Potis kasvaval istikul ehk konteinertaimel on läbijuurdunud mullapallid, mis tagavad kiire edasikasvamise sõltumata istusajast. Konteinertaime võib istutada ka taime kõige ilusamas seisundis – lehtinult või õidepuhkenult.

Millal istutada?

1. Kõiki potiga taimi saab istutada varakevadest hilissügiseni. See tähendab, et taimi võib istutada siis, kui "labidas mulda läheb". Kevadel, kui maapind on ära sulanud ja sügisel nii kaua, kuni maapind ei ole veel ära külmunud.

Sügisel mulda istutatud taim on kevadel koheselt valmis edasi arenema. Taim on üle talve turvaliselt mullas ja talvitub kahjusid saamata.

2. Usaldusväärses aianduskeskuses kasvavaid mullapalliga istikuid võid istutada varakevadest hilissügiseni, kuna need on liivas korralikult juurdunud, kevadise päikese eest varjutatud ning pakitakse korralikult ära ka tranportimiseks. Liiva või koorepurusse kaevamata jäetud mullapalliga istikuid istuta aprillist maini ja augustist hilissügiseni. Peamiselt müüakse mullapalliga suuri okaspuude istikuid, eelkõige elupuid.

3. Paljasjuurseid lehtpõõsaste hekitaimi istuta varakevadel ja hilissügisel - enne lehtimist ja peale lehtede varisemist. Paljasjuursed hekitaimed lõika peale istutamist 1/2 -2/3 ulatuses tagasi, kuna see soodustab hekitaime hargnemist ja hekk ei jää hiljem alt hõredaks. Kui paljasjuursed hekitaimed peale istutamist lõikamata jätta, siis ei kasva ta enam kunagi ilusaks ja tihedaks.

Kuidas istutada potitaime?

1. Taime mullapall olgu istutamisel läbi märgunud:

  • enne istutamist kasta põhjalikult või hoia taime mõnda aega vees
  • enne istutamist eemalda pott juurepalli ümbert


2. Kaeva istutusauk taime mullapalIist kaks korda suurem:

  • pealmine mullakiht tõsta labidalehe sügavuselt ühte hunnikusse ja alumine väheviljakas mullakiht teise hunnikusse
  • pealmise kihi muld sega suhtega 1:1 istutusturbaga korralikult läbi ja kasuta saadud mullasegu istutamisel
  • ühe 3 liitrise istiku istutamiseks kulub istutusturvast või musta mulda 15-20 liitrit, roosi ja elulõnga istutamiseks 20-25 liitrit ja viljapuu istutuseks 40-50 liitrit


3. Istutamisel jäta mullapind ja taime juurekael samale kõrgusele. Sügavamale (5-7 cm) istuta üksnes rooside ja suureõieliste elulõngade istikud.

4. Peale istutamist vajuta muld istiku ümber kinni ja tee ülejäänud mullast taime ümber kastmisnõgu.

5. Vala kastmisnõgusse vähemalt sama palju vett kui suur on istiku pott või mullapall.
3-liitrine pott = 3 liitrit vett; 15-liitrine pott = 15 liitrit vett

Kuidas istutada mullapalliga taime?

1. Kaeva istutusauk taime mullapallist 2 korda suurem:

  • pealmine mullakiht tõsta labidalehe sügavuselt ühte hunnikusse ja alumine väheviljakas mullakiht teise hunnikusse
  • pealmise kihi muld sega suhtega 1:1 istutusturbaga korralikult läbi ning kasuta seda istutamisel


2. Istutamisel jäta mullapind ja taime juurekael samale kõrgusele.

3. Peale istutamist vajuta muld istiku ümber kinni ja tee taime ümber kastmisnõgu, kasutades ülejäänud mulda.

4. Vala kastmisnõosse vähemalt sama palju vett kui suur on mullapall.

Kuidas taime pärast istutust hooldada?

1. Hoolitse piisava niiskuse eest mullas. Ära kasta iga päev, kuid kasta põhjalikult.

2. Usaldusvöörsest aianduskeskusest ostetud konteinertaimed istutusaastal üldjuhul lisaväetamist ei vaja ja kõik vajalikud toitained istiku juurdumiseks ja kasvuks on taimega juba kaasas. Järgnevatel aastatel kasuta kevadel ja vajadusel ka suvel kompleksväetisi ning sügisel sügisväetist talvitumise parandamiseks.

3. Istutusjärgsel aastal on okaspuude ja igihaljaste lehtpõõsaste juurestik veel nõrk, seetõttu soovitame esimesel talvel ja varakevadel igihaljaid taimi varjutada varakevadise päikese eest. Eestis vajavad varjutamist iga-aastase varakevadise päikese eest päikselises kasvukohas kasvavad kanada kuuse sordid, kalifornia ebaküpressid, igihaljad rododendronid ja kõik igihaljad lehtpõõsad. Heitlehiseid põõsad ja puud varjutamist ei vaja.

Allikas Hansaplant