Voodilinad, tekikotid ja kõige rohkem just padjapüürid koguvad enesesse surnud naharakke, higi ja rasu, mis meelitavad ligi baktereid. Pikalt vahetamata kodutekstiilides pesitsevad ka tolmulestad. Et kodu tolmulestade pesitsusalaks võimalikult sobimatuks muuta, tuleks tekstiilide eest võimalikult tihti hoolt kanda. Kui voodiriideid on soovitav vahetada kord nädalas, siis padjapüüri tasuks vahetada üle päeva. Lisaks bakteritele ja tolmulestadele ohustavad magajat mitmesugused seenhaiguste põhjustajad. Ühes uuringus ilmnes, et eriliselt ohtlikud on vanad sulepadjad ja sünteetilistest materjalidest padjad, mille kasutusaeg jääb 1,5 ja 20 aasta vahele. Sellistelt patjadelt leiti kuni 17 liiki erinevaid seeni.

Mis meiega siis ikkagi juhtub, kui me piisavalt tihti oma voodipesu ei vaheta?

- Mustad padjapüürid loovad soodsa keskkonna bakteritele, mis loovad omakorda soodsama keskkonna nahapõletike, vistrike ja komedoonide tekkeks.

- Silmale nähtamatud bakterid ja seened koormavad organismi ning nõrgestavad immuunsüsteemi. Bakteriaalseid infektsioone seostatakse bronhiidi, astma ja teiste tervisehädadega.

- Eluruumidest on leitud enam kui 100 liiki tolmulesti, mida seostatakse allergiate tekkega. Üha sagedamini räägitakse tolmuallergiast, mis väljendub nohus, ninakinnisuses, aevastamises, hingamisraskustes ja silmapõletikus.

- Pikalt vahetamata voodipesult kandub mustus madratsisse, mida on veelgi keerulisem puhastada.