Villa Lippa on 174-ruutmeetrine CLT-paneelidest massiivpuitmaja, projekteerijaks ja ehitajaks Finnlog OÜ, sisearhitektuuri autor Heli Virtanen disainibüroost Iloa360. Arhitektid rajasid Villa Lippa just konkreetse asukoha eripärasid arvestades – imeline looduskaunis asukoht, kus maja ehitati kaljunukile, vaatega metsajärvele. Ümbritsevat loodust on arvesse võetud kogu arhitektuuri ja sisearhitektuuri loomisel, nii avarate vaadete puhul kui ka materjalide valikul.

Mis oli maja ehitamisel keeruline?

Alar Anton Finnlogist meenutab, et ehituse muutis keerukaks maja asukoht ja arhitektuuriline asukoht. „Kaljunukile on keerulisem ehitada – näiteks suurte klaaspindade paigaldamine oli väljakutse. Lisaks on majal kokkupuude maaga vaid ühes ääres ja enamik majast seisab sammastel. See jätab väga õhulise ja avara mulje, kuid muutis ehituse keerukamaks,” sõnab ta.

Lohjanjärvi järve äärde ehitatud eramu on stiilne ja muljet avaldav moodulmaja. Arhitektuuri, sisekujunduslike valikute ja karmi maastiku poolest on see huvitav kinnistu. Krunt valiti maja erilise arhitektuurilise lahenduse järgi. Eksklusiivne villa asub looduskaunis kohas ja seda on ka maksimaalselt ära kasutatud. Akendest ja puhkealadelt avaneb vaade järvele. Igast küljest täiendab maja ehe Soome maastik.

Eramu arhitektuurne lahendus liigendatud põhjaplaani, avara sisehoovi ja terrassil asuva basseiniga, mis lähtub Kisakallio piirkonna kaunitest vaadetest ja päikese liikumise suunast. Erikujuline katuse lahendus võimaldab nautida vaateid nii päikese käes kui ka varjus olles.

Interjööri ja eksterjööri harmoonia

Maja modulaarne struktuur ja eri suundadesse kaldus katusekonstruktsioonid annavad hoonele isikupärase ilme. Privaatse basseiniga terrassi hoov muudab sihtkoha ideaalseks lõõgastuskohaks. Nii maja välisilmes kui ka siserhitektuuris on ühendatud ökoloogilisi ehitusmaterjale kaasaegse arhitektuuriga.

Eramu seinakonstruktsiooniks on 200 mm paksune CLT-paneel, mis on väljastpoolt kaetud raudsulfaadiga töödeldud lehisepuidust laudisega. Nii maja välisilmes kui ka materjalide valikul on taotletud võimalikult looduslähedast tulemust. Hoone on mõeldud viieliikmelisele perele, seal on neli magamistuba, saun, suur sisehoovi ja basseiniga terrass vaatega metsajärvele.

Lisaks hoone kandekonstruktsioonile jääb massiivne puitpaneel nähtavale hoone siseviimistluses – see annab palkmaja tunde ja on väga stabiilne ehitusmaterjal.

Interjööri on toodud ka elemente loodusest. Tagasihoidlik ja väljapeetud interjöör loob tervikuna vaikse luksuse. Maja sisekujunduse eest vastutava sisearhitekti Heli Virtaneni sõnul tahtis ta anda akendest avanevale loodusele põhirolli ja tuua samasuguse loodusrahu ka majja. „Rahuliku miljöö loovad vastupidavad ja kvaliteetseted materjalid ning ajatu disain,” ütleb ta.

Sisustusfirma Svedbergs toob Villa Lippa vannituppa mahedat elegantsi, kus on kaunid peeglid, rippvalgustid, skulptuurne vann ja kvaliteetne basseinimööbel koos ehtsa tammespooniga. Taustvalgustusega peegel loob hämara atmosfääri ja mägimineraalidest valmistatud vann viib mõtted loodusesse. Heli Virtanen soovis luua rahuliku ruumi. Muljet avaldav taustvalgustusega Valje peegel toob ruumi just õige atmosfääri. Looduslikest materjalidest valmistatud kauakestev vannitoamööbel oli selle objekti jaoks loomulik valik. Mööblit iseloomustavad ehtsad, vastupidavad ja kvaliteetsed materjalid. Disain ei tähenda tänapäeval mitte ainult toote välimust, vaid ka säästvat mõtlemist.

Kui kaua maja ehitati ja mis teeb selle maja heaks?

Alar Anton ütleb, et kuna Villa Lippa pidi valmima messiks, siis ehitati see rekordilise kiirusega – hoolimata ehituse keerukusest sai maja valmis nelja kuuga. Tavapärane valmimisaeg keskmisel Finnlogi majal on 6–9 kuud, keerukamatel eriprojektidel kuni aasta.

Maja eelised on imeline asukoht, kooskõla loodusega ja materjalid. Ja muidugi konstruktsioon, millest juba eespool juttu oli. CLT-paneelid on uudne alternatiiv palkmaja austajatele. Massiivpuidust majade ehitamine on Skandinaavias hoogsalt kasvav trend – Soomes ehitatakse juba ligikaudu kolmandik uutest majadest massiivpuidust.