Kuidas puhastada seinu tolmust?

Olenemata seinakattest koguneb seintelegi ikkagi tolm — selle vastu lihtsalt ei saa! Tapeedilt või tekstuurse krohviga seinalt paistab see kiiremini välja, sest krobelisemale pinnale jääb tolm paremini pidama. Enne seintepesu on oluline lahtine tolm eemaldada, sest muidu määrdub sein tolmu ja vee segunemisel oluliselt rohkem ja tekstuursetelt materjalidelt on mustust palju keerulisem kätte saada.

Tolmu eemaldamiseks on hea kasutada tolmuharja, mis on kaetud lambavillaga. Hästi töötab ka mikrofiiberlapp. Alusta ülevalt ja liigu allapoole. Pööra erilist tähelepanu nurkadele, sest sinna tekib ka ämblikuvõrke. Efektiivselt töötab ka tolmuimeja. Selleks on oluline kasutada spetsiaalset pehmet harjast. See ei kraabi seina ja tolm tuleb paremini lahti. Tolmuimejat kasutades on samuti mõistlik alustada ülevalt ja liikuda suunaga alla. Liigu paremalt vasakule ehk eemalda tolm horisontaalsete ribadena.

Kuidas puhastada värvitud seinu?

Väldi kiusatust küürida üksikuid plekke, sest peale puhastamist paistavad need kohad veel rohkem välja. Parima tulemuse saad, kui pesed puhtaks kogu seina. Kui tolm on eemaldatud ja oled seintelt maha võtnud kõik fotod ning maalid, pane seina alla põrandale mõned rätikud, mis kaitseksid põrandat mahatilkuva pesuvee eest.

Värvitud seinte pesemiseks sega ämbrisse kokku pesuvesi soojast veest ja törtsust nõudepesuvahendist. Võta sinna juurde ka teine ämber, mis on täidetud puhta sooja veega ja mida saad kasutada loputamiseks.

Kui tolmu on parem eemaldada ülevalt alla, siis seinte pesemisel on parem alustada alt ja liikuda ülespoole. Seetõttu võiksid appi võtta ka pisikese redeli. Kui oled osa seinast seebiveega puhtaks pesnud, siis kasuta puhta veega niisutatud rätikut selle ala puhastamiseks ja kolmandaks kuivata pestud koht kuiva rätikuga. Kui ülevalt voolab vesi kuivale ja pestud kohale, siis pühi veenire kuiva rätikuga ära.

Oluline on meeles pidada, et kogu sein on vaja ühe korraga ära pesta. Vaheta ka aeg-ajalt loputusvett, kui see on muutunud liialt mustaks. Seina pesemine on väsitav, kuid parima tulemuse saad, kui pesed kogu seina korraga ära. Hea on kasutada selleks tööks mikrofiiberkiust põrandapesulappi või ka varrega mikrofiibrist moppi.

Kuidas puhastada tapeediga kaetud seinu?

Tapeeditud seina pesemisel on vaja olla hoolikam, sest selle värvi ja tekstuuri on lihtne rikkuda. Esiteks ei tohiks tapeeti erinevate kemikaalidega ja harjastega kraapida ning küürida, sest see kulutab värvi.

Plekkide ja sõrmejälgede eemaldamiseks võiksid kasutada pehmet kustutuskummi. Kasuta seda pikkade ja õrnade tõmmetega, aga kindlasti ära nühi agressiivselt ühte kohta. Kui tapeet on pestav ja seda võib julgelt küürida, siis tasub ikkagi kasutada seebivett ning olla nühkimisel pigem hoolikas ja hell. Tapeet ei tohiks saada ka liialt märjaks. Kui oled mingi koha puhtaks pesnud, kuivata see kohe käterätiga ära.

Kuidas puhastada paneelseinu

Paneelseintega pole eriti palju vaja vaeva näha, et need head välja näeksid. Eemalda paneelseintelt mikrofiiberlapiga tolm või kasuta harjasega tolmuimejat. Järgmiseks võiksid seina üle kerge seebiveega.

Pea meeles, et eelnevad soovitused sobivad sünteetilisest materjalist või lakitud paneelide puhastamiseks. Kui seinapaneelid on töötlemata puidust, siis tasub lahust enne pisikesel alal proovida ja veenduda, et see ei riku seina ära. Aknaraamide puhastamiseks piisab aga kergest pühkimisest, soojast veest või lahjast lahusest.

Kuigi seinte pesemine võib tunduda väga tüütu tegevusena, siis tegelikult muudab see ruumi ilme palju värskemaks ja aeg-ajalt on soovitav neid ka põhjalikult puhastada.