Mõned nõuanded, mida lillesibulate istutamisel silmas pidada:

- Lillesibulate mahaistutamisega alusta augusti lõpus või septembris, sest näiteks nartsissisibul tahab juurdumiseks soojemat mulda. Samas tulbi jaoks on parim mulla temperatuur +9C, seega võib mõne taime puhul istutusaeg jääda ka oktoobrisse.

- Sibullill tahab kasvada valgusrikkas ja päikselises kohas.

- Vali lillesibulatele kergem toitaineterikas muld. Enne istutamist kaeva mulla hulka komposti või sügisväetist.

- Lihtne reegel sibulate istutussügavuse arvestamiseks on: sibula õige istutussügavus on sibula enda kolmekordne kõrgus. Näiteks tulbisibul tuleb seega istutada 10-12 cm sügavusele.

- Istutuskorv aitab tulbi- ja krookusesibulaid kaitsta näriliste eest, väldib sortide segunemist peenras ja hõlbustab Sul hiljem sibulate ülesvõtmist.

- Varusta korvid nimelipikuga. Muidu ei pruugi enam kevadel meenutada, millise sordi õieilu Sind kõige enam võlub.

Kevadel:

- Väeta sibullilli kevadel paaril korral lämmastik- või kompleksväetisega.

- Kohe pärast õitsemist eemalda õievartelt seemnekuprad, jättes alles õievarred ja lehed.

- Tulpe ja eriti hüatsinte on soovitatav võtta maast üles igal suvel kohe pärast lehtede kolletumist. Teisi sibullilli võid hoida mitu aastat samal kohal. Hoia üles võetud lillesibulaid õhurikkas ja varjulises kohas.

- Sibulaid puhastades eralda tütarsibulad ning istuta need sügisel näiteks taga-aeda kosuma ja kasvama. Väikesed sibulad hakkavad õitsema 2-3 aasta pärast.

Milliseid sibullilli ühes peenras koos kasvatada?

1. Tulbid, krookused ja kurereha

Tulpide sordirühmad ja õite mitmekesisus võivad ajada algaja aiapidaja päris segadusse. Tulpide ja krookuste juures on kaunis eelkõige õite üldmass ja lai värvilaik, mitte nii palju üksikõie ilu. Peenral näevad lausistutusena kõige efektsemad välja näiteks madalakasvulised ja varased tulbid, mille kasvukõrgus on 25-35 cm. Et värvilaik oleks peenral mõjusam, võib igat tulbisorti istutada peenrale umbes 30-50 sibulat.

Tulpide ja krookuste koltumise varjamiseks võib nende hiliseks partneriks valida kurereha. Kurereha on üpris hilise tärkamisega, nii et senikaua kui peenral õitsevad tulbid, on kurereha veel väike. Juunist alates saab ta alles õige kasvuhoo sisse ja katab peenra üleni, varjates niimoodi täielikult koltuvad tulbi pealsed. Kurereha rõõmustab oma õitega juba juuni algusest kuni esimeste külmadeni. Nii on sibullille peenar kogu suve kuni oktoobri keskpaigani kaetud üleni kenade õitega. Kurerehad istutage peenrale ca 50 cm vahedega, nii jääb ka sibullilledele piisavalt istutamiseks ruumi. Taim saavutab ühe suvega 70-100 cm läbimõõdu, nii pole tarvis karta, et peenrale suvel tühikud sisse jäävad.

2. Nartsissid ja päevaliiliad

Nartisside pealsed püsivad peale õitsemist kauem rohelisemana kui tulpide lehed, vajades suve keskel siiski veelgi paremat “maskeerimist”. Mida suurema rühma ühest sordist on võimalik istutada, seda võimsam jääb lõpptulemus. Nartsissisibulate õige mahapanemise aeg on septembris, sest sibul tahab soojemat mulda. Nartsissidele on heaks kaaslaseks päevaliiliad. Päevaliilia ja nartsisside lehed on nii kasvukujult kui kõrguselt omavahel väga sarnased. Peenart kaugelt vaadates ei saagi aru, et peenral kasvavad nii nartsissid kui päevaliiliad. Mais õitsevad peenral nartsissid, peale jaanipäeva kuni septembrini aga päevaliiliad. Suve teises pooles varjavad päevaliilia lehed nartsisside koltunud lehed täielikult, nii õitseb nartsissi-päevaliilia peenar peaaegu terve suve. Päevaliiliate sorte oma värvikirevuses on palju, varieerudes valgest tumekollaseni ja roosast punaseni.

3. Krookused, tulbid ja roosid

Kolmas nipp on roosid koos krookuste ja tulpidega ühte peenrasse panna. Sel juhul tuleb rooside istutamisel jätta peenra servadesse kohad sibullillede jaoks. Nii õitsevad kevadel sibullilled, suvel roosid. Siinjuures peab hoolitsema selle eest, et rooside talveketteks kasutatav materjal ei satuks sibullillede istutuskohale, kuna sibullilled alustavad kasvamist enne kui roosidel saab katte eemaldada. Paremini sobib sellline istutusviis kokku pinnakatteroosidega, mis jõuavad suvel sibullillede „augu“ täis kasvatada.

Allikas: Hansaplant