Olgu terrass suur või väike, tähtsamateks märksõnadeks on alati funktsionaalne ruumikasutus, kasutajamugavus ja esteetiline välimus. Siit leiad kolm levinumat viga, mida vältida, et terrassil kulgeks suve nautimine veelgi mõnusamalt.

1. Liiga vähe või liiga palju mööblit

Suurim väljakutse on mahutada terrassile täpselt õige kogus mööblit — et kõigil pereliikmetel oleks oma koht, kus istuda ja jalga puhata, kuid et säiliks ka pisut liikumisruumi kõndimiseks ja muude aksessuaaride tarbeks. Kui terrass on suur ja tühi, mõjub see kõledalt ja poolikult. Mööblit täistuubitud terrass on aga lihtsalt ebamugav kasutada. Terrassile võiks mahtuda mõnus diivan või piisav arv toole iga pereliikmete jaoks. Lisaks laud, kuhu joogiklaase ja snäkke toetada või kus kodukontorit teha.

Mis puutub mööblivalikusse, siis ei pea terrassil eelistama alati ühest komplektist mööblit. Vahel loobki huvitava tulemuse ka erineva disainiga esemete kasutamine. Siiski peaks kas materjal, värv, suurus, ajastu, stiil või mõni muu ühendav element kõik osad üheks tervikuks siduma. Kui armastad rotangi, võid julgelt mängida erineva disainiga esemetega, kuid jää truuks ühele materjalile. Kui terrassil on palju puidust mööblit, siis ära lisa sinna ühte plastiktooli — tulemus mõjub veidralt ja juba kaugelt paistab silma, et miski ei klapi.

2. Puuduvad hubasust loovad aksessuaarid

Terrass, kuhu on vaid asetatud mööbel, mõjub tühjalt ja hingetult. Kui soovid mõnusalt õdusat terrassi, mis lausa kutsub seal aega veetma, siis unusta ära eelarvamused nagu meie kliimas ei saaks terrassile vaipa panna või diivanile patju. Saab küll, kui läheneda terrassile kui hubasele elutoa pikendusele ja täisväärtuslikule õueruumile. Kui terrass on katuseta, siis hangi vihmakindlad terrassivaibad ja spetsiaalselt õue mõeldud padjad. Kui terrass on varustatud korraliku varikatusega, siis on mängumaa tekstiilide kasutamise osas veelgi suurem.

Lisaks ära unusta terrassi dekoreerida taimekastide, huvitavate lillepottide, laternate ja küünaldega. Aianurk või terrass, kus puuduvad taimed, mõjub kõleda ja kurvana. Ka ei korva elustaimi plastikust taimed ning tihti annavad need hoopis vastupidise efekti.

Foto: Terrass, kus on ruumi laialt, kuid kus on unustatud rõhku panna dekoratiivsetele elementidele / Shutterstock


Foto: Terrass, mille kujundusest leiab palju taimi ning kus loovad hubasust erinevad tekstiilid.

3. Valgustusele ei pöörata tähelepanu

Võib ju mõelda, et meie suveõhtud on pikad ja valged, kuid hubasel ja mahedalt valgustatud terrassil võib elu jätkuda ka peale päikeseloojangut. Seega tasub igal juhul investeerida terrassivalgustitesse — olgu selleks siis stiilne valguskett või päikesepatareidel töötavad valgustid maapinnal või seintel. Kindlasti olgu valgustus soe ja mahe. Külm ja liiga ere valgus hävitavad hubase atmosfääri ning pigem tunned, nagu istuksid autoparklas või operatsioonisaalis.