Festivali põhiline toimumiskoht on Põhjala tehas, kuid läbi satelliitiprogrammide saab festivali sündmustest osa üle kogu Tallinna. Disainiöö programm pakub hulganisti kuulamist ja vaatamist nii seminaride, loengusarjade, näituste kui ka erinevate projektide näol. Milliseid sündmuseid ja näituseid algaval nädalal kindlasti külastada tasuks?

- Rahvusvaheline näitus SOS DESIGN toob vaatajateni Suurbritannia ArtsThread konkursi parimad vastutustundliku disaini näited rohkem kui kümnest erinevast riigist. Näitust toetab ka samanimeline konverents, kus rahvusvahelised kriisiolukordade eksperdid arutavad disaini järjest suureneva vastutuse üle ühiskonnas toimuvate muutuste ja kriisiolukordade lahendamisel. Põnevate ettekannetega asutavad üles näiteks Helene Steiner (UK), Alessia Buffagni (ITA), Ubaldo Spina (ITA), Dario Donato (ITA), Ain Aaviksoo (EST), Mask arhitektid jpt.

Foto: Henry Glogau installatsioon näitusel SOS Design.


- Näitus SECOND CHANCE tutvustab Eesti jätkusuutliku disaini paremikku ja teise elu saanud tooteid ning materjale. Väljapanek sai sooja vastuvõtu osaliseks ka sellesuvisel Veneetsia disainibiennaalil meie riiki esindades. Näitusel demonstreeritakse, kuidas ringlusesse võtmisega muudetakse kasutatud esemed uuteks atraktiivseteks toodeteks, mis aitavad säästa piiratud ressursse ja kaitsta keskkonda. Näha saab nii rõiva-, ehte- kui tootedisaini mitmete tuntud disainerite poolt, teiste seas näiteks Marit Ilison, Reet Aus, Margot Vaaderpass, Tarmo Luisk, Igor Volkov, Elmet Treier jpt.

Foto: Igor Volkovi disainitud kell näitusel Second Chance.


Foto: Leonardo Meigase tööstusjäätmetest valminud toolid näitusel Second Chance.


- Valgusdisainerite Andri Luupi ja Allan Lahe algatusel valmiv projekt „Tuleviku toonela“ annab mõtteainet tuleviku surnuaia mõtestamiseks ja kujundamiseks. Kuraatorid tõstatavad küsimuse, millised disainielemendid võiksid tulevikus kalmistutel rakendust leida ja millised lilled seal saja aasta pärast võiks kasvada?

- Itaalia Disaini Päev toob Eestisse tunnustatud Itaalia arhitekti Dario Donato. Koostöös TalTechiga on kokku pandud näitus tulevikudisainist ja linnakeskkonna kujundamisest, mille raames saab näha ka teemakohast plakatinäitust ja lühifilme.

- Disainitänav Põhjala tehases toob kaheks päevaks kohale üle 100 disaineri ja disainibrändi meilt ja mujalt. Lisaks silmailule on Disainitänav hea võimalus tutvuda inimeste ja lugudega nende toodete taga ning soetada parimat disaini eriti heade hindadega nii endale kui ka lähedastele.

XVI Disainiöö programmi kuuluvad ka mitmed juba traditsiooniks saanud sündmused nagu vestlusõhtu „Mina olen Disainer“, PechaKucha õhtu põnevate välkettekannetega ning plakatikunstinäitus, mis kannab tänavu pealkirja „Absurd“. Korraldajad on mõelnud ka sellele, kuidas lastele mänguliselt kriisiteemat tutvustada. Üle Tallinna leiab aset ka arvukalt festivali satelliitide poolt korraldatavaid näituseid, töötubasid ja tooteesitlusi. Nii näiteks näeb Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis Eesti ühe tuntuima valgustidisaineri Tarmo Luisu isikunäitust „Vähem on vähem“ ja Ivo Lille loomingu väljapanekut ning Stalkeri pop-up muuseumi avamist Noblessneris.

  • Valdav osa Disainiöö festivali programmist on osavõtmiseks tasuta, pileti või eelregistreerimisega ürituste puhul on vastav info toodud sündmuse juures Disainiöö kodulehel. XVI Disainiöö täispika programmiga saad tutvuda SIIN.