Koerale kodu disainimisel või ostmisel arvesta tema vajadusi, aga ka oma kodu üldmuljet. Neljajalgsele sobiva pelgupaiga valimisel või ehitamisel tasub küll lähtuda esmalt praktilistest vajadustest, kuid pidada silmas ka kodu üldist väljanägemist, stiili ja kasutatud materjale.

Alusta eesmärgist

Koerale sobiva kodu valimisel tuleks alustada eesmärgist, vajadustest ja koera elustiilist. Pelgupaigaks võib olla nii tubane ase või puur kui ka kuut ja uhke õueaedik. Aasta ringi õues elava koera jaoks on esmatähtis ilmastikukindel maja, mis pakub peavarju, turvatunnet, hoiab talvel sooja ja suvel jahedat. See tuleb ehitada samadel põhimõtetel nagu inimese elumaja — vastupidav, niiskuskindel, turvaline ja soe. Toakoera vajadused nii suured ei ole, mänguruumi on rohkem ja võimaluste valik laiem. Pesasid võib paigutada tubadesse ka mitu, kasvõi üks igasse ruumi.

Leia õige suurus

Järgmisena tuleks leida sobiv suurus, mis lähtub lemmiklooma suurusest ja kaalust. Optimaalse suuruse leidmine on kuudi puhul kõige olulisem, sest koer kütab kuuti oma kehasoojusega. Liiga suures kuudis ta seda teha ei suuda ja talvel hakkab seal kergesti külm. Samuti ei tohi see olla liiga väike. Koer peab saama nii pesas kui ka kuudis mugavalt seista, pöörata, lamada ja end välja sirutada.

Foto Shutterstock

Vali sobiv asukoht

Õuekoeral on asukohale oluliselt rangemad kriteeriumid kui toakoeral. Kuudile ja aedikule sobilik asukoht on varjus, aia jahedamas nurgas, sest vastasel juhul kütab päike kuudi lämmatavalt kuumaks ja seal olemine muutub koera jaoks võimatuks. Koera elamine võiks asuda kas majaseina või mõne teise seina vastas. Nii moodustub lemmikule turvaline seljatagune. Kui seina ei ole võtta, saab turvalist seljatagust luua ka taimedega.

Koer on sotsiaalne loom ja tahab tähelepanu. Seetõttu ei tohiks kuuti paigutada ka aia kõige tagumisse otsa, mis jääb pererahva käiguradadest kaugele. Seal tunneb koer end üksikuna ja valib kuudi asemel ilmselt mõne teise magamiskoha, et pererahva tegemistel silm peal hoida.

Toas tuleks asukoha valimisel lähtuda koera magamisharjumustest. Väga paljud koerad eelistavad vaikset, hämarat ja rahulikku nurka, kuid sobiva asukoha ütleb koer ise. Mõni koer armastab katust pea kohal ja magab näiteks laua all, teine jällegi pigem avatud kohas, kust avaneb parem vaade. Osa koeri armastab uinuda inimeste läheduses, teised jällegi lähevad hoopis teise tuppa magama. See koht, kuhu lemmik ise enamasti puhkama heidab, ongi õige koht, kuhu tulevane pesa paigutada.

Lemmiku vajadustega tuleb kodu disainimisel arvestada. Pesa ei saa paigutada sinna, kuhu see kodu üldmuljet arvestades kõige paremini sobib, vaid ülejäänud sisustuselemendid tuleb sobitada vastavalt pesa asukohale, et luua terviklik lahendus. Vastupidi talitades ei pruugi koer aset omaks võtta. See jääb tühjana seisma ja lemmik magab ikka seal, kus temale kõige rohkem meeldib.

Materjalid ja disain

Koerakuudi materjalide valimisel tuleb lähtuda ilmastikust. Kuut peab olema vastupidav ja tuulekindel, hoidma talvel sooja, suvel jahedat ning koer peab püsima aasta ringi kuiv. Levinuim ehitusmaterjal on puit. Kuut võiks olla maapinnast pisut kõrgemale tõstetud, et mitte olla otseses kontaktis külma ja niiske maapinnaga. Lisaks võib kuudi alla panna peenrakanga, mis takistab muru kasvamist ja tagab õhu pideva liikumise. Kuudi katus peaks olema avatav, võimaldades kuuti hõlpsasti puhastada ja tuulutada. Ukseava tuleb ehitada tuulevaiksele küljele ega tohiks olla suurem kui hädavajalik.

Foto Ehedalt Puidune OÜ / puidune.ee

Esmavajadused rahuldatud, võib mõelda lisavõimaluste ja disaini peale. Kuna väga paljud koerad armastavad kuudikatusel pikutada ja veedavad seal sageli rohkem aega kui kuudis sees, tasub katus ehitada lame ja libisemiskindel. Värvivalikul on oluline eelistada heledaid toone, sest need peegeldavad valgust tõhusamalt. Tumedates toonides kuut läheb suvel kuumaks. Disainimisel tuleks silmas pidada maja välisilmet. Kuut ei pea olema miski, mida aias peita. Sobitades maja ja kuudi värvitoonid ning materjalid omavahel, jääb üldmulje stiilne ja terviklik.

Toakoerale sobiva pesa valimisel tuleks taas lähtuda koera eelistustest. Mõni koer armastab magada jahedamas, teine otsib just pehmust ja soojust. Mõni koer kipub palju närima, mõni aga tassib tuppa palju pori. Pesade valik on väga lai, kuid iga pesa võiks olla lihtsasti pestav, kiiresti kuivav, vastupidav, vastata koera eelistustele ja sobituda ka tema kehakujuga. Koer veedab suurema osa oma päevast pesas pikutades, mistõttu tuleb seda hoolikalt valida. Pesa ergonoomilisusele ja materjalidele tuleks veelgi suuremat rõhku panna, kui tegemist on eaka koeraga.

Lemmikloomale kodu valides või ehitades tuleks lähtuda koera vajadustest, aga mitte unustada ka loomingulisust. Koera kodu ei pea piirduma tagasihoidliku asemega toanurgas või trööstitu kuudiga õues. Internetist leiab väga palju omanäoliseid lahendusi disainimaks oma lemmikule just selline kodu, mida ta armastab ja mis sobib ka kodu üldmuljega. Sobitades omavahel värvitoone ja materjale, saab luua tervikliku lahenduse, mida ei pea häbenema.

Tekst Triin Vasli

Artikkel ilmus esimest korda Moodne Kodu printväljaandes mais 2021.