Mõisted

Materjal võib olla roostevaba või vääristeras, graniit või keraamika. Lisaks on olemas komposiitmaterjal tektoniit.

Viimistlus kuulub enamasti roostevabade valamute juurde. Viimistlus võib olla sile, poleeritud, harjatud või linane. Graniitvalamutele võib olla peale kantud täiendava viimistlusena antibakteriaalne kiht.

Värv võib olla seinast seina. Tänapäeval on saada väga paljudes erinevates värvitoonides valamuid. Igal tootjal on oma toonide nimetused. Ka tonaalsus võib olla erinev. Näiteks ei pruugi omavahel üldse kokku sobida erinvate toojate grafiit või kreemikas toon.

Roostevaba teras

Roostevaba valamu sobib eelkõige praktilise vajadusega köökidesse. See on hügieeniline, hõlpsasti puhastatav ja kauakestev materjal. Kuuma- ja külmakindel. Kogu maailmas umbes 70% inimestest on valinud roostevaba valamu. See on täiesti hügieeniline ja toiduainete suhtes neutraalne. Teatava suhtega nikli- ja kroomisisaldusega roostevaba terast kutsutaksegi vääristeraseks.

Näiteks valamud, mis sisaldavad enam niklit ja kroomi, on parema kuuma- ja külmataluvusega. Mõni tootja kasutab 70% ulatuses ümbertöödeldud terast — valamu on seeläbi säästev ja keskkonnasõbralik.

Graniidist valamu

Graniidist valamu on hästi populaarne tänu oma headele omadustele ja suurele värvivalikule. Enamikul valamutootjatel on oma-nimeline graniit (kuigi materjal on suures osas ikka üks ja sama). Franke kivivalamute materjal on Fragraniit; Teka oma on Tegraniit, Blancol on Silgraniit.

Graniitvalamute koostises on ca 80% purustatud graniiti ja ca 20% side- ja värviaineid. Need valamud on vastupidavad kuni 280-kraadisele kuumusele. Need on löögikindlad — valamu ei purune, kui sinna midagi rasket kukub. Neutraalne toidu suhtes ja plekikindel. Seda on lihtne puhastada, kuigi tootjatel on selleks ka oma vahendid välja töötatud.

Minu isiklik tähelepanek on, et mida siledam on valamu pind, seda vähem ta määrdub ning puhastamist nõuab. Klientide tagasisidest olen kuulnud, et kui on väga katlakivine vesi, siis tumedale valamule jäävad heledad triibud peale.

Tumedat värvi graniitvalamu

Igal tootjal on oma nimetus antibakteriaalsele kaitsele, mis valamutele peale on kantud. Ühel valamute koolitusel kuulsin, et kui teistel tootjatel on selline kaitsekiht, siis Blanco tootearendus on 30 aasta vältel välja töötanud oma materjali (Silgranite), mis ongi selline oma olemuselt, mitte ei pea enam ühtegi kaitsekihti peale panema. Kuigi jah, hinnalt ei ole see igaühele kättesaadav.

Ka Franke on oma materjalist teinud edasiarenduse — Fragranit DuraKleen® Plus. Oma parendatud sideainete tõttu on see veelgi hügieenilisem, tugevam (lausa 4. kohal peale teemantit, rubiini ja topaasi), kraapimis- ja kuumakindlam, lisaks happe- ning keemiakindel.

Keraamiline valamu

Keraamiline valamu on tegelikult väga tugev ja vastupidav, nii kuuma-külmašokile kui ka löökidele. Samuti on materjal vastupidav plekkidele ja UV-kiirgusele. Hinnalt on keraamilised valamud aga kõige kallimad. Samas käe all kõige siledamad, seega kõige kergem puhtana hoida.

Keraamilised valamud valmistatakse vedelast keraamilisest materjalist, mida põletatakse palju tunde väga suure kuumuse käes. Selle tulemusena tekibki väga kõva pind. Peamised keraamiliste valamute toojad on Franke, Blanco ja Villeroy&Boch. Igal neist on omad tootmissaladused ning spetsiaalsed pinnakatte viimistlused, et aga valamud oleksid vastupidavad, hügieenilised ja kliendid rahul.

Erilised valamud

Erilisteks valamuteks pean ma kuldseid, vaskseid, pronks, messing jt sellised toonid. Neid tehakse nii poleeritud kui harjatud.

Selliseid valamuid valmistatakse roostevabast terasest ja siis kaetakse spetsiaalse PVD-tehnoloogiaga, mis on füüsikalise aurustussadestus meetod. See tagab toodete kriimustuskindluse ja tugevuse. Antud tehnoloogiat kasutatakse ka söögiriistade tootmisel.

Minu lemmikud on eriti kuldsed valamud, sest need on elegantsed ja sobivad hästi valgetesse köökidesse. Sobivad hästi kokku stiiliga, mida armastan köökide kujundamisel.