Kui minimalismi iseloomustab arusaam „vähem on rohkem”, siis maksimalismiga on asjad vastupidi — mida rohkem, seda uhkem. Eklektika on tegelikult olnud alati püünel ning seganud kokku erinevatest kultuuridest ja ajastutest pärit detaile ning eriti armastatud on see stiil olnud just ajalooliste ehitiste ja butiikhollide sisekujundustes. Kodudes on eestlased armastanud hoida üldiselt tagasihoidlikumat ja põhjamaisemat joont, mis on ka meie laiuskraadi arvestades iseenesestmõistetav. Siiski ei pääse ka meie üleilmsete trendide mõjudest, sest sisustusbrändide ja -tootjate taga olevad disanerid on üha enam suunamas pilku julgete mustrite ning ekspressiivsete vormide poole, tulles välja aina pöörasemate kollektsioonidega.

Maksimalismi juuri võib otsida nii renessansiajastu koorekihi luksuslikust arhitektuurist, kus rikkus ei andnud häbeneda, aga ka 1980ndate värvikast popkultuurist. Kaasaegse maksimalistliku stiili teerajajaks võib pidada Itaalia Memphis Groupi disainerite loomingut, mis on mõjutanud nii järgnevate aastakümnete tootedisaini kui ka moekunsti.

Ettore Sottsassi 1981. aastal disainitud ikoonilist ruumijagajat-riiulit peetakse maksimalismi kui disainistiili üheks teerajajaks.

Et sisustustrendid soosivad julget joont ja värvidega liialdamist, miks siis mitte avastada rõõmsamat ja kirevamat maailma ning seda eriti just praegusel ajastul, kus oleme sunnitud rohkem aega koduseinte vahel veetma.

Sisekujundaja Aurélie Desmas’ nõuanded


- Maksimalism väljendub hästi „üle piiri” minemises, olgu selleks siis värvid, mustrid või esemed. Kui kardad liiga julgeid samme teha ja eksida, siis soovitan alustada väiksematest asjadest, näiteks võtta alustuseks ette raamaturiiul või kapp, mis põnevate raamatute ja detailidega täita. Ka toataimed on heaks lahenduseks, kuidas ruumi elu tuua. Intensiivsete värvidega, nagu türkiissinine, roosa või kollane, tasub alustada vaid ühest nurgast, kui on soov koju pisut maksimalistlikumat tunnetust lisada. Üle võlli julgete värvide ja tapeedimustritega võib eksperimenteerida ka mõnes väiksemas ruumis, mis ei mõjuta ülejäänud interjööri ilmet ning kus veedame vähem aega, näiteks vannitoas või tualettruumis.

Cole & Soni tapeedimustrid ammutavad ainest ajaloolistest paleedest.

- Värvidega töötamisel kasutan tihti graafiliste disainerite võtteid, kes teavad hästi, kuidas jõuliste värvide abil mõjuvaid reklaame luua. Niisiis tasub graafilises disainis levinud värvilahendusi kasutada ka interjööris. Vali välja oma lemmikvärvi kõige efektsem variatsioon ja vaata, mis juhtub!

- Kuigi maksimalismile on omane värvide ülekasutamine, siis huvitava tulemuse saab ka värvide ja mustrite kombinatsioone luues. Kehtivad samad reeglid, mis riietusegi juures — kombineeri suuri lillemustreid, geomeetrilisi kujundeid ja värve ning tulemus mõjub kahtlemata rabavalt ega jäta kedagi külmaks.

- Maksimalism seostub mulle endale eelkõige viktoriaanliku ajastu vaimuga, mida iseloomustavad rohked ornamendid ja jõukuse näitamine sisustuse kaudu. Antiigi, Pärsia vaipade ja muude ajalooliste detailide sobitamine on selle sisustusstiili juures kindlasti kohustuslikuks elemendiks.

Ka minimalistliku interjööri võib tuua pisut antiiki ja lillemustreid – tulemus saab põnev!

- Maksimalism on hea inspiratsiooniallikas ka pisikeste korterite kujundajatele. 20-ruutmeetrist korterit väga minimalistlikus vaimus kujundades on oht, et kodu näeb välja nagu mõni toake IKEA näidissaalist, kus on küll praktilised ja vajalikud asjad, nagu voodi, söögilaud ning diivan, kuid kus puudub isikupära. Mõned julged, maksimalistlikust stiilist laenatud aktsendid päästavad kindlasti olukorra ja aitavad saavutada unikaalsema tulemuse.

  • Lugu ilmus sisustusajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur kevadnumbris. Telli mahukas ajakiri endale SIIT.