Muruniitmise põhitõed

Kunagi ei tasu muru niita ükskõik millisel ajahetkel. Niita ei tohi, kui muru on märg, sest nii võivad levida haigused. Samuti on õige niita pigem õhtupoolikuti, et keskpäevane päike vast kärbitud kõrreotsi ei kõrvetaks. Samuti on oluline õige tehnika — näiteks tasub igal niitmiskorral sõidusuunda muuta. Sellega väldite muru rutjumist samadesse rööbastesse. Pealegi tabab siis ka lõiketera iga kord taimi eri nurga all. Tähelepanu tasub pöörata ka muruniidukile endale ja selle teradele. Kuigi kõlab kummaliselt, on terav lõiketera muru tervisele kasulik. Mis puutub niitmise sagedusse, siis muru reedab alatult, kui palju selle hooldamisse on panustatud. Niitmine ei tähenda ainult kõrre pikkust, vaid aitab taimestikul tihedamaks ja tervemaks kasvada — nagu ka hekitaimed on ilusad vaid siis, kui neid pügatakse.

Kas sammal muru sees on hädaohtlik ja kuidas seda ennetada?

Sõltub eesmärgist. On murusid, mis näivad muruna ka siis, kui selle sees on võimust võtnud sammal, mis mõjub muruvaibale isegi hästi, sest hoiab selles niiskust. Kui aga tahetakse, et muru oleks kui siidine samet, samas taluks tallamist ja pallimänge, tuleb seda töödelda nii, et samblal selles asu poleks. Peamised sambla tekkimise põhjused on vari, pinnase vähene lubjasisaldus, vilets drenaaž ja muru üldine vilets kasv (toitainete puudus). Nende probleemide lahendamisel kaob tihti ka samblaprobleem. Samblast aitab vabaneda “Muruväetis samblaeemaldajaga”, mida puistatakse aprillist septembrini sammaldunud kohtadesse ja lastakse paar päeva mõjuda. Pruunistunud sammal riisutakse murust välja. Tekkinud tühikud täidetakse mullaga ning külvatakse peale uus muruseeme.

Muru liivatamisest ja õhutamisest

Õhutamine soodustab juurte arengut ja varustab neid hapnikuga, mis pikalt vee all seisnud juurestikust on välja surutud. Odavaimaks ja üheks tulemuslikuimaks vahendiks on siinjuures spetsiaalsed kingade alla kinnitatavad naelad, mida aianduskeskusetes müüakse. Nendega peaks murupinna lihtsalt süstemaatiliselt „läbi jooksma“. Teine võimalus on parema õhutuse tagamiseks maapind ka spetsiaalsete kaabitsrehade või rullidega maapind üle rehitseda. Suuremate pindade õhutamiseks müüakse ka muruniiduki laadseid elektrilisi muruõhutajaid. Tavaliselt piirdutakse heal juhul muru õhutamisega, kuid tegelikult on käib muru õhutamine käsikäes liivatamisega. Liivatamine hoiab mullas peituvaid õhutuskanaleid tegusana kogu suve. Ilma liivatamta õhustamise korral vajuvad õhutuskanalid kiiresti kinni.

Mida teha, kui muru on ebaühtlase kasvuga?

Kui mõnes üksikus kohas laiutab nukker tühi lapp, võiks väiksemad augukohad lappida. Kiireimaks abinõuks on siinkohal murumullas eelidandatud muruseemne külvamine niisugustele lapikestele. Murumuld koosneb turbamullast ja liivast. Kasutada sobib nii ise kokku segatud kui poest ostetud segu. Muld võiks olla kergelt niiske, sinna sisse segatakse muruseeme ja jäetakse siis paariks päevaks mõnda soojemasse kohta (näiteks soojustatud garaaži) seisma. Üle kahe päeva ei ole soovitav eelidandada, idud ei tohiks veel roheliseks minna. Kahjustatud kohad kaetakse niisuguse seguga, rullitakse kergelt üle ja kastetakse. Eelidandatud muru tärkab tavaliselt tunduvalt kiiremini ja augukohad saavad ruttu parandatud.

Suure ala kahjustumisel ämbritäiest muruseemne ja mulla segust enam paraku kasu pole: kes ikka jaksab eelidandada seemneid autokoormatäie mulla jaoks. Sel puhul pole midagi parata, muru tuleb uuesti külvata. Hea oleks vana kamar purustada, pind näiteks mullafreesiga üle lasta ja panna peale uus kobe muld. Nüüd saab külvata uue muruseemne.

Muru turgutab väetamine

Kaunis roheline ja tihe muru on aia uhkuseks. Ilusa muru saladuseks on õige hooldus kevadest sügiseni. Üheks kauni muru saladuseks on tasakaalustatud väetamine. Muruväetised sobivad kasutamiseks varakevadest kuni hilissügiseni. Kasutada haljasalade, erinevate murude, murukattega spordiplatside ja golfiväljakute väetamiseks. Graanulid külvatakse ühtlaselt, soovitavalt kuivale murule. Muruplats saab kauni rohelise välimuse, taimede juurestik tugevneb ja muru vastupanuvõime haigustele ja sambla tekkele paraneb. Parima tulemuse saavutate kui väetate muruväetisega pärast niitmist ning võimaluse korral laotatakse graanulid kuivale murule. Kiirema tulemuse saamiseks on soovitav pärast väetamist muru kasta.

Umbrohutõrjest

Võililled murus teevad paljude aiapidajate meele mõruks. Võilledest lahtisaamiseks tuleks kasutada taimekaitsevahendeid. Parim mõju võililledele on neid pritsida rosetifaasis, kui nööbikujuline õiepung leheroseti keskel on nähtaval, kuid õievars pole veel moodustunud.

Korduma kippuvad küsimused

Miks näeb mu muru hõre välja ja on umbrohtu täis?

Varem rajati paljud murukatted madala kvaliteediga liike kasutades, sageli avali ja laialehelisest söödatüüpi sortidest, mis jätab palju ruumi umbrohu tärkamiseks.

Miks on mu murul kollased laigud?

Üheks põhjuseks võib olla toitainete madal kättesaadavus, mida saab parandada muru väetades. Teiseks võimalikuks põhjuseks on liiga tihe pinnas ja vilets drenaaž, mida saab parandada pinnast hargiga kobestades. Põhjuseks võib olla ka seennakkus.

Miks sureb mu muru laiguti välja?

Põhjuseks on tõenäoliselt seennakkus. Parim viis nakkust vältida on muru väetada kevadel, suvel ja sügisel murule mõeldud väetistega. Tõsiseid nakkusi võib ravida fungitsiidiga.

Allikad: EE Kodu, Hansaplant.ee