IKEA Tartu planeerimis- ja tellimispunkt avatakse novembri lõpus Lõunakeskuse lähedal.

Jaga
Kommentaarid