„Valgustus mängib interjööris suurt rolli ja sel on võime muuta ruumi nii mõnusaks kui ka ebameeldivaks kohaks,” kinnitab sisearhitekt Maria Liiva. „Olenemata sellest, palju päikesevalgust koju paistab või millises suunas on aknad, on igal õhtul vaja kasutada ka valgusteid. Eesti kliimas on paraku enamik aastast pimedamapoolne ja heast valgusest ruumis sõltub meie enesetunne. Kehvasti valitud valgusallikad võivad kena ruumikujunduse kergesti ära rikkuda.”

Sisearhitekt Liiva nendib, et kuna valgustid pole sageli kõige soodsamad elemendid koduses ruumis, on investeeringu tegemisel oluline, et saavutatakse tulemus, mis toob esile kodu parimad küljed, millega ollakse pikka aega rahul ja mida on kerge tulevikus kohandada.

Uued tehnoloogiad


Valgustite maailm on viimase kümne aastaga muutunud oluliselt just tehnoloogia poolest. „Kõige suuremat rolli selles mängib LED-valgusallikate kasutuselevõtt ja laialdane levik,” selgitab sisearhitekt. „See on võimaldanud disaineritel valgusteid n-ö taasleiutada ehk kui varem oli valgusti kohustuslikuks osaks näiteks hõõg- või halogeenlamp teatud katte või kupliga, siis LED-tehnoloogia puhul võib olla valgusallikas kas varjutatud, kumada ootamatutest kohtadest, helendada terve paneelina või hoopis loogelda nähtava geomeetrilise triibuna.”

Seetõttu tasub Liiva sõnul jälgida ka värskeid valgustrende, sest vaid nii saab teha oma kodu jaoks parimad ja ajas vastupidavamad valikud. „Valgusteid ei valita üheks-kaheks aastaks ja hetkel moes olevatest toonidest ja vormidest on olulisem valgusti stiili sobimine koduga,” lisab ta.

Niisiis pöörame pilgud juba värsketele suundadele, sest kui soovida interjööritrendidega kaasas käia, tuleb pidada sammu ka populaarsete valgustitrendidega.

Kõik, mis juba on, aga parem

Kullakarva toonid on muutumas järjest populaarsemaks, sobides ideaalselt kokku ka halli ja beežiga, mida viimasel aastal interjööris palju märgata. Siiski, pane tähele, et tegemist pole kuldkollase ega pronksja tooniga, mida seni oleme harjunud nägema, vaid trendikas on eelistada just pehmet matti efekti, mis laseb kulla soojal ja lõõgastaval mõjul jätkuvalt esile tulla. See tähendab ka, et seda võib sobitada peaaegu igat tüüpi sisekujundusstiiliga. Muuseas, sellel stiilil on veel häid omadusi: kuldsed valgustid peegeldavad lisavalgust ning sobituvad teiste populaarsete interjööritrendidega, näiteks tumedate kohvitoonide ja musta värvi mööbliga.

Retrolikud ja tööstuslikud stiilid naasevad samuti, aga nüüd on need endisest elegantsemad. Näeme innovatsiooni vormis, mis on varasemast kaasaegsem, samuti on populaarsed tööstuslikust stiilist inspireeritud valgustid nüüd värvikamad ja huvitavama disainiga. See trend sobib hästi katsetamiseks köögis, restoraniinterjööris, seinavalgustitena, aga ka mujal interjööris.

Ka geomeetrilised valgustid on jätkuvalt populaarsed. Geomeetrilised kujundid, nagu kerakujulised või hoopis kärgstruktuurid, koonused ja kuubikud, sobivad tänu oma lihtsale ja arhitektuurilisele väljanägemisele kasutamiseks igas ruumis, eriti aga köögis.

Viimase trendiga käib käsikäes ka minimalistlike joonte trend, mis on aastatega järjest populaarsemaks muutunud. Sageli näeme seda trendi just laelampide ja lühtrite juures, mille puhul keskendutakse geomeetrilisele disainile, naturaalsetele ja pehmetele toonidele ning silmapaistvatele esteetilistele vormidele. Olgu tegemist elutoa, köögi või magamistoaga, kaasaegset minimalistlikku disaini saab kasutada igas koduses ruumis, kuid oluline on lasta sel särada eraldi, mitte sobitada seda teiste valgustite või dekoratsioonide keskele.

Keskkonnasõbralik interjöör

Juba aastaid on koduomanikud armastanud sobitada interjööri LED-valgusteid, mis on muutunud järjest kättesaadavamaks. Tegemist on ka efektiivsema ja loodussõbralikuma valguslahendusega, mis hoiab elektriarved madalamad ja kestab kaua. Samuti saab LED-ide puhul mängida värvidega, näiteks kollase ja smaragdrohelisega, või hoopis pastelsete toonidega, nagu oliiviroheline ja klassikaline valge. Viimast tehes ära unusta, et see peab sobituma ka interjööris olevate toonidega.

Loodussõbralikest valgustitest rääkides, keskkonnasõbralikkus on jõudnud ka valgustite maailma ja nüüd tasub eelistada materjale, nagu paber, metall, kork, portselan ja puit. Selle trendiga sobitub hästi ka n-ö boho-šikk valgustite trend, mis on juba mõnda aega kodusisustajaid köitnud ja mis on siiani ülimalt moekas. Seda trendi eelistades tasub valida valgustid, mis on valminud näiteks kanepikiust või paberist ja meenutavad tuule käes kõikuvaid laevalgusteid mõnes eksootilises lõunamaa rannabaaris.

Pilk põrandavalgustitele!

Kui seni on olnud tähelepanu peamiselt laevalgustitel, siis nüüd tasub sobitada interjööri kindlasti ka mõni põrandavalgusti, mis aitab luua veelgi hubasemat valguslahendust. Kõige innovaatilisemad on eklektilised ja pilkupüüdvad LED-valgustid, soovi korral dimmerdatavad, ning nende peamine funktsioon on läbi põneva disaini ruumi rikastada.

Põrandavalgustid paigutatakse enamasti tugitoolide või diivani lähedusse, eesmärgiga luua lisavalgust raamatu lugemiseks, või kontorilaua kõrvale, et valgusti arvelt lauale rohkem ruumi teha. Innovaatilise ja silmapaistva disainiga põrandavalgusti annab interjöörile nii mõndagi juurde.

Seinavalgustite ajastu

Lisaks põrandavalgustitele on tähesära tabanud ka seinavalgusteid, kus toimub lausa revolutsioon. Neid eelistavad koduomanikud, kes ei soovi täita interjööri üleliigse valgusega ja peavad targemaks valgustada ruumi vaid nii palju (või siis vähe) kui vaja.

Seinavalgustite puhul tasuks tähelepanu pöörata nende minimalistlikule, aga samas ruumi kaunistavale disainile. Puhtad ja elegantsed jooned võivad vahelduda ka vaid üksikute efektlampidega. Ei tasu mõelda vaid klassikalistele disanidele, sest valgustidisainerid mõtlevad välja järjest moodsamaid ja erilisemaid lahendusi.

Nähtamatud lauavalgustid

Nii mõnigi kodu on saanud viimase pooleteise aasta jooksul töönurga võrra rikkamaks ja seetõttu on kodusisustajate pilgud pööratud ka lauavalgustitele. Kui aastaid eelistati efektse disainiga pilkuköitvaid lauavalgusteid, siis nüüd on trendikas valida hoopis midagi, mis on vaevu näha, aga pakub samas piisavalt valgust, et hämaras ruumis rahus laua taga töötada või õppida.

Peened struktuurid ja pehmed liigendid võimaldavad valgusti sujuvamalt ja täpsemalt paika sättida, et valgusti täidaks oma peamist tööülesannet: valgustaks lauda ühtlaselt.

Juhtmeta valgustid

Viimaste aastate üks suurimaid trende on juhtmeta valgustid, mida tuleb turule järjest enam ja aina põnevamate disainidega. Kui varem kasutati neid pigem välistingimustes, siis nüüd, kui mitmete juhtmevabade valgustite akud kestavad üle kaheksa tunni, sobitatakse need stiilsed, elegantsed ja innovaatilised valgustid ka kodusesse ruumi, olenemata sellest, kus neid parasjagu vaja läheb. Aseta kontorilauale, kui vajad lisavalgust töötamiseks, või hoopis riiulile, et pidulikul õhtusöögil hubast valgust tekitada.