Alguses oli kindel mõte meie kollasena ostetud maja lihtsalt sarnase kollasega üle värvida. Sai otsetud isegi vähemalt kuute erinevat kollast proovipurki, et kollase lõputuid varjundeid katsetada, kuid lõpuks ei sümpatiseerinud päris ükski. Ikka oli tulemus kas liiga munakollane või kunstlik sidrun või lihtsalt liiga imal. Poes värvikaardilt värvi vaadata on üks asi, aga oma õiges keskkonnas võib ta hoopis teistmoodi mõjuda. Ka ümbritsev muru võib lisada heledale toonile hoopiski roheka varjundi. Aastate pärast pleegivad värvitoonid päikese mõjul küll tuhmikaks ja pastelsemaks mõjudes naturaalsemana, aga kellel on aega ja tahtmist mitu aastat oodata, kuniks valitud värv võib-olla just selle õige tonaalsuse saavutab?

Maja enne värvimist:


Peale survepesu ja esimesi värviproove:


Maja peale värvimist:

Niisiis osutus valik pisut rahulikuma halli kasuks. Kui alguses oli hirm, et hall muudab maja kuidagi igavaks, luitunuks ja süngeks, siis see hirm oli igal juhul põhjendamatu. Hall koos valgega mõjub väga värskelt ning nalja pärast sai jäetud luugid esialgu kollaseks, et vaadata, kuidas mitme värvi kooslus mõjub. Pisut vanemate majade värviskeemide kohta uurides selgus, et polnud sugugi haruldane värvida aknaluukidega maju mitmes toonis ning aknaluugid olidki sageli hoopis teist värvi. Ja lõppude lõpuks on luugid vaid pisikeseks detailiks, mida on lihtne hiljem üle värvida, kui tekib soov üldilmet veidi muuta või ühtlast halli tonaalsust saavutada.

Kas palgata maaler või värvida ise ning milline värv valida?

Ka selline dilemma võib ette tulla, kui maja värvimist planeerida. Kindlasti tuleb arvestada, et tegu on üriski ajamahuka tööga ning ühe nädalavahetusega ühtegi maja värvitud ei saa, isegi siis, kui võtta appi terve jalpallimeeskond. Nimelt vajab maja peale puhastamist kuivamist. Ning ka värvikihtide vahele peaks jääma mõõdukalt kuivamisaega.

Samuti tuleb koguaeg jälgida ilma, sest vihmane ilm mõistagi majavärvimiseks ei sobi ning ka otsene päikesepaiste ei ole värvimisel hea. Sügise poole maja värvides tuleb arvestada ka temperatuuridega. Ilm peab olema kuiv ja temperatuur vähemalt +5 kraadi. Kui ei ole endal väga palju vaba aega ilma jälgimiseks ja suurteks ettevalmistustöödeks, tasub igal juhul leida tubli maaler, kes lihvib vana kobrutava värvi maha, peseb fassaadi, parandab kahjustusi, eemaldab hallituse sealt kus vaja, krundib ja värvib.

Värvimine ise ongi tegelikult mahult vaid üks väiksem osa kogu protsessist ning seda ka kulude poolest. Lisaks värvile tuleb kulude sisse arvestada ka sõltuvalt maja suurusest redelid-tellingud-tõstukid ja muud töövahendid. Tellingute kokkupanemine ja edasi liigutamine võtab omajagu aega ja suuremate hoonete nagu paariseramute ja ridamajade puhul tasub värvimistöö pigem tellida.

Meie pisikese maja värvimine võttis kolme inimesega aega tegelikult paar kuud, sest vaba aega ja õiget ilma klapitada alati ei õnnestunud. Ja vahepeal tuli ette võtta veel ka terrassi ehitus, kuna abikaasa seda juba ammu väga järjepidevalt nõudis.

Kuna kuuma ilmaga ja otsese päikese käes värvimine ei ole soovitatav, pidin jaotama kõik värvitavad maja pinnad ilmakaare ja hommikuste- õhtuste tundide vahel. Ka vihmase ilma puhul kehtib see reegel et kui ilmaprognoos lubab vihma, siis pole mõtet sel ajal värvida. Puitvooder peaks enne värvimist olema kuiv ja värvimisel arvestage kuivamisajaga mis on üldiselt iga tootja puhul märgitud toote pakendil.

Mis puutub värvi valikusse, siis eelnevalt värvitud vooder tasuks üle värvida sama tüüpi värviga ning kui ei teata, milline värv all on, tasuks teha proovipurgiga katsetus, et kas värv ikka peale hakkab. Veebaasil fassaadivärv ei pruugi haakuda näiteks varem õlivärviga värvitud pindadele — meil olid akende karniisid ja nurgakandid ilmselt kas õli või alküüdiga värvitud ja fassaadivärv sinna hästi peale ei hakanud ning tuli leida teine värv.

Värvimata voodril oleksin kindlasti kasutanud õlivärvi, mis imendub sügavale puitu ja muudab selle tugevamaks, on pika elueaga ja vananeb palju kaunimalt kui akrüülvärv, moodustades pinnale ilusa krakelüüri.

Kui akrüülvärvi puhul kerkib esile küsimus kas matt või läikiv, siis suurt vahet pikas perspektiivis ei ole. Ka läikega värv pleegib päikese mõjul lõpuks matimaks.

Ettevalmistused

Nagu öeldud, siis värvimine on vaid osa suuremast ettevõtmisest. Üks nädalavahetus tuleks varuda maja pesemisele ja värvimine võtta ette alles näiteks järgmisel nädalavahetusel, kui maja on korralikult ära kuivanud. Maja puhtaks pesemise etappi kindlasti vahele jätta ei saa, sest nagu pildilt näha, teeb survepesur imesid ja värv paksu mustusekihi peale lihtsalt ei nakku ning hakkab varem või hiljem maha kooruma.

Peale survepesuriga pesemist sai üle vaadatud kahjustused. Maja ja kuuri seintelt, ehis- ja katteliistudelt ning karniisidelt tuli esile suuremaid ja väiksemaid värvikahjustusi, ning kohtparandustest tekkinud värvierinevusi. Mõned värvikahjustused olid tingitud ilmastikuoludest ja teised kõrghaljastusest levivast puusamblast. Hallituse ja samblaga kaetud kohad saab puhastada spetsiaalse fungitsiidse puhastusvahendiga.

Maja voodrilauad on paigaldatud eelmisel omanikul arvatavasti kümmekond aastat tagasi. Puitvooder on antud majatüübi jaoks valitud muidugi sobimatult kitsas ja võinuks valida selle võimalikult originaalilähedase. Üdiselt oli aga voodri seisukord hea ning lihtsalt ajalooliselt korrektsetel ja kosmeetilistel eesmärkidel ei hakanud seda välja vahetama. See töö jääb teiseks korraks, kui voodri väljavahetamist põhjendab selle seisukord. Ja sama ka katusega — kuna eelmine omanik oli plekk-katuse alles hiljaaegu paigaldanud, siis laseme tal mõnda aega olla, enne kui see õigema ja visuaalselt sobivama valtsplekk-katuse vastu vahetame.

Selleks et ülevärvitavad pinnad värvimiseks ette valmistada, pesin seinad ja räästaalused tavalise ehituspoe survepesuriga üle, samal ajal eemaldades lahtist värvi, sammalt ja mustust. Abivahenditeks said välja otsitud treppredel ning teleskoopredel. Õnneks on maja suhteliselt väike ja probleeme valmistas vaid kõrgema otsaseina puhastamine ja värvimine.

Suurema töö tegi ära survepesur, kuid mõningad kohad pidi käsitsi puhastama liivapaberi, kaabitsa ja harjadega. Enne värvimist eemaldasin faasaadilt ka lillekastid, majanumbri, sepistatud lippuvarda, maja valmimise aastaarvu ja muud pisemad detailid, mida andis eemaldada.

Kui maja seinad olid korralikult ära kuivanud, tuli veel korra maja seintelt, ilmastiku mõjul uuesti koorunud, lahtist värvi kohati eemaldada, kuid seekord jäigema plastikharjaga ja mõnes üksikus kohas pehmema metallist harjakesega.

Enne värvimist tuli kõikvõimalikud liitekohad, vihmaveeplekid, katteliistud ja rennitorud korralikult üle teipida — selleks selleks soovitan veidikene kallimat ja pehmema liimiga Tesa sinist või Color Expert’i oranži värvi teipi, mis tulevad isegi pikema aja möödudes kergemini maha kui soodsama hinnaklassi valged-helekollased maalriteibid ega rebi ka värskeid värvikihte maha.

Mõned nipid värvimiseks

  • Vali korralik pintsel, mis ei ajaks karva. Selle saab juba ehituspoes harjast mudides välja selgitada. Mõnel tootel on ka ebemevaba märgis ja selle jälgimine on ülioluline. Pärast värvi seest karvu nokkida on mõttetu ajaraiskamine. Kindlasti vali pintsel vastavalt värvile — õli- ja vesialuselistele värvidele on mõeldud erinevad pintslid. Vesialuseliste värvide jaoks on sobivam kunstharjastega pintsel. Head on ka seguharjastega pintslid. Naturaalsete harjastega pintslid sobivad vaid õlivärvidega värvimiseks. Kui kasutada naturaalsest harjastest pintslit vesialuselise värviga värvimisele, siis tasub teada, et need imavad värvist liiga palju vett, teevad töötamise raskemaks ning pintslijälg ei jää nii ilus.
  • Pintsleid olgu mitmes suuruses — nii on töötamine kiirem ja pääseb ligi ka ebamugavamatesse kohtadesse. Suurema pintsliga on hea kiirelt suuri pind värvida, pisemaga saab jälle nokitseda akende ümbruseid ja räästaaluseid.
  • Suureks abiks on reguleeritava pikendusvarre kasutamine — kehapikkusele anab see pea kaks meetrit juurde.
  • Kõvera käepidemega fassaadipintsliga saab hästi ligi ka kõige raskemini juurdepääsetavatele kohtadele.
  • Värvi kindlasti maja vähemalt kahe kihi värviga. Üks kiht täidab pisikesed mikropraod, teine alles annab korraliku viimistlus- ja kaitsekihi. On olnud juhtumeid, kus maja on värvitud vaid ühe kihiga teist värvi alusvärvi peale ning päikese mõjul on vana alusvärv läbi viimase värvikihi väja pleekinud.