Tups-rohtliilia

Tups-rohtliilial on pikad teravatipulised lehed, mis loovad dramaatilise efekti, ilma et need seejuures ruumis liigselt domineerima hakkaksid. See taim kasvab kenasti ka ripptaimena ja kasvatab rippuvaid tütartaimi, mis teevad sellest ideaalse amplitaime. Tups-rohtliiliad eelistavad kasvada akna lähedal päevavalguses. Kastmiskordade vahel tuleks lasta mullal kergelt läbi kuivada, mis tähendab seda, et midagi hullu ei juhtu ka siis, kui sul kastmine teinekord pisut pikemaks ajaks meelest läheb.

Südajalehine nerfoleep “Duffii”

Oma väikeste kaardus lehevarte ja nööpe meenutavate lehtedega on see taim ideaalne aktsent riiulisse või lauale. Enamasti ei kasva ta kõrgemaks kui 30 sentimeetrit. Südajalehise nefroleepi kaarduv vorm ja õrnad lehekesed sobivad imekenasti rippamplisse. Samas on ka lihtne terrakotapott selle õrna, kuid pilkupüüdva taime jaoks suurepäraselt sobiv kasvunõu. Nefroleep armastab hämaramat või keskmise valgusega kasvukohta ja selle muld peaks kogu aeg niiske olema, samas tuleb vältida taime ülekastmist.

Kuldviljakpalm

Kuldviljakpalm on turvaline valik. See on taim, mida võib uhkusega suures potis demonstreerida (näiteks metallist lillepotis). Mis võiks olla veel paremaks pilgupüüdjaks ruumis!

Kuldviljakpalm on tuntud oma õhku puhastavate omaduste poolest ja teda on küllaltki lihtne hooldada. Peamine on taime mitte üle kasta: kasta tuleks alles siis, kui muld pealispinna all kuivana hakkab tunduma. Mis puutub valgusesse, siis kulub ära hea soovitus, kuidas kuldviljakpalmi tasapisi siseruumi valgusega harjutada. Kõigepealt hoia palmi mõned nädalad õues poolvarjulises kohas, seejärel too ta sisse oma püsivasse hästi valgustatud asukohta.

Tömbilehine peperoomia

See on taim, mis sobib hästi pisematesse pottidesse ja oleks säravalt stiilne, läikiv ja silmatorkav, kuid vajab seejuures väga vähe hoolt. Selle vahajad ümmargused lehed annavad talle omapärase sära ja vormi, sobides ideaalselt ükskõik millisesse sinu valitud istutuspotti. Tömbilehistele peperoomiatele meeldib valgusrikas kasvukoht, kuid mitte otsene päikesepaiste. Kuna neid on väga kerge üle kasta, siis püüa end selles osas pisut tagasi hoida. Tegelikult mõjub sellele vähenõudlikule taimele isegi hästi, kui lasta muld kastmiste vahel peaaegu täielikult läbi kuivada.

Käändbokarna ehk hobusesabapalm

Alt jämenenud võimas tüvi ja uhke sasipäine lehekroon annavad rahvasuus tabavalt hobusesabapalmiks kutsutud käändbokarnale iseloomuliku skulptuurilaadse välimuse. Raske on ette kujutada hobusesabapalmist jõulisema ilmega taime. Ehk seetõttu võibki teda moodsates elutubades nii tihti kesksel kohal leida.

Käändbokarna eelistab hästi valgustatud kasvukohta ja vajab kastmist vaid korra nädalas või iga kahe nädala tagant. Ta näeb kena välja nii uhkes üksinduses kui ka grupina. Ruumile troopilisema ilme andmiseks võid istutada terve rivi hobusesabapalme, need loovad merekuurortile omase mõnusa õhkkonna.

Maranta

Viimasena, kuid mitte vähemtähtsana, on nimekirjas maranta, mis tõmbab pilku oma peenemustriliste lehtedega, mis uhkeldavad erinevate sügavroheliste toonide ja roosade detailidega. Marantale meeldib poolvarjuline kasvukoht ja tähtis on hoida muld pidevalt niiskena, kuid mitte liiga märjana. Samuti tasub vältida otsest päikesepaistet, selle tõttu muutub taime lehestik tuhmiks. Kas püüad otsustada, kuidas marantat ruumis kõige paremini esile tuua? Lähtu sellest, et pott, mille sa valid, pilku taime võrratutelt lehtedelt kõrvale ei viiks. Teinekord on lihtne valik kõige parem valik!