Rohelise elustiili portaal Bioneer soovitab esimesena eeterlikke õlisid, mis varjavad keha lõhna.

Sääskede peletamiseks sobivaid eeterlikke õlisid on palju: teepuuõli, sidrunheinaõli, sidruni-eukalüptiõli, lavendliõli, kaneeliõli, kastoorõli, rosmariiniõli, seedriõli, piparmündiõli, nelgiõli, geraaniumiõli, tüümianiõli, sojaõli, nelgiõli, küüslauguõli, männõli, basiilikuõli, köömneõli, neemipuu õli jt.

Lahjendamata tohib nahale määrida üksikuid eeterlikke õlisid, näiteks teepuu- ja lavendliõli. Sobib võtta 5-10 protsenti eeterlikku õli ehk üks osa eeterlikku õli ja 10-20 osa baasõli või alkoholi.

Baasõlideks sobivad oliiviõli ja päevalilleõli alkoholina viin. Segu tuleb hoida tumedas pudelis ning otsese päikese eest varjus ja jahedas ning segu tupsutada pulsikohtadele, nagu randmel, meelekohad ja kael.

Eeterlike õlide pealemäärimisega ei tohiks liialdada, sest need võivad nahka ärritada. Eeterliku õli segu ei tohi kanda ka katkisele nahale ning vältida tuleb silma sattumist silma. Paljud inimesed on ka eeterlikele õlidele allergilised, seega tuleks valmistatud vedelikku esialgu proovida väiksemal pinnal.

Loetletud eeterlikes õlides kasutatud taimi võib tarvitada sääskede peletamiseks ka muul viisil. Sidrunheina näiteks küünlana, viirukina või kreemis. Õues istudes küünlaid ja viirukeid mõtet kasutada, kuna nende lõhna pole tuule käes tunda.

Neid taimi võib ka otse nahale hõõruda, näiteks lavendlit, basiilikut või piparmünti. Neid taimi võid purustada ja keerata ka kaelarätiku sisse ning panna räti kaela või käe ümber.

Foto Shutterstock

Sääskedele ei meeldi ka vanilli lõhn, kuid see peab olema puhas ja ehtne vanill, mitte vanilliin. Seda tuleb lahjendada vees ja piserdada endale peale või segada vanilli oliiviõlisse ja õlitada end sisse.

Taskusse võib pista mõned nelgiterad ning neid aeg-ajalt mudida, et neist lõhna eralduks.

Sääski aitab peletada ka tavaline äädikas, kui seda lahjendada, panna spreipudelisse ja pihustada.

Sääski peletab ka küüslauk. Seda võib nahale määrida, samuti süüa, aga seltskonna sistudes pole see hea mõte.

Sääskede peletamiseks sobivad ka kõiksugu mentooli ja eukalüpti sisaldavad salvid ja kreemid, ka Vietnami salv.

Inimestele kasutamiseks mõeldud tõrvaõli sobib ka sääskede peletamiseks. Lahjendada tuleks tõrvaõli 1:1 ehk 10ml tõrvaõli ja 10ml rapsiõli. Lisaks sääskede tõrjumisele aitab see ka siis, kui lahust määrida kuppudele ja ekseemidele.

Terrassi või istumiskoha juurde tasub istutada sidrunheina, lavendlit, küüslaukja teisi laugulisi.

Sääskede rünnakuid seostatakse B-vitamiini puudusega, seega aitab B-vitamiinisöömine Enne selle söömist tuleks siiski teha test, kas organismis on seda vitamiini puudu.

Abi on ka sidruni või sidrunimahlakontsentraadi nahale kandmisest.

Koduste sääsetõrjevahendite tõhusust vähendavad päikesekaitsekreemid. Neid lahjendab ka niiskus ning need aurustuvad tuule käes.

Sääsepeletajad. Foto Shutterstock

Miks peab eelistama looduslikke tõrjevahendeid?

Terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder selgitas "Terevisioonis", et täiskasvanute sääsetõrjevahendites on toimeaineks närvimürk Deet (N,N-diethyl-meta-toluamide), mida kasutati juba teises maailmasõjas inimeste vastu. Kindlasti ei tohi täiskasvanutele mõeldud sääsetõrjevahendeid kasutada lastel ja ka täiskasvanud peaksid meeles pidama, et kuue tunni pärast peale kasutamist on pool nahalekantud sääsemürgist imendunud organismi. Deet mürgistuse puhul on täiskasvanute sümptomid peavalu, oksendamine, kõhuvalu, äärmisel juhul ka teadvuse kaotus. Laste puhul võivad tekkida ka krambid ja teadvuse kaotus, selgitas Mare Oder.

Artikkel ilmus Maalehe erilehes Suve Ootel.