Troopikataimed vajavad niisket õhku ja hajusat valgust ning sooja, üle 15ºC temperatuuriga ruumi ka talvisel perioodil. Lisaks niiskuslembestele alusmetsataimedele saab vannitoas kasvatada ka kõiki tavalisi valguse suhtes vähenõudlikke toataimi (tsissus, tõlvlehik, bromeeliad, säntpoolia, nõelköis, filodendron). Kui ruum ei ole väga suur, võib sinna valida ka rippuva kasvukujuga taimi (tsissus, roomav viigipuu, tups-rohtliilia) või liaane (nõelköis, luuderohi, roniv filodendron). Et vannitoa seinad on tavaliselt kaetud niiskuskindla kattega, siis võib seal taimi kasvatada seinale kinnitatud riiulitel või pottides.

Niiskuslembesed varjutaimed:

Talbjas adiantum ja Adiantum raddianum — graatsilise lehestikuga sõnajalg armastab soojust ja suurt õhuniiskust, kardab otsest päikest ja tuuletõmbust. Kasta aastaringi julgelt, piserdada. Vältida seisvat vett alustaldrikul ja mitte lasta läbi kuivada.

Pesa-raunjalg (asplenium nidus) on rosetina kasvava lopsaka ererohelise lehestikuga taim, vastupidavam kui õrnemate lehtedega liigikaaslased ja seetõttu eriti populaarne toataim. Puhastage laia lehepinda regulaarselt tolmust.

Kõrge nefroleep (nephrolepis exaltata) — selle sõnajala 45-60 cm pikkused sulgjad lehed moodustavad sobivates kasvutingimustes suure puhma. Võib piserdada kasvõi iga päev — armastab kõrget õhuniiskust. Vajab enda ümber ruumi, et hästi mõjule pääseda.

Aglaoneemat (aglaonema commutatum) kaunistavad rohelised, hõbedaste põikutriipudega lehed. Vajab kõrget õhuniiskust, sagedast piserdamist. kasvab paremini madalas potis. Kuna on aeglase kasvuga, siis istutatakse ümber harva. Sobib hästi madalale lauale.

Fatsia japonica kasvab hästi valges kasvukohas, kuid tuleb toime ka vähese valgusega ksvukohas. Poolvarjus kasvades jäävad lehed väiksemaks kui valguse käes.Vajab rammusat huumusrikast mulda ja niisket õhku — piserdage aeg-ajalt toasooja veega. Noor taim vajab igal kevadel ümberistutamist. Puhastage taime lehti kord kuus. Sobib suuremasse ruumi.

Maranta on väga dekoratiivse lehestikuga taim. Vajab kõrget õhuniiskust, parasniisket mulda (vältige taime läbikuivamist!) ja hajusat valgust. Rullib õhtuti oma lehed kokku. Sobib põrandale või madalale alusele.

Sõrmlehik Scheflera on väga dekoratiivse lehestikuga taim, esineb tumeroheliste või rohelise-kollasekirju lehestikuga sorte. Kasvab hästi põhja- või läänepoolse akna läheduses, kuna vajab suhteliselt valget, kuid ereda päikese eest kaitstud kasvukohta ning talvel veidi jahedamat ruumi. Armastab niisket õhku. Kasvab 1,5-2m kõrguseks. Sobib hästi näiteks sauna eesruumi.

Säntpoolia on väike, sametise lehestikuga taim. Õied tumevioletsed või roosad. Vajab niisket õhku, kuid lehtedele ei tohiks vett piserdada. Vältige ülekastmist (lehed mädanevad kiiresti) ja seisvat vett alustaldrikul või ümbrispotis.

Allikas: Hortes.ee, Moodne Kodu arhiiv