Kui vajad pisut lisainspiratsiooni, heida pilk järgmisele seitsmele taimepaarile:

1. Päevakübarad ja vesikanep

Päevakübarad on põhjusega paljude lemmikud. Nad alustavad õitsemist juba kesksuvel, kuid löövad tõeliselt särama sügishooaja alguses, just siis kui paljud suvised õitsejad hakkavad pisut väsinutena tunduma. Pealegi on nende säravkollased õielehed ja mustad südamikud aias tõelisteks pilgupüüdjateks. Päevakübaraid on tore kombineerida uhke ja kõrge vesikanepiga, mis õitseb augustist septembrini.

Valgusvajadus: päevakübarad eelistavad täispäikest, vesikanep saab hakkama ka poolvarjus
Veevajadus: mõõdukas

2. Sõnajalg ja ainuroog

Sügisesse aeda saab lehestikuga värve tuua ka ilma puid istutamata, selleks sobivad suurepäraselt sõnajalad ning ainurood. Mõlemad taimed naudivad poolvarjulist kuni täisvarjulist kasvukohta, sobivad suurepäraselt täiendama puudealuseid või konteinertaimeks.
Sõnajala lehed värvuvad sügise saabudes sügavast rohelisest kuldkollakatesse ja pronksjatesse toonidesse. Jaapani ainuroog ei muuda sügisel värvi, need püsivad terve aiahooaja kullakarvalistena, eriti sordid „Aureola“ ja „All Gold“.

Valgusvajadus: osaline kuni täisvari

Veevajadus: sõnajalal vähene, ainuroog vajab kuivemas kohas kastmist

3. Purpur-siilikübar ja perovskia

Purpur-siilikübar ja perovskia on üks uhkemaid ja kaunimaid sügisesi kombinatsioone püsikupeenras. Siilikübarad on külmakindlad taimed, mis õitsevad pikalt ning meelitavad mesilasi ja liblikaid. Pärast õitsemist võib okkalised õiesüdamikud peenraid kaunistama jätta. Perovskia oma kahvatute varte ning õrnade lavendlikarva õitega lisab peenardele õhulisust, jättes puhmastena istutades kahvatusinakate pilvede mulje. Pervskia õitseb juulist külmadeni. Mõlemad taimed on põuakindlad, mis teeb neist ideaalsed õitsejad kuivale ja päikeselisele kasvukohale.

Valgusvajadus: täispäike
Veevajadus: keskmine kuni madal, kui taim on juurdunud

4. Kukehari „Autumn Joy“ ja vitshirss

Populaarne sügisene õitseja kukehari „Autumn Joy“ on lihakas ja kergesti hooldatav paksuleheline taim, mille õied muutuvad õitsemise jooksul valgetest sügavroosadeks.
Madalale kukeharjapuhmale on heaks kaaslaseks vitshirss „Shenandoah“, mille uhked rohelised purpurpunaste tippudega lehed sügisesel ajal erinevates toonides oranžikaspunaseks muutuvad.

Valgusvajadus: täispäike

Veevajadus: vitshirsil madal, kukeharjal madal kuni keskmine

5. Valge siilikübar ja teravaõiene kastik

Kombineeri omavahel neutraalseid ja pronksjaid toone — uhke kombinatsiooni loovad kreemikasvalge siilikübar „White Swan“ ja teravaõieline kastik „Karl Foerster“. Kastikud oma sihvakate roogudega lisavad peenardele kõrgust ja liikuvust, nende pronksjad õiepähikud ei anna isekülvi ning seega ei teki umbrohtumise ohtu. Kastikud jäävad ülimalt dekoratiivseks ka talvisel perioodil.

Valgusvajadus: täispäike

Veevajadus: mõõdukas

6. Thunbergi kukerpuu ja okaspuud

Särav ja ka külmas kliimas vastupidav Thunbergi kukerpuu, hallikasroheline kadakas ning kääbusmänd loovad äädikapuu „Tiger Eyes“ taustal uhke ja väljapaistva kombinatsiooni. Kukerpuid on erinevaid liike, nii heitlehiseid kui igihaljaid. Heitlehised kukerpuud, näiteks nagu Thunbergi kukerpuu, kaotavad sõltuvalt kliimast talveks osa oma lehestikust. Sügise saabudes värvuvad nende lehed rohelisest kollaseks, oranžiks, punaseks või purpurseks, enne kui langevad. Aiale kontrastide ja tekstuuri lisamiseks istuta kõrvuti okaspuude kääbusvormidega.

Hoiatus: äädikapuu võib küllalt invasiivseks osutuda (maad puudutavad oksad kipuvad kergesti juurduma). Uuri enne istutamist aiandist üle.

Valgusvajadus: täispäike

Veevajadus: mõõdukas

7. Heleenium ja monarda

Siin pildil täiendavad monarda „Scorpion“ lillakaid õisi kollakasoranžid heleeniumid ehk säralilled.

Monarda on aias tõeline mesilaste- ja liblikamagnet. 
Heleeniumid lisavad hilissuvisesse või varasügisesse aeda tugevaid kollaseid, punaseid ja oranže toone. Mõjuvad efektselt suurema rühmana. Katseta näiteks sordiga „Mardi Gras“, millel on toredad punased kollase ääre ja mustjaspruuni südamikuga õied või säravkollaste õitega sügisheleeniumiga.


Aedniku salanipp: lõika monardadel ja heleeniumitel ära õitsenud õied kohe maha, nii jaksavad nad õitseda hilissügiseni välja.

Valgusvajadus: täispäike
Veevajadus: mõõdukas

Millised on sinu lemmikud sügisesed kompositsioonid aias? Jaga oma mõtteid kommentaarides!

Allikas: Houzz