Kui vana aiamööbel näeb pisut väsinud välja, ei ole mõtet kohe poodi uue järele tormata. Ka värvidega saab vanale asjale pisut särtsu ja uut hingamist lisada. Siinse projekti käigus ette võetud väikese lahtiklapitava komplekti jaoks palju matejali ei kulu. Töös kasutatud Fusion mineraalvärvid sobivad suurepäraselt ka plastikmööbli ning metalli värvimiseks ja kuna need on kuivanult veekindlad, siis saab nendega kestvalt ka õuemööblit värskendada. Enne värvimist on siiski vaja teha mõned ettevalmistused.

Foto: Aiamööbel enne uuenduskuuri

Kui tegemist on uue mööbliga, ei ole vaja teha midagi muud, kui kerge pesu ja karestamine. Sejärel võib värvimisega peale hakata. Kui puimööbel on eelnevalt õlitatud, tuleb pinda eelnevalt töödelda rasva eemaldava vahendiga, sest vesialuseline värv rasvadele ei nakku. Plasti ja metalli tuleb enne värvi töödelda nakkuvust parandava vahendiga — Fusion mineraalvärvidel on selliseks tooteks Ultra Grip, kuid võib kasutada ka tavalist ehituspoe kruntvärvi, sellisel juhul tuleb eelnevalt uurida, kas see välistingimuses kasutamiseks sobib. Vana hallikaks tõmbunud puitmööbliga tuleb rohkem vaeva näha. Hallikas puit on küll omamoodi dekoratiivne, aga värvi alla see ei sobi. Enne sellise puidu värvimist tuleb sellist puitu tugeva harja ja spetsiaalse puhastusvahendiga pesta. Vahendite valik on ehituspoes suur, oluline on teada, et kasutatv vahend ei sisaldaks õlisid, näiteks sobib selliseks pesuks hästi Viva Color Special Clean. Peale pesu vajab pind kindlasti veidi lihvimist, sest vee ja pesuga muutub puidu pind karedaks. Kindlasti on sellise töö juures asjakohased ka kaitseprillid ja pesu juures kummikindad. Töösoleva projekti puhul oli tegu väga heas korras õlitamata mööbliga ning sellele piisas kergest pesust ja karestamisest.

Aiamööbli kõige suurem vaenlane on niiskus. Seetõttu on soovitav lauad-toolid võimalusel enne värvimist osadeks lahti võtta. Ainult nii saab olla täiesti kindel, et kõik saab korralikult värvitud. Oluline on ära märkida, et mööbel tuleb katta värviga igast küljest ja enne värvimist peab see olema täiesti kuiv. Pikalt õues seisnud mööbel võiks kuivas küttega ruumis enne värvimist nädalakese seista.

Redisainitava aiamööbli puidulipid olid mõnusalt karedad ning soovist seda rustikaalset efekti ära kasutada, sai pisut lihvitud juba värvitud pinda, et kõrgemal olevad puukiud värvi alt välja tuleks.

Sellise vanutamise puhul tuleb pind omakorda uuesti lisakaitsega töödelda. Selleks sobib hästi mõni lahustivaba puiduõli, vaha või lakk. Siin kasutati Fusioni toodet Tough Coat.

Värv kuivab praeguse kuivaga eriti kiiresti, mistõttu on selline värsendamine just hea nädalavahetusel ette võtta. Komplekt ise sai kokku kruvitud ja on suveõhtute nautimiseks valmis.

Meeleolukat aiahooaega!