Kui on sõlmitud notariaalne kasutamise ja valdamise kord, siis on määratud ehitiste ja nende osade, enamasti ka maa-ala kasutus. Kuid tihti ei ole kaasomandi puhul notariaalset kasutuskorda seatud, vara kasutatakse kaasomanike vahel ajalooliselt väljakujunenud kasutuskorra alusel. Selline olukord on kaasomandi lõpetamisel kõige keerulisem, sest ei mõisteta oma omandi tegelikku ulatust.

Arco Vara hindamisteenuste juht ja kutseline hindaja Kerli Koha on olnud aastate jooksul seotud väga erinevate kaasomandi lõpetamise kaasustega. Nende kaastuste põhjal annab ta mõned soovitused, kuidas alustada kaasomandi lõpetamise protsessi.

- Võta teiste kaasomanikega ühendust, et teha ettepanek kaasomandi lõpetamiseks. Tee seda kindlasti ise, mitte advokaadi ega mõne teise isiku vahendusel.

- Suhtle kaasomanikega rahumeelselt ja avatult. Protsessi alustamine sõjakalt ei ole kindlasti hea algus lihtsa ja kiire lahenduse leidmiseks.

- Ära mine nõudma, vaid ole avatud kompromissideks. Kaasomandi lõpetamisest võidavad kõik kaasomanikud, kuid et lõpetamise kokkulepet saavutada, siis peavad kõik osapooled olema valmis kompromissideks.

- Pea meeles, et omand on materiaalne, kuid inimsuhted võivad saada selles protsessis jäädavalt kahjustatud. Liiga palju on perekondasid, mille on rikkunud just tülid seoses kinnisvara jagamisega. Võime teha palju tööd ja omale uue kinnisvara soetada, kuid kahjuks raha eest me omale uut perekonda ja häid suhteid osta ei saa.

- Püüa vältida kaasomandi lõpetamist kohtus. Kaasomandi lõpetamisest võib kujuneda väga keeruline protsess, millega kaasneb osapooltele oluline ajaline ja rahaline kulu.

Kindlasti tasub meeles pidada, et kaasomandi lõpetamisest võidavad kõik kaasomanikud — tõuseb vara turuväärtus ja vara muutub turuosaliste jaoks atraktiivsemaks, juhul kui oleks soov vara müüa.