Vali õige värv ja õiged tööriistad

Tänapäevaste värvide ja rullidega on maalritöö imelihtne, kuid aia taha võib asi minna siis, kui on tulemusest kindel nägemus, aga valitakse vale toode või tööriist. Kui soovid siledat pinda, vali kõige madalama karvaga rull, mis poeletil saada. Kui soovid pisut tekstuurset, vali jällegi pikema karvaga rull. Pigem osta kallim ja kvaliteetsem pintsel ja rull kui odavam. Kokkuvõttes võid ju paar eurot kokku hoida, aga odavamad rullid kipuvad ajama tupsukesi, samamoodi nagu valed ja odavad pintslid võvad ajada karva. Nende värvi seest äranokkimine on aga äärmiselt tüütu tegevus. Kvaliteetse tulemuse saad kvaliteetse tootega. Sama käib ka teibi kohta — eelista spetsiaalset kergesti eemaldavat maalriteipi, mis on küll kallim, aga lihtsasti käsitletavam. Odavat paberteipi, mis kipub eemaldamisel purunema, võid maha kakkuma jäädagi ja võid ka avastada, et värv on ääre alla voolanud, sest teip ei ole ühtlaselt pinnale liimunud.

Eeltöö on kõige alus

Hea maalritöö eelduseks on korralik ettevalmistus. Kui sein on eelnevalt tapeeditud ja tegu ei ole just ülevärvitava tapeediga, tuleks see kindlasti eemaldada, sest pabertapeedid võivad niiskusega seina küljest lahti lüüa või tekitada pinnale koledad mullikesed. Kui aluspind on eelnevalt värvitud, kuid esineb täkkeid, tuleb teha kerge pahteldus ja peenema liivapaberiga lihv. Kui alusvärv on väga intensiivne, võid kasutada värvi all krunti — nii läheb seina vähem kihte värvi.

Kui värvitava seinaga on kõik korras, siis enne rulli ja pintsli haaramist tuleks ära teipida kõik kohad, kuhu värv sattuda ei tohiks — laele, põrandaliistule jne. Selleks kasuta eelmises punktis mainitud maalriteipi. Kindlasti jälgi, et teip jääks ilusti sirgelt ning igaks juhuks vajuta värvipoolne teibiäär veel tugevalt sõrme või küünega seina külge kinni. Nii ei satu värv teibi alla.

Põrandaliistu kohal on targem kasutada teipäärega kattekilet, siis saad liistu teibitud ja põranda kaetud ühe liigutusega. Samuti tasub veenduda, et värvitav pind on puhas — kindluse mõttes tasuks sein eelnevalt pesta, eriti kehtib see köögiseinte puhul, kuhu on kindlasti sattunud ka silmale nähtamatuid rasvajääke. Puhtamana paistvad pinnad võib üle tõmmata puhta mikrofiiberlapiga, mis eemaldab silmale nähtamatu mikrotolmu — siis nakkub värv pinnaga paremini ja ilus tulemus kestab kauem.

Milline värv valida?

Värv vali vastavalt pinnale. Kui hakkad värvima puitlaudist või lage, mis on värvitud jumal teab millega ja millal ning kahtlustad, et tegu võib olla nõukogudeaegse alküüdvärviga, kuhu kõik veebaasil värvid ei pruugi peale hakata, kasuta igaks kümneks juhuks ka kruntvärvi. Samas on olemas ka värvid, mis eelnevat krunti ei vaja ja on mõeldud vanade tundmatute värvikihtide restaureerimiseks ja katmiseks (nt Caparoli Base Top). Kui soovid naturaalset tulemust, võid ka valida unustatud linaõlivärvi, mis ei ole samuti aluspinna suhtes väga pretensioonikas ega vaja krunti. Linaõlivärv kuivab kauem ja selle pind jääb kergelt läikiv. Samas on see hiljem lihtsasti hooldatav ja pestav ning silmailu pakub see pikki aastaid või suisa aastakümneid. Kui eelistad veebaasil kiirelt kuivavat värvi, siis vanemate ja kahtlaste värvikihtide peale on soovitav panna krunt ja lasta sel eelnevalt kuivada. Kui värvid eelnevalt veepõhise värviga värvitud pinda, ei ole kruntimine vajalik. Kööki või lastetuppa vali kindlasti seinavärv, mis on pestav — nii ei ole vaja igat õnnetust hiljem kohe üle värvida.

Rull ja pintsel — kuidas neid õigel moel kasutada ning mis suunas liikuda?

Rulliga värvides kasuta kindlasti spetsiaalset rullivanni, mille krobelisel pinnal saab liigse värvi rullilt juba kenasti maha rullida. Värvimist ära alusta päris suvalisest kohast vaid liigu ühest seina äärest teise poole suunaga ülevalt alla. Seinanurgad, kuhu rulliga ligi ei pääse, värvi ära pintsliga ja seejärel rulliga nii lähedalt, kui võimalik — nii väldid tervat kontrasti pintslilöökide ja rulliga värvitud ala vahel. Jälgi, et värv kuskilt ei niriseks ning oleks pinnale kantud võimalikult ühtlaselt.

Samuti ära jäta tööd poole seina pealt pooleli, vaid katsu üks suurem pind ühe auruga ära teha, vastasel juhul võib juhtuda, et poolelijäänud töö kohale tekib tumedam triip. See, mitu kihti värvi seinale läheb, sõltub juba värvist ja ka värvitoonist, kuid reeglina ühe kihiga veel ideaalset tulemust ei saa. Arvestada tuleb 2-3 värvikihiga. Kihtide vahele jäta piisavalt kuivamisaega, sest muidu võid eelmise kihi maha tõmmata ja tulemus jääb laiguline. Kuivamisaeg on erineva koostisega värvide puhul erinev, selle kohta tasub infot lugeda tootepakendilt. Kuigi puutekuiv võib värv olla mõne tunniga, siis mööbli vastu seina tagasi nihutamisega ei tasuks rapsida — mõni värv saavutab oma täieliku kuivamise (ka puutekuiv olles) mõne päeva kuni mõne nädalaga ja värske värviga tuleb veel mitu päeva õrnalt ringi käia.

Töö lõpetamine

Kui pinnad on värvitud, eemalda kaitseteip kohe. Kui see sinna liiga kauaks unustada, on oht, et tõmbad mõne värvitükikese lahti ja hiljem on see koht vaja uuesti üle värvida.

Kui värvid õli- ja lahustibaasil värvidega, siis utiliseeri värviga kokkupuutunud vahendid kohe õhukindlasse anumasse. On juhtumeid, kus iseeneseslikult on süttinud õlivärviga kokku puutunud kokku käkerdatud lapid või isegi tööpüksid. Seega tasub ettevaatlik olla igal juhul!

NB! Värvijääke ei tohi kunagi valada kanalisatsiooni, veekogusse või pinnasesse. Isegi mitte siis, kui toode on veepõhine. Värvis sisalduvad ained raskendavad näiteks veepuhastusprotsessi puhastusjaamades. Värvijäägid tuleb viia spetsiaalsesse kogumispunkti, kas jäätmejaama või ohtlikele jäätmetele spetsialiseerunud prügilasse. Tühjad värvipurgid võib ära visata tavaprügiga või viia pakendikonteinerisse.

Tulevikule mõeldes tasub kindlasti ka värvikoodid endale üles märkida, et paari aasta pärast, kui vajadus peaks tekkima, oleks neid kusagilt võtta. Värvijäägid säilivad avatud anumas üsna lühikest aega. Kui värvi jäi üle, siis oleks mõttekas see ümber valada mõnda väiksemasse tiheda kaanega purki ning lisada kaanele silt värvikoodi ja muude oluliste andmetega. Tasuks ka teada, et värvide säilitamisel tuleks vältida miinuskraade.