Kinnisvara ostmine Hispaaniasse on tulus investeering. Peaasi on tehing õigesti täita — koguda dokumente, tasuda makse ja registreerida ostetud objekt. Välismaalased saavad piiranguteta osta mis tahes kinnisvara. Ostuprotsess ise kestab umbes kolm kuud.

Milliste nüanssidega arvestada?

Arvestada tuleb lisakuludega kinnistu registreerimisel: 12-15% objekti väärtusest ilma hüpoteegita, 14-19%-hüpoteegiga. Ühe või mitme objekti ostmisel koguväärtusega 500 000 eurot saab ostja residentsuse. Kindlasti tasub avada Hispaanias pangakonto. Pank võib nõuda tõendeid koduriigi aadressi, koduriigi pangaväljavõtte või töölepingu kohta. Koreline soovitab taodelda ka konsulaadis või Hispaaniasse saabumisel NIE -d ehk maksumaksja numbrit, mis on vajalik mis tahes finants- ja juriidilises tegevuses. Ilma NIE -ta ei saagi kodu üldse osta.

Pärast objekti välja valimist võtab ostja müüjaga ühendust, et arutada tehingu tingimusi. Kui tingimused on mõlemaid pooli rahuldavad, sõlmivad nad tagatisrahaga eellepingu. Tagatise suurusele ei ole nõudeid, kuid tavaliselt on see 10% vara väärtusest. Kui ostja mõtleb pärast eellepingu allkirjastamist kodu ostmises ümber, ei tagasta müüja tagatisraha. Kui müüja tehingu tühistab, tagastab tagatisraha kahekordselt. Ostjal on kaks kuud aega tehingu lõpuleviimiseks ja ülejäänud summa tasumiseks.

Mis kinnisvara maksab ja milliseid piirkondi eelistada?

Hispaania kinnisvara on viimaste aastatega kallinenud 3,4% ja maksab 2020. aasta veebruari seisuga keskmiselt 1752 eurot / m². Ostjaid köidab eriti kinnisvara Vahemere rannikul: Barcelonas, Costa Blancas, Costa Bravas ja Costa del Solis, aga ka Madridis.

Costa Blanca on Hispaania eluasemehindade poolest kõige soodsam piirkond. Stuudiokorteri või ranna lähedal asuva ühetoalise korteri saab osta alates 70 tuhandest eurost. Merest 10-15 km kaugusel asuv Costa Blanca väike üksikelamu kolme magamistoaga on müügil alates 150 tuhandest eurost. Uued villad 2-4 km kaugusel merest maksavad 250-300 tuhat eurot. Costa Blanca põhjaosas asuvad Calpe, Denia, Moraira, Javea ja Altea linnad. Kinnisvara nendes linnades on populaarne jõukate välismaalaste ja pensionäride seas, kes eelistavad lõõgastavat puhkust. Costa Blanca lõunaosa on kuurortpiirkond. Piirkonna populaarseimad linnad on Alicante, Torrevieja ja Orihuela Costa. Aktiivse ehituse tõttu on siin eluasemehinnad madalamad. Piirkonda valivad väikese eelarvega ostjad. Lõuna -Costa Blanca Alicante on kinnisvara ostjate jaoks kõige populaarsem piirkond. Alicantes maksab kinnisvara keskmiselt kaks korda odavamalt kui Madridis ja Barcelonas. Alicante linnas saate osta korteri hinnaga 1500 eurot / m².

Torrevieja

Kataloonia on traditsiooniliselt meelitanud väga paljusid kinnisvaraostjaid. Majutus on siin kallim kui Costa Blancal. Siit saab 150 tuhande euro eest osta vaid väikese korteri. Eluasemete hinnad on Kataloonias viimase viie aasta jooksul kasvanud 40,5%. See on Hispaania piirkondade seas kõrgeim määr pärast Madridi. Barcelona on riigi üks kallimaid ja tulusamaid kinnisvaraturge. Linna kinnisvara saate osta keskmiselt 4100 euro / m² eest. Korteri Barcelona kesklinnas saate osta 500 tuhande euro eest.

Costa Brava on rannikuala, mis asub Barcelonast põhja pool ja ulatub Prantsusmaa piirini. Sellel rannikul saate kinnisvara osta keskmiselt 2500 euro / m² eest. Costa Brava linnas Gironas on keskmine kinnisvarahind tõusnud, 2250 euroni / m².

Tossa de Mar, Costa Brava

Madrid pakub Hispaania kõige kallimat kinnisvara, keskmine hind ulatub 235 000 euroni, mis on riigi keskmisest 56% kallim. Kinnisvarahinnad Madridis on viie aastaga tõusnud 50%. See on Hispaania kõigi piirkondade tugevaim kasv. Korter Madridis maksab keskmiselt 4400 eurot / m². Kui osta tüüpiline korter kesklinnas, pindalaga 120 m² saab selle kätte 550 000 euro eest.

Marbella on moodne Vahemere kuurort Costa del Solis. Detsembris 2019 ulatus Marbellas eluaseme keskmine maksumus peaaegu 3000 euroni / m².

Kanaari saartel saate eluaseme osta 2020. aasta veebruari seisuga keskmiselt 1900 euro / m² eest. Tenerife lõunaosas kallinevad luksuslikud eluasemed kiiresti. Siit saate osta villa 1,5 kuni 8 miljoni euro eest. Baleaari saartel ulatub 2020. aasta veebruari seisuga keskmine kinnisvarahind 3000 euroni / m². Aastaga on hinnad siin tõusnud 4%.