1. Soojad ja mahlased värvid

Kui suvel ümbritseme end õrnade lillemustritega ja dekoreerime ruumi heledamate kangastega, siis sügise saabudes on aeg soojendada meelt pisut sügavamate toonidega. Ka värvipsühholoogia seisukohalt mõjutavad meie turvatunnet soojad ja kaitsvad maalähedased toonid — leidis ju ürginimene loodusjõudude eest kaitset koobastes. Üks ütlemata hea värv on näiteks oranž, mis seostub tule ja soojusega ning külmal aastaajal võikski end sellesse mähkida — ka interjööris.

Kodutekstiilidega mängimisest piisab, et anda ruumile hoopis teine ja hooajale vastav ilme! Neile, kellel on suve lõppemisega raske leppida, aitavad igatsust sooja aja järele leevendada särtsakalt troopilised toonid — meresinine, päikesekollane ja palmiroheline.

2. Pehmed vaibad ja paitavad pleedid

Armsaid vaibakesi ja karusnahku võib sügis-talvisel hooajal panna julgelt igasse ruumi — ka vannituppa ja kööki, kus me vaipu päris nii tihti kui elutoas ei kipu kohtama. Ka varbale mõjub pehme vaip palju mõnusamalt kui külm põrandapind. Karusnahad võib elegantse lohakusega visata ka söögitoolidele. Need, kes karusnahka eetiliseks või hingelähedaseks ei pea, saavad sarnase tulemuse karvaste kunsttekstiilidega. Vana hea viis elutuba hubaselt talviseks rüütada, on tuua diivanile kootud padjad ja mõnusad maavillased pleedid.

3. Hubasust loovad aksessuaarid

Kui nipsasjad on tihti tüütud tolmukogujad ja moodsasse interjööri alati ei sobigi, siis küünlad aitavad pimedamal ja külmemal ajal tõeliselt koduse meeleolu luua. Iluvidinaid ei pea olema interjööris palju, piisabki mõnest küünlast, erilisemast valgustist ja paarist ägedast detailist — olgu selleks siis sügiseselt kuldsed vaasid või hoopis mõned laternad.

4. Valguse võlujõud

Küünalde põletamise positiivset mõju on võrreldud lausa päikese heade omadustega — nimelt vallandub küünlaleeki vaadates või päikese käes viibides õnnehormoon serotoniin. Pimedas vastupidiselt hakkab aga organismis tööle und soodustav melotoniin, mis põhjustab unisust ning mõnikord ka kurvameelsust. Seetõttu on sügistalvisel perioodil interjööris üheks tähtsamaks aspektiks hea valgustus. Samas ei soovi me kindlasti sügist veeta ka operatsioonisaalile omases eredas valguses. Loo meeleolu ja hubasust põrandalampidega ja kasuta põnevaid aktsentvalgusteid.

5. Puit ja veekord puit!

Ilma naturaalse puiduta on raske hubast interjööri ette kujutada. Kui räägime hubasest ja soojast kodust, kerkivad ju silme ette pigem kodusoojad talukambrid ja suvekodud kui betooni valatud linnakorterid. Et puidu soojust koju tuua, ei pea aga kindlasti hakkama viimistlust vahetama — piisab mõnest rustikaalsest detailist — mõnusast puidust söögilauast, kamina kõrvale laotud puuriidast või mõnusalt maalähedasest voodist. Puidu sooja puudutust annavad edasi ka pisemad detailid — puitvaagnad ja punutud korvid.

6. Toataimed

Värviuurijad on avastanud, et inimene vajab heaoluks rohelist värvi, mis seostub turvatundega. Iidsetel aegadel oli meie ellujäämine otseselt sõltuv loodusandidest. Vähem rohelistel aastaaegadel tasub end ümbritseda roheliste toataimedega. Nende positiivset mõju sisekliimale ja tujule on väga paljud uuringud ka kinnitanud.