Pista lihtsalt pudel potti ja vesi nõrgub vaikselt mulda:

Ehita kastmisseade plastpudelist ja nöörist:

Pudelist ehitatud süsteem, mille puhul peab väga täpselt vaatama, kuidas ja kuhu sa augu uuristad:

Kindlasti ei tasuks enne kodust lahkumist taimi veega üle ujutada, sest ülekastmine võib alakastmisest hullemgi olla. Enamasti hukkuvad taimed liigse kastmise tagajärjel, vähem kahjustab taimi harv ja vähene kastmine. Liiga märjas mullas hukkuvad peened juured, mistõttu taim jääb janusse, tekivad mitmesugused mädanikud, millest on vahel taime võimatu päästa. Seega, kui puhkusreis kestab vaid nädal-paar, tõsta taimed pisut varjulisemasse kohta eemale ja kasta neid enne ärasõitu mõõdukalt.

Veel üks hea vanakooli nipp moodnekodu.ee lugejalt:

Kui sul on 20 taime, siis ei jõua sa neile ehitada pudelite ja nööride rägastikku. Palju lihtsam on esivanemate kindel ja igihaljas viis taimede pikaajaliseks isekastmiseks.

Taimede potid tõstetakse lihtsalt veenõudesse, kus nad kolmandiku jagu põhjast või poolest saadik on vee sees. Kui on suur pesukauss, siis sinna mahub 3-6 potti ja mida suurem kauss, seda kauem niiskust hoiab. Eriti hea on suur plastist või metallist kandik, mille ääred on 5-10 cm kõrged. Lille ja aianduse poed kasutavad selliseid. Sinna mahub vabalt 10-20 potti.

Kandik või kauss taimedega tuleb suvel lõunapäikese käest ära tõsta, veidi eemale, et päike ei kuivataks taimi — talvel pole see oluline, aga suvel kindlasti. Mida laiem on kauss, seda rohkem see vett mahutab ja seda kauem püsib märg. Nii ei pea taimi päris kurguni vette uputama, mis võib taimejuurtele halba teha. Pigem võivad juured mädanema minna talvel külma ja märjaga, aga aga suvel tõenäoliselt seda ohtu pole, kuna vesi aurab 1-2 kuuga täielikult. Loe lähemalt sellest tõhusast meetodist SIIT.

Kuidas sina oma taimed puhkusel olles elus hoiad? Kas oled proovinud mõnda kastmisseadet või oled ise selle valmis nikerdanud, kuidas toimis? Jaga oma nippe teistega kommentaarides!